Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dobrý chlapec Chovan... Fanúšikom pretiekol pohár trpezlivosti a brankára vyháňajú. Napätie riešil aj Kmotrík

Fatálne zaváhanie v nadstavenom čase. Moment, po ktorom by sa najradšej prepadol pod zem.

17.03.2023 08:42
SR Švajčiarsko futbal EKL osemfinále Odveta BAX Foto: ,
Brankár Slovana Adrián Chovan po inkasovaní vyrovnávajúceho gólu na 2:2.
debata (60)

Za vyradenie Slovana Bratislava v Európskej konferenčnej lige môže jeho brankár. Adrián Chovan tesne pred koncom duelu pustil za chrbát strelu, s ktorou by si mal poradiť aj nádejný dorastenec. Lopta, ktorú zúfalý súper vypálil z 25 metrov, síce pred ním skočila, no smerovala prakticky na neho.

Slovan sa už z tohto momentu nespamätal a z dvojzápasu, v ktorom bol lepší, odchádza s prázdnymi rukami.

SR Švajčiarsko futbal EKL osemfinále Odveta BAX Čítajte viac Weiss: Taký výkon nepredvedie ani Trnava, ani Dunajská Streda, iba Slovan. Nič si za to však nekúpime

Prežil svoju smrť

Nebolo to prvýkrát, keď v zápase slovanistický brankár zazmätkoval. Pre ďalší príklad netreba chodiť vôbec ďaleko, stačí týždeň dozadu, keď hral Slovan v Bazileji. Chovan aj tam pustil lacný gól. V Bratislave zasa „pomohol“ Ferencvárosu pri postupovom góle v nadstavenom čase.

Žiaľ, takéto kiksy sprevádzajú celú jeho doterajšiu kariéru na Tehelnom poli. Omyl si neodpustil ani v lanskom finále pohára proti Trnave (1:2).

„Nechcem, aby to znelo pateticky, ale bolo to, akoby som prežil svoju smrť. Jednoducho, snažil som sa vstať z mŕtvych, znova bojovať a ukázať, že na to mám a právom chytám v Slovane. Recept na návrat bol jediný – tvrdá robota,“ povedal po ňom pre denník Šport.

Rodák z Partizánskeho zlyháva pomerne pravidelne, teraz to však prišlo v tej najnevhodnejšej chvíli. Slovan viedol tesne pred koncom osemfinálovej odvety Konferenčnej ligy nad Bazilejom 2:1 a za tohto stavu by postúpil.

Lenže v nadstavenom čase napriahol Zeki Amdouni a jeho strela (mimochodom, švajčiarske médiá ju tiež nazvali zúfalou, pozn. red.) skončila na prekvapenie všetkých v sieti. Štvrťfinále i odmena milión eur boli zrazu fuč.

Ohlasy médií na zápas Slovan - Bazilej Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Der Bund (Švajčiarsko): "Po väčšinu zápasu...

„Aďo musí takú strelu chytiť. Bol to lacný gól z dvadsiatich metrov. Je výborný človek aj dobrý chlapec a brankár. Pred zápasom som mu povedal: ‚Možno si trochu viac zachytáš ako inokedy.‘ Nestalo sa. Jednu šancu chytil, ale v takomto momente musí mužstvo podržať. Nikto ho však nezatracuje,“ vravel sklamane tréner Vladimír Weiss.

„Adrián Chovan je dobrý chlapec,“ toto slovné spojenie, ktoré Weiss po štvrtkovom vyradení nepovedal prvýkrát, medzi fanúšikmi Slovana už akosi zľudovelo. Na sociálnych sieťach ho pripomínajú pri každom zaváhaní brankára. Niekoľkokrát sa objavilo aj vo facebookovom vlákne, kde bratislavský tím informoval o konci v Konferenčnej lige. „Nevadí, veď Aďo je dobrý chlapec,“ písali.

Brankár bez sebadôvery

Odchovanec trenčianskeho futbalu je dlhodobo v ich nemilosti. Fanúšikovia vo svojej pravidelnej videorelácii poukazujú na to, že „sú pokojní, keď na Chovana niekto strieľa zblízka, ale keď lopta letí dlho, zrazu je problém.“

Naznačujú, že má síce fantastické reflexy, ale chýba mu sebadôvera. Pri štandardných situáciách, keď to v jeho šestnástke horí, pri strelách spoza nej alebo pri malej domov, keď sa očakáva pokojná rozohrávka.

Trpká rozlúčka. Odveta osemfinále Slovan - Bazilej Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Choreografia fanúšikov Slovana pred zápasom s...

Priaznivci Slovana ťažko niesli jeho veľké zaváhanie v nadstavenom čase. Počas štvrtkovej noci – pár sekúnd po záverečnom hvizde – ho fanklub belasých „posielal kade-tade“, napätú situáciu musel ísť riešiť k bariére oddeľujúcej ihrisko od tribúny aj generálny manažér Slovana Ivan Kmotrík ml. i niekoľko hráčov.

„Aďo už na jeseň porobil viacero chýb. Na brankárskom poste je však spoľahlivosť na prvom mieste. Keď gólman stratí sebavedomie, potom prichádza aj o dôveru. Od majiteľov, cez trénerov, spoluhráčov až po fanúšikov,“ vravel pre Športweb ešte pred duelom niekdajší gólman Slovana Ladislav Molnár.

Aj on ho kritizuje, vraví, že tiež síce v minulosti porobil kiksy, ale snažil sa z nich poučiť a nesmeli sa opakovať.

„Slovan mal vždy brankára, ktorý patrí do reprezentácie. Predurčuje ho k tomu to, že chytá za najlepší tím v krajine a hrá aj v ťažkých pohárových zápasoch. Jeho výkony však musia byť adekvátne a momentálne to tak nie je,“ dodal.

Čo by bolo bez Chovana?

Na obranu Chovana však treba povedať aj nasledovné: nebyť jeho viacerých zázračných zákrokov proti gruzínskemu Dynamu Batumi v 1. predkole Ligy majstrov, dvojzápas s Bazilejom by sa nekonal a Slovan by vo futbalovej Európe skončil už v auguste.

Slovan, smútok Čítajte viac Slovan delili od historického postupu sekundy, po rozstrele končí. Musíme dať hlavu hore, znie z tímu

To isté platí aj o jesennom stretnutí na ihrisku bosnianskeho Zrinskij Mostar v play off o postup do Konferenčnej ligy, kde tento 27-ročný brankár pochytal mnoho šancí.

Lenže od brankára sa akosi očakáva, že chytí, čo má a ešte aj čosi navyše…

Chovan prišiel do Slovana v lete 2021 zo Zlatých Moraviec. „V živote sa niekedy naskytnú príležitosti, ktoré ak nevyužijete, už nikdy nemusia prísť. To je dôvod, prečo odchádzam,“ vysvetľoval svoj krok na svojom facebookovom profile.

„Prichádza v ideálnom futbalovom veku, no stále aj s perspektívou pre ďalšie zlepšovanie sa. Chceme mu dať príležitosť a bude len na ňom, ako sa pobije o svoje miesto v konkurencii, ktorá ho v Slovane čaká,“ vravel Kmotrík ml.

Na Tehelnom poli sa ihneď stal jednotkou, aj keď srdcia fanúšikov si dodnes nezískal. V zákulisí klubu sa pred aktuálnou sezónou hovorilo o tom, že mužstvo sa potrebuje na brankárskom poste posilniť.

„Som spokojný s kvalitou kádra, každý post je zdvojený. Adrián Chovan je dobrý chlapec a dobrý brankár, no tiež potrebuje konkurenciu, preto riešime túto otázku,“ pripustil pred začiatkom sezóny Weiss.

Brankár Slovana Adrián Chovan počas zápasu s... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Švajčiarsko futbal EKL osemfinále Odveta BAX Brankár Slovana Adrián Chovan počas zápasu s Bazilejom.

Slovan však napokon v lete do bránky nikoho nepriviedol a situácia sa zopakovala aj v zimnom prestupovom období.

Majstrovskému tímu sa to v tejto sezóne už niekoľkýkrát vypomstilo. Spoluhráči síce Chovana po zápase do jedného podržali, ale jeho pozícia po „bazilejskej“ noci sa zdá byť poriadne otrasená. Pár sekúnd pred koncom nadstaveného času ho v bránke vystriedal Martin Trnovský. V penaltovom rozstrele však neuspel.

„Nechcel by som byť v koži Aďa. Ak by sa to stalo mne, tak by som bol hotový a bez energie. Musíme ho podržať,“ vravel po zápase Vernon De Marco.

Nuž, stalo sa. Rečou lanského zlyhania proti Trnave… Chovan prežil svoju ďalšiu futbalovú smrť, ale vstávanie z mŕtvych bude preňho čoraz ťažšie…

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Adrián Chovan