Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sme legendy, nadchýnal sa Coufal. Jeho spoluhráč je prvým, kto získal všetky európske trofeje

Futbalisti West Hamu United ukončili vo štvrtok 58-ročné čakanie na kontinentálnu trofej.

08.06.2023 10:38
ČR Praha šport futbal EKL finále West Ham... Foto: ,
Hráči West Hamu oslavujú trofej Európskej konferenčnej ligy.
debata (3)

Vo finále Európskej konferenčnej ligy (EKL) zdolali v pražskom Edene Fiorentinu 2:1 gólom Jarroda Bowena z 90. minúty.

V roku 1965 vyhrali „kladivári“ dnes už neexistujúci Pohár víťazov pohárov (PVP), odvtedy dosiahli výraznejší úspech už iba v málo cenenom Intertoto Cupe v roku 1999.

Fiorentina West Ham Čítajte aj Krvavý kapitán Fiorentiny, vysmiaty Křetinský. West Ham vyhral finále EKL v Prahe

„Najväčší zápas môjho života. Neuveriteľné,“ tešil sa po záverečnom hvizde strelec rozhodujúceho gólu Bowen. Ten vyťažil z parádnej prienikovej prihrávky od brazílskeho stredopoliara Lucasa Paquetu, dostal sa za obranu súpera a sám pred brankárom Pietrom Terraccianom premenil svoju najdôležitejšiu šancu v doterajšej kariére.

„Mali sme už čas iba na jednu príležitosť a vyšlo nám to. Lietam v oblakoch, pretože dať víťazný gól v poslednej minúte finále je niečo, o čom som doteraz mohol iba snívať. Je to nádherné.“

Dvadsaťšesťročný Bowen zaznamenal svoj trinásty gól v prebiehajúcej sezóne vo všetkých súťažiach. Bol aj pri prvom zásahu West Hamu v zápase, keď v 62. minúte v súboji s ním zahral kapitán súpera Cristiano Biraghi rukou v šestnástke a nariadenú penaltu premenil alžírsky reprezentant Said Benrahma.

Finále EKL medzi Fiorentinou a West Hamom Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Vladimír Coufal hral v Edene viac-menej na...

„Nemali sme dobrú sezónu, v lige sme sa trápili a ani mne sa nedarilo podľa predstáv. Dnes sme si to všetko vynahradili pred našimi skvelými fanúšikmi,“ vyhlásil Bowen, ktorý je prvý anglický hráč s víťazným gólom v európskom finále od roku 1994, keď Alan Smith rozhodol o triumfe Arsenalu vo finále PVP.

Asi posledný duel v drese West Hamu odohral kapitán Declan Rice. O 24-ročného anglického reprezentanta majú záujem viaceré popredné európske kluby.

„Stále som v šoku. Je skvelé, čo sa nám podarilo. Keď v poslednej minúte bežal Jarrod sám na brankára, pomyslel som si: ‚Toto je tvoja chvíľa‘. A potom som videl loptu v sieti. Bol to neopísateľný moment,“ povedal pre AP Rice. Po legendárnom Bobbym Mooreovi sa stal historicky druhým kapitánom West Hamu, ktorý mohol zdvihnúť nad hlavu trofej v niektorej z európskych klubových súťaží.

Juraj Vengloš Čítajte aj Najdrahší Hamšík stál 70 miliónov. Majiteľ Neapola ich odmietol

West Ham skončil v anglickej Premier League až na 14. mieste, ale konferenčnou ligou prešiel z predkola bez jedinej prehry – vyhral 12 z 13 stretnutí na európskej scéne. Vďaka triumfu v EKL získal zároveň miestenku do skupinovej fázy Európskej ligy v budúcej sezóne.

„Mám za sebou dlhú kariéru a nezažijete počas nej veľa takýchto chvíľ. Som dojatý,“ priznal po stretnutí tréner víťazov David Moyes. Je to pre neho prvá významná trofej v 25-ročnej trénerskej práci, počas nej sedel na lavičke vo viac ako 1000 dueloch.

Šesťdesiatročný Moyes viedol v minulosti napríklad aj Manchester United či Everton, no najväčší úspech dosiahol teraz s West Hamom. Je prvý Škót s európskou trofejou od roku 2008, keď Sir Alex Ferguson vyhral s Manchestrom United Ligu majstrov.

Gints Freimanis Čítajte aj Kapitán ligového vicemajstra. Zomrel bývalý futbalový reprezentant, mal 38 rokov

Špeciálnu príchuť mal pražský triumf pre dvojicu českých hráčov v drese WHU Tomáša Součeka a Vladimíra Coufala. Obaja si v minulosti obliekali aj dres Slavie.

„Fanúšikovia nám to po zápase povedali jasne, stali sme sa legendami West Hamu. Na európsku trofej sme čakali veľmi dlho a teraz sme všetci šťastní,“ povedal Coufal, ktorý triumf v EKL označil za top moment svojej kariéry. Souček pre portál isport.cz povedal:

"Úžasné. Mali sme tribúnu Sever, našu slávistickú šatňu a zároveň oranžovo-biele dresy. Všetko sa to spojilo, cítil som sa ako doma. Stále tomu nemôžem uveriť, je to celé ako rozprávka.

Budem na to spomínať celý život. Mal som tu najbližších, rodinu, kamarátov. Snažil som sa zháňať lístky, aj keď to bolo náročné. Som rád, že som ich potom mohol pozvať na ihrisko. Oni plakali a ja som plakal tiež. Bolo to veľmi emotívne."

Emerson Palmieri, taliansky reprezentant s brazílskym pôvodom, sa stal prvým hráčom, ktorý zdvihol nad hlavu všetky trofeje z turnajov organizovaných U­EFA.

V roku 2019 uspel s Chelsea vo finále Európskej ligy, o dva roky neskôr aj v Lige majstrov.

V roku 2021 sa tešil aj z titulu majstra Európy s talianskou reprezentáciou, ako aj s Európskeho superpohára v drese londýnskeho tímu. Už ako obranca West Hamu skompletizoval zbierku skompletizoval vo štvrtok triumfom v Európskej konferenčnej lige.

Fiorentina mala pred finále rovnako ako West Ham na konte jedinú európsku trofej, keď niekdajší PVP vyhrala v roku 1961. Ďalšiu do zbierky nepridala a v budúcej sezóne bude na pohárovej scéne chýbať.

„Hrali sme dobre, mali sme dosť šancí a na prvý gól súpera sme dokázali rýchlo odpovedať. V závere sme však v defenzíve neustrážili súpera a bol koniec. Všetci v šatni boli zničení, naozaj sme si záver finále nepredstavovali takto,“ zhodnotil kouč Fiorentiny Vincenzo Italiano.

Anglickí fanúšikovia vyčíňali v centre Prahy Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
West Ham zdolal Fiorentinu vo finále EKL, jeho...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fiorentina #West Ham United #Emerson