Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Labant: Tipovali sme, ale nie na naše zápasy

Bývalý reprezentant Vladimír Labant (39) sa stal slovenským futbalistom roka 1999. Pôsobil okrem Žiliny, Banskej Bystrice a Košíc aj v Slavii a Sparte Praha a vyskúšal si tiež angažmán v anglickom tíme prvoligovom tíme West Ham United.

14.09.2013 08:00
Vladimír Labant, Szilárd Németh Foto: ,
Vladimír Labant (vpravo) a Szilárd Németh.
debata

Momentálne pracuje ako tréner mládeže v MŠK Žilina. S hráčmi, ktorých teraz obvinili z nelegálneho ovplyvňovania výsledkov, sa nestretol. „Určite nie v jednom tíme ako spoluhráč, možno som si proti niektorému z nich zahral,“ vraví bývalý futbalista.

Tipujete?
Teraz už ani nie, len výnimočne. Príliš ma to neláka.

A predtým? Keď ste boli ešte aktívnym hráčom?
Asi málokto je taký, ktorý si nikdy nezatipuje. Ako hráč som však zásadne netipoval na vlastné zápasy. To by určite nemalo existovať. Aj keď som bol v Sparte, sadli sme si na kávu partička hráčov a niečo sme si spolu zatipovali. Takto to fungovalo možno v každom klube. Ale aj v tomto prípade platilo, že sme si nikdy nevyberali naše stretnutia.

Mali ste to vyslovene zakázané?
Nespomínam si, že by som sa s niečím podobným stretol a niekto mi zakazoval tipovať. Je to vždy na svedomí a prístupe hráčov.

Vy ste nejaké peniaze v tipovaní vyhrali?
Občas áno, ale nikdy nešlo o veľké sumy. Veľa peňazí som do toho ani nevrážal, bola to pre mňa len zábava. Mám skúsenosť, že tí, čo sa vo futbale pohybujú a aj mu rozumejú, príliš nevyhrávajú, lebo futbal nemá logiku. Skôr berú výhry tí, čo s ním nemajú príliš spoločné. Ja nemám ani teraz problém s tým, aby aktívni futbalisti tipovali. Pokiaľ je to z pasie a nie je to ich zárobková činnosť, neovplyvňuje to výsledky a nenahrávajú ani iným nejaké kšefty.

Prečo sa podľa vás znížia hráči k takým podvodom, aký odhalili teraz u nás?
Neviem, na to nedokážem odpovedať. Ja by som to nikdy neurobil a do hlavy iných nikdy človek dobre nevidí.

Ako vnímate korupčnú kauzu, ktorá zasiahla Slovensko i Česko?
Tipovanie je rozšírené nielen u nás, ale všade vo svete. A aj rôzne kauzy sa už objavili aj vo vyspelých futbalových krajinách. Opakujem, nemám nič proti tipovaniu, ale podvody k futbalu, samozrejme, nepatria a odsudzujem ich. Dnes sa tipuje už na všetko, na polčasové výsledky, na počty gólov a podobne. Žiaľ, všade sa nájdu nejakí špekulanti, ktorí sa chcú nelegálne obohacovať, majú pred sebou vidinu veľkého zárobku. Myslím si, že tieto negatívne javy už v pomerne veľkom rozsahu zasahujú do športu. Je veľmi zložité to dokazovať. Ale treba s tým bojovať.

Németh: Angličania sú zaťažení viac na kone

Bývalý futbalový reprezentant a obávaný strelec Szilárd Németh si obliekal dres popredných slovenských tímov, zahral si aj v Sparte Praha či Alemanii Aachen a najviac štartov zo všetkých pôsobísk si za štyri roky pripísal v anglickom FC Middlesbrough.

„Do súčasnej kauzy, ktorá vypukla u nás, hlbšie nevidím a ťažko sa môžem k nej vyjadrovať. Mne to všetko pripadá veľmi absurdné,“ vraví a nezakrýva, že sám pravidelne tipuje. „Futbalové zápasy však ani nie. Neviem prečo, ale tie ma nelákajú. Skôr som na iné športy. Mám rád celkovo šport a sledujem aj iné odvetvia.“

V súčasnosti pôsobí ako futbalový skaut. Veľmi dobre pozná anglické prostredie. Potvrdzuje, že na ostrovoch platia pre hráčov isté obmedzenia. „Nedá sa zovšeobecniť, že futbalisti tipujú, je to individuálne. Spomínam si, že sa nemôže tipovať na vlastné mužstvo a ešte existujú aj nejaké ďalšie obmedzenia, ale na všetky pravidlá si už presne ani nespomínam,“ vraví a dodáva. „V Anglicku sa tipuje dosť, ale Angličania sú skôr zaťažení na kone. Na dostihy sa tipuje asi viac ako na futbal.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #korupčný škandál #Vladimír Labant #Szilárd Németh