Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mourinho si počkal na rozhodcov v budapeštianskej garáži. Svedkovia nemohli veriť vlastným očiam ani ušiam

AS Rím prehral vo finále Európskej ligy so Sevillou (1:1) po penaltovom rozstrele. Tréner José Mourinho to neuniesol. Portugalčan po zápase verbálne napadol rozhodcu Anthonyho Taylora.

01.06.2023 20:19
José Mourinho Foto:
Nahnevaný José Mourinho vo finále Európskej ligy.
debata (2)

Portugalčan zúril nielen počas tlačovej konferencie, ale aj na parkovisku budapeštianskeho štadióna. Tam hlavnému arbitrovi finále poriadne naložil – „Sk.....á hanba“, reval z plného hrdla. Používal pritom nepopulárne anglické slovíčko na F.

Nielen Mourinho, ale aj mnohí odborníci a fanúšikovia sa zhodli na tom, že rozhodca Taylor nemal žiadnu kontrolu nad finále Európskej ligy medzi AS Rím a Sevillou. Pri svojich rozhodnutiach sa dopustil viacerých chýb.

Celkovo anglický arbiter ukázal v tomto zápase až trinásť žltých kariet. Je to najviac z ktoréhokoľvek finále Európskej ligy.

Žiadne mužstvo nedostalo v jednom zápase viac trestov ako AS Rím – ich hráči videli žltú kartu až sedemkrát a celkovo až 40 za celý ročník v tejto súťaži.

Zrejme aj to bol dôvod, prečo Mourinho „vybuchol“.

780593142 Čítajte viac Mourinho kúzla zbavený. Sevilla vyhrala Európsku ligu rekordný siedmykrát

Pripomeňme, že anglický arbiter by tento zápas zrejme nerozhodoval, keby do finále Ligy majstrov nepostúpil Manchester City. Taylor bol totiž horúcim kandidátom na veľké finále. To napokon pripadlo Poliakovi Szymonovi Marciniakovi.

Angličan sa tak musel uspokojiť s finále Európskej ligy.

Vo včerajšom zápase šlo o veľa a bolo to cítiť od samotného začiatku. Skúsenému rozhodcovi nepomohlo ani to, že oba tímy vstúpili do tohto duelu s prehnanými emóciami.

V 76. minúte – za stavu 1:1 – rozhodca nariadil pokutový kop pre Sevillu. Táto jedenástka však bola po zásahu systému VAR zrušená. O pár minút sa zasa AS Rím po zásahu rukou dožadoval penalty – Taylor však na biely bod neukázal.

Práve na toto Angličanovo rozhodnutie mal Mourinho ťažké srdce. Po zápase sa rozhodol počkať na rozhodcu na parkovisku štadióna Puskás arény, aby mu priamo povedal, čo si o ňom myslí.

Koľko zarobili slovenské futbalové kluby Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Rebríček je zoradený podľa tržieb klubov za...

„Gratulujem, ty prekliata hanba! Šialené rozhodnutia. Šľahne ma z teba. Dokonca aj Rosetti (delegát UEFA) povedal, že to nebola penalta,“ zúril Mourinho a miešal pritom angličtinu s taliančinou. Taylor v tej chvíli spolu so svojimi rozhodcovskými kolegami nastupovali do autobusu.

Portugalský kouč Angličana nešetril ani počas pozápasovej tlačovej konferencie.

„Bol to intenzívny, mužný, a emotívny zápas. S rozhodcom, ktorý pripomínal Španiela. Žltá, žltá, stále žltá,“ prskal Mourinho.

Portugalčan zaželal rozhodcovi, aby pískal v budúcej sezóne Ligu majstrov. Súvisí to samozrejme s tým, že Rimania budú hrať maximálne Európsku ligu.

„Ak je Taylor taký skvelý rozhodca, dúfajme, že bude rozhodovať len Ligu majstrov a dúfam, že jeho chyby sa stanú len v Lige majstrov a nie v Európskej lige,“ pokračoval.

marek hamšík Čítajte viac Ešte dve kolá. A čo potom? Hamšík definitívne rozhodol o svojej budúcnosti

Toto však nie je prvé extempore Mourinha s rozhodcom na parkovisku štadióna. V roku 2012, po druhom štvrťfinále Copa del Rey proti Barcelone (2:2), v ktorom Real vypadol zo súťaže, bol Mourinho prichytený, ako čaká na parkovisku na rozhodcu zápasu.

Fernando Teixeira Vitienes v tom stretnutí ukázal osem žltých kariet hráčom Realu Madrid (dve Sergiovi Ramosovi) a iba dve hráčom Barcelony. Vtedy Mourinho obvinil arbitra z prehry svojho tímu. Podľa správy Mundo Deportivo mal kričať: „Aký ste len vy umelec. To ste posrali, vy profesionáli!“

Možno aj na túto situáciu poukázal Portugalčan na tlačovej konferencii, keď tvrdil, že Taylor sa podobá na Španiela. Pravdepodobnejšie sa však javí, že šlo o odkaz na štýl vedenia stretnutí od arbitrov z tejto krajiny.

Štatistiky ukazujú, že žltú kartu najčastejšie používajú španielski rozhodcovia. V La Lige sa v tejto sezóne vytiahla takmer o 500-krát viac ako napríklad v Premier League.

Rozlúčka Mareka Hamšíka s reprezentáciou Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Marek Hamšík nad hlavami spoluhráčov z...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #AS Rím #José Mourinho