Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan vie hrať veľké zápasy, Weiss nedovolí zvesené hlavy. Trnavu čaká biznis podnik, čo dal šancu Lobotkovi

Fanúšikom ponúkli v nedeľu ďalšie solídne predstavenie najslávnejšieho slovenského futbalového derby. Čo chýbalo pri vyložených šanciach, vynahradili tvrdými súbojmi a krásnymi gólmi. Slovan i Trnava však domáce povinnosti musia opäť odložiť.

26.10.2023 05:30
SR Bratislava šport futbal EL play off 1 Slovan... Foto: ,
Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss a jeho zverenci.
debata

Dnes ich čakajú tie v Európskej konferenčnej lige (EKL). Obaja súperi vstupujú do tretieho duelu skupinovej fázy v úplne odlišných pozíciách. Majster čelí od 18.45 (prenos vysiela Sport 1) favoritovi z Lille, Spartak čaká doma v bitke o prvé body nepríjemný Nordsjaelland (21.00, RTVS).

"Nemyslím si, že derby bude smerodajné. Poznáme Trnavu i Slovan v európskych pohároch. Vieme, akým štýlom sa prezentujú. Neočakávam prekvapenia. Belasých čaká najťažší súper a bitka o prvé miesto.

Spartak by potreboval tri body, ale proti dánskemu mužstvu to bude veľká výzva. Tí, ktorí ho podceňujú, asi veľmi nesledujú zahraničný futbal," vraví bývalý reprezentant Szilárd Németh.

Víťazná šnúra

Slovan sa po slabšom štarte do sezóny postavil na pevné nohy. V lige je po triumfe 2:1 v Trnave na prvej pozícii a to má ešte k dobru odložený duel v Michalovciach. Na súperov sa pozerá zhora aj v A-skupine EKL po triumfe doma nad Klaksvíkom (2:1) a na pôde Olimpije Ľubľana (1:0).

Weiss pred zápasom s Lille: Dúfame, že odídeme po dobrom výkone
Video

„Nemyslím si, že Slovan nemá čo stratiť. Bojuje o prvé miesto, takéto duely vie hrať. Tréner Weiss určite nedovolí, aby mužstvo bolo v Lille odovzdané. Slovan začal pomalšie, ale teraz je na dobrej vlne. Bude chcieť zabodovať,“ tvrdí Németh.

Séria Slovana počíta už osem víťazných duelov v rade vo všetkých súťažiach. Lille strieda kvalitné výkony s horšími.

Do skupinovej fázy EKL postúpilo až po tuhom boji s Rijekou, v Ligue 1 vyhralo iba štyri z deviatich duelov a v uplynulom kole A-skupiny remizovalo na pôde majstra z Faerských ostrovov KÍ Klaksvík (0:0).

Aj napriek tomu je Lille najnáročnejším súperom, akému Slovan čelil v pohárovej súťaži číslo tri. Najdrahším hráčom je kanadský kanonier Jonathan David s trhovou hodnotou 60 miliónov eur, na lavičke sa občas objaví aj brankár Adam Jakubech.

Lille hrá domáce zápasy na Štadióne Pierrea-Mauroya s kapacitou viac ako 50-tisíc miest. Dve stretnutia – v B-skupine proti Rusku (2:1) a v osemfinále proti Nemecku – na ňom odohrala aj slovenská reprezentácia na ME 2016.

07. DAC - Slovan Čítajte viac Calzona či Guľa si kufor nevybaľujú, nepočúvajú reči o perspektíve a sedia na trojnohej stoličke. Práca trénera nie je pre plačkov

„Lille na Faerských ostrovoch postavilo B-tím a oľutovalo to. Teraz už rovnakú chybu neurobí a doma nastúpi v plnej sile v bitke o prvú priečku. Má fyzických hráčov aj rýchlostné typy. Bude to veľká skúška pre belasých. A zároveň odmena merať sa s takým tímom,“ myslí si Németh.

Žilina na dánsky spôsob

Kým Slovan môže, Trnava musí, ak chce pomýšľať na postup z H-skupiny. Zverenci Michala Gašparíka sú pred súbojom s Nordsjaellandom na chvoste tabuľky bez bodu a s dvoma prehrami – 0:4 na ihrisku Razgradu a 1:2 doma s Fenerbahce.

Gašparík: Nordsjaelland je pre mňa najsilnejší súper v skupine
Video

"Trnava má veľmi ťažkú skupinu. Každý duel je pre ňu ako o život. Tréner Gašparík po zápase so Slovanom spomínal, že mu v tíme chýba líder.

Niekto, kto to vezme na seba a čosi vpredu vymyslí. Absolútne sa s ním stotožňujem. Súperi to so Spartakom nemajú ľahké, s výnimkou zbabraného úvodu druhého polčasu v Razgrade. V ofenzíve to však škrípe," konštatuje Németh.

Dánsky Nordsjaelland založili iba pred tromi dekádami, ale už má na konte dánsky titul, dva poháre i skupinovú fázu Ligy majstrov. Vedenia sa ujali ambiciózni mladí majitelia, ktorí vedú Levov ako biznis podnik. Pripomína MŠK Žilina, ale vo väčšom a úspešnejšom meradle.

MFK Košice - Zlaté Moravce Čítajte viac Košice hľadajú trénera. Príde Kozák ml.? Na Slovensku máme z čoho vyberať. Cudzinca nechceme, vraví šéf klubu

V kádri nájdete iba troch tridsiatnikov, vekový priemer je 22,7 roka. Základ príjmov klubu tvorí predaj talentovaných mladíkov do kvalitnejších klubov.

Svoje o tom vie aj Stanislav Lobotka, ktorý si to v júli 2017 namieril z Nordsjaellandu do Celty Vigo za päť miliónov eur. Je to desiaty najdrahší prestup v histórii klubu.

"Znova to pri Trnave bude o srdci a emócii. Proti Fenerbahce im nechýbali, odovzdávali si ich s tribúnami. Na ihrisku Ludogorca sme toto všetko čakali márne a hneď to bolo vidno.

Mali by si to nabudenie preniesť z derby. Ak sa to podarí, v kombinácii so zaplneným štadiónom sa Nordsjaelland zapotí. Trnava však musí vyhrať, ak chce ešte pomýšľať na postup," uzatvára Németh.

Najdrahšia zostava Niké ligy Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemusia byť najlepší, no údajne sú najdrahší....

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Európska konferenčná liga