Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC pre korupciu hráčov dostal pokutu a príde o šesť bodov

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) vo štvrtok dala corgoňligovému klubu FK DAC 11904 Dunajská Streda pokutu 10-tisíc eur v súvislosti s aférou ovplyvňovania výsledkov zápasov najvyššej domácej súťaže. So ziskom desiatich bodov aktuálne posledný tím corgoňligového poradia navyše príde o šesť bodov, ktoré mu odpočítajú po skončení aktuálneho ročníka 2013/2014. Informácie priniesol SFZ na svojom konte na Facebooku.

20.02.2014 18:38 , aktualizované: 23:30
debata

„Disciplinárna komisia na základe uznesení začína disciplinárne konanie voči FK DAC 1904 Dunajská Streda, účastníkovi Corgoň ligy voči korupčnému správaniu a ovplyvňovaniu výsledkov hráčmi v stretnutiach: FK Senica – FK DAC 1904 Dunajská Streda uskutočneného dňa 28. júla 2013, ďalej AS Trenčín – FK DAC 1904 Dunajská Streda dňa 11. augusta 2013, Spartak Myjava – FK DAC 1904 Dunajská Streda dňa 23. augusta 2013 a FK DAC 1904 Dunajská Streda – FC Nitra uskutočneného dňa 31. augusta 2013. DK SFZ ukladá vzhľadom na charakter závažného previnenia v prípade korupčného správania pri posúdení oprávnenosti disciplinárnych opatrení s ohľadom na mieru previnenia hráčov, s prihliadnutím na ustanovenia toto disciplinárne opatrenie: pokutu 10 000 eur pre klub FK DAC 1904 Dunajská Streda, zastavenie pretekárskej činnosti A-družstvu dospelých FK DAC 1904 Dunajská Streda 1904, účastníka Corgoň ligy na dve súťažné stretnutia nepodmienečne. Súťažné stretnutia družstvo odohrá, ale po skončení súťaže mu príslušná riadiaca komisia (Únia ligových klubov /ÚLK/) odpočíta za každý odohratý zápas tri body,“ uvádza sa v zápisnici z disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu zo štvrtka 20. februára 2014, ktorú zverejnila internetová stránka Slovenského futbalového zväzu.

Vedenie FK DAC 1904 Dunajská Streda prekvapilo a zaskočilo spomenuté štvrtkové rozhodnutie disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu. Klub zo Žitného ostrova reagoval na verdikt DK SFZ. „Vedenie futbalového klubu sa oboznámilo s rozhodnutím disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväzu súvisiace s korupčnou kauzou ovplyvňovania výsledkov stretnutí klubu hráčmi. Je potrebné konštatovať, že toto rozhodnutie vedenie klubu nielen prekvapilo, ale najmä zaskočilo. Predmetným rozhodnutím sa vedenie klubu bude po podrobnom oboznámení sa s rozhodnutím DK SFZ pochopiteľne zaoberať. Po vykonanej analýze podnikne príslušné kroky, nakoľko je presvedčené, že vyššie spomenuté rozhodnutie je nielen v rozpore s príslušnými normami záväznými pre všetkých členov národného zväzu, ale i v rozpore s logikou pri prístupe ku konaniu a k nepochopiteľnému potrestaniu klubu v tejto kauze, ktoré je nevídaným precedensom v histórii európskeho i svetového futbalu,“ uvádza sa vo vyjadrení FK DAC 1904 Dunajská Streda.

Ako je známe, už koncom minulého roka DK SFZ potrestala hráčov a bývalých futbalistov, ktorí sú zapletení do kauzy ovplyvňovania výsledkov výnimočnými trestami. Obvinení Ivan Hodúr, Michal Dian, Marek Božoň, Tomáš Huber, Ivan Žiga a Marián Dirnbach dostali dištanc v podobe zákazu vykonávania pretekárskej činnosti na 14 až 25 rokov. Do kauzy bol zapletený aj Róbert Rák, ale ten je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze.

Do škandálu s ovplyvňovaním výsledkov svojich stretnutí je namočený FK DAC. Až štvorica jeho hráčov Hodúr, Božoň, Dian a Čech Huber ovplyvnila bližšie nešpecifikované množstvo stretnutí. Spomenutí futbalisti vraj za prijatý úplatok vo výške od 2000 do 60-tisíc eur od trojice bývalých hráčov Žigu, Ráka a Dirnbacha ovplyvnili duely v aktuálnej sezóne najvyššej slovenskej súťaže. Klub zo Žitného ostrova následne suspendoval spomenuté kvarteto inkriminovaných hráčov. Disciplinárna komisia SFZ tejto štvorici predbežným opatrením zastavila pretekársku činnosť od 13. septembra 2013 a ďalšej dvojici Dirnbach, Žiga od 16. 9. 2013 „Disciplinárka“ potom v decembri vyriekla ortieľ – Hodúr má zastavenú činnosť na 14 rokov, Dian, Božoň a Huber na 18 rokov, Žiga a Dirnbach na 25 rokov. Bývalý reprezentant SR Hodúr sa ako jediný dostavil na vypočúvanie pred DK SFZ a spolupracoval, zvyšní obvinení sa ospravedlnili z účasti na zasadnutí, preto Hodúr dostal najnižší trest.

Prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar po prepuknutí kauzy na tlačovej besede 14. septembra konkretizoval, že na čele organizovanej skupiny bola osoba z Ázie. Tá prostredníctvom sprostredkovateľov zo Slovenska oslovovala hráčov na Slovensku i v Česku. Podľa slov T. Gašpara išlo dovedna o 19 stretnutí v ČR a SR vrátane tohtosezónnych duelov najvyšších súťaží. Vo všetkých prípadoch to bolo online tipovanie v ázijských stávkových kanceláriách. Pri policajnej akcii vykonali domové prehliadky, prehliadky iných priestorov a pozemkov a zadržali 49 000 eur v bankovkách rôznej hodnoty a predovšetkým techniku, ktorá slúžila na mobilnú komunikáciu. Činnosť bola dopredu plánovaná a koordinovaná s ďalšími stupňami tejto organizácie.

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčná aféra #DAC Dunajská Streda