Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Proti Židom, gejom aj EÚ. Poľský rozhodca si zavaril, o finále Ligy majstrov neprišiel

Szymon Marciniak v pondelok prednášal na akcii, ktorej spoluorganizátorom bol krajne pravicový politik Slawomir Mentzen. Hrozilo, že UEFA mu za to nedovolí viesť finále Ligy majstrov, v ktorom sa 10. júna predstavia Manchester City a Inter Miláno.

02.06.2023 08:30 , aktualizované: 13:46
Szymon Marciniak Foto:
Szymon Marciniak rozhodoval v decembri minulého roka finále MS v Katare medzi Argentínou a Francúzskom.
debata (4)

Podľa La Repubblica išlo v Katoviciach o podujatie organizované poľskou extrémnou pravicou a zúčastnil sa jej aj líder strany Konfederácia Slawomir Mentzen.

Ten je známy svojou päťbodovou agendou: Proti Židom, gayom, umelému prerušeniu tehotenstva, daniam a Európskej únii. Na Marciniakovu aktivitu poukázalo združenie Never Again (Nikdy viac) a jeho sťažnosťou sa vážne zaoberala aj Európska futbalová únia (UEFA).

Marco Asensio Čítajte viac Škriniar bude mať hviezdneho spoluhráča. Z Realu je na ceste do PSG trojnásobný víťaz Ligy majstrov

Poľský futbalový rozhodca Szymon Marciniak napokon bude dohliadať na pravidlá v budúcotýždňovom finále Ligy majstrov v tureckom Istanbule.

Na konanie Marciniaka vo štvrtok upozornila varšavská protirasistická organizácia Never Again (v preklade Nikdy viac, pozn.) a UEFA situáciu začala preverovať. Za arbitra sa postavil poľský minister športu Kamil Bortniczuk, podľa ktorého prejav rozhodcu na spomenutej akcii nemal nič spoločné s politikou.

Podľa Bortniczuka predniesol arbiter 45-minútový prejav „prísne obchodného, motivačného a inšpiratívneho charakteru“ a s Mentzenom nebol v kontakte. Marciniak sa v piatok za uvedené ospravedlnil a jeho slová prijala aj skupina Never Again.

futbal, futbalové ihrisko, ilustračné foto Čítajte viac Škandál v Nemecku. Mladý futbalista zomrel po brutálnom útoku francúzskeho protihráča

„Chcem vyjadriť svoje najhlbšie ospravedlnenie za moju účasť a akékoľvek utrpenie alebo ublíženie, ktoré to mohlo spôsobiť,“ uviedol 42-ročný Marciniak vo vyhlásení, ktoré zverejnila UEFA. Arbiter tiež doplnil, že sa stal obeťou „zavádzania a vôbec si nie je vedomý“ väzieb na Mentzena a jeho stranu Konfederácia.

„Nevedel som, že (konferencia) je spojená s poľským krajne pravicovým hnutím. Keby som si bol vedomý tejto skutočnosti, kategoricky by som pozvanie odmietol. Som odhodlaný poučiť sa z tejto skúsenosti a zabezpečiť, aby k takýmto chybám v úsudku v budúcnosti nedochádzalo,“ napísal rozhodca.

„Na základe poskytnutých informácií UEFA potvrdzuje, že pán Marciniak bude plniť svoju úlohu rozhodcu finále Ligy majstrov,“ uviedol strešný orgán futbalu v Európe.

Kevin Wimmer Čítajte viac Posila ako hrom. Hral za Tottenham, prestúpil za 20 miliónov. Teraz mieri do Slovana

UEFA tiež informovala, že „celá futbalová komunita nenávidí ‚hodnoty‘, ktoré propaguje spomenutá strana“ a „všetky obvinenia berie veľmi vážne“.

Spomenutý Slawomir Mentzen bol spoluorganizátorom pondelkového podnikateľského fóra a na sociálnych sieťach označil Szymona Marciniaka ako výnimočného rečníka.

Marciniak v druhej polovici decembra 2022 viedol finále MS v Katare, v minulosti dohliadal na pravidlá aj na MS 2018 či ME 2016.

Najhodnotnejšie futbalové kluby na svete + Slovan Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Pozrite si rebríček 20 najhodnotnejších...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #liga majstrov #extrémna pravica #Szymon Marciniak