Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan poženie proti Bazileju plné Tehelné pole. Weiss ešte pred pár dňami vravel o hráčoch, ktorí tu majú Holiday Inn

Takýto dôležitý zápas sa v Bratislave už dlho nehral. Ide v ňom o málo vídaný úspech, solídny balík peňazí, o reklamu na futbalový Slovan. Slovenský majster môže dnes písať históriu. Dosiahnuť najväčší úspech v 21. storočí. Musí však vyhrať.

16.03.2023 07:20
10. Bazilej vs. Slovan Foto: ,
Futbalisti Slovana Bratislava v Bazileji.
debata

Futbalisti Slovana dnes od 18.45 (zápas vysiela RTVS) privítajú na Tehelnom poli FC Bazilej. Ak Švajčiarov zdolajú, postúpia medzi najlepšiu osmičku v Európskej konferenčnej lige. Pred týždňom remizovali u súpera 2:2.

Tak poďme na to!

O dôležitosti osemfinálového duelu niet žiadnych pochýb. Pred týždňom to potvrdil aj Ladislav Molnár, niekdajší brankár Slovana, ktorý ho nazval prelomovým. „Duel jednej generácie. Pre spojenie Kmotrík – Weiss životný zápas.“

Pre Slovan to bude už štvrtá konfrontácia s Bazilejom v aktuálnej sezóne. Dobrou správou je, že raz vyhral a dvakrát remizoval. Tou horšou sú zasa kolísavé výkony, akými sa bratislavský tím na jar prezentuje. Napokon, cez víkend podľahol Žiline 0:1 a tréner Vladimír Weiss sa na tlačovej konferencii hneval.

„Niektorí nemajú na to, aby boli v Slovane. Niektorí tu už len prežívajú. Desať hráčov robí na desiatich, ktorí tu majú Holiday Inn. Nie je to jednoduché. Tu sú iné veci, o ktorých ľudia nevedia. Takže uvidíme,“ povedal tajomne.

Gruzínsky obranca Guram Kašia však včera tvrdil, že mužstvo si po „žilinskom fiasku“ spolu sadlo a všetko vydiskutovalo.

„Mali sme otvorenú a úprimnú debatu. V kabíne preto panuje dobrá energia a atmosféra. Vieme, čo je v hre a sme motivovaní pobiť sa o postup do ďalšieho kola. Je tu šanca ísť medzi osem najlepších a to znie vynikajúco. Aj pre mňa by to bol veľký úspech, nikdy som nebol takto ďaleko. Takže poďme na to!“ vravel 35-ročný veterán.

Slovan, Bazilej Čítajte aj Vlasáč Kankava, Čavrič ako ucho, Weiss bez tetovania. Slovanistov by ste pred pár rokmi nespoznali

Práve jeho výkon bude podľa legendárneho brankára Slovana – Alexandra Vencela st. – patriť medzi kľúčové. "Ale už musí zabrať aj brankár. Pochytať všetko, čo má a možno ešte aj niečo navyše. Treba sa zamerať na to, aby mal Bazilej na svetelnej tabuli nulu. Veľa bude záležať na stopérskej dvojici so skúseným Kašiom v hlavnej úlohe. Bazilejské kontry môžu byť veľmi nepríjemné.

A potom je tu mladý Vlado Weiss, od jeho výkonu vždy veľa záleží. Juraj Kucka má formu a mohol by predať svoje skúsenosti. A spomeniem ešte jedno meno – Čavrič. Pravda, on však musí mať svoj deň, lebo nepatrí medzi futbalistov, ktorí hrajú vždy oduševnene," zamýšľal sa v rozhovore pre športweb.

Alexander Vencel st. Čítajte viac Zažiť tak ešte jeden veľký úspech, želá si legenda Slovana. Nie každý hráč si ho však zaslúži, Vencelovi je občas smutno

Menším problémom v belasom tábore môže byť viróza, ktorá na tím doľahla. Kvôli nej chýbal vo víkendovej zostave majstra Vladimír Weiss ml., na utorňajšom a stredajšom tréningu zasa jeho otec, tréner Slovana.

„Vlado bol dva dni po sebe chorý, ja som chorobu prekonal. Ale proti Bazileju bude určite s mužstvom. Z 19 hráčov zo súpisky sú všetci k dispozícii, mali sme menšie virózy, ale hráči zrejme budú v poriadku,“ informoval včera jeho asistent Boris Kitka.

Ustrážiť emócie

V dnešnej odvete ťažko hľadať favorita. Slovan hral na jeseň doma s Bazilejom 3:3, pričom viedol už 3:1. Tentoraz sa očakáva menej otvorená partia, ide totiž o postup a každá chyba môže byť v konečnom dôsledku fatálna.

Pomôcť by mala Slovanu aj kulisa, ktorá sa očakáva na Tehelnom poli. Včera bolo k dispozícii už iba necelých tisíc lístkov na zápas a preto je takmer isté, že bude vypredané. Kapacita štadióna je 22 500 divákov a dosiaľ bol plný iba raz – na otváracom dueli na jar 2019 proti Trnave.

„Našu psychologickú výhodu vnímam v tom, že sme zaplnili štadión. Verím, že pre hráčov bude plus, že ich diváci potlačia. Bude to veľký zápas nielen pre Slovan, ale pre všetky slovenské kluby,“ vraví Kitka s tým, že hráči si pred vypredanou arénou budú musieť ustrážiť emócie. To vraj vôbec nebude jednoduché.

Európske súťaže sú zaujímavé aj z pohľadu financií. pravda, Európska konferenčná liga je v tomto smere v porovnaní s Ligou majstrov len chudobným príbuzným. Postupujúci do štvrťfinále si pripíše do klubovej kasy milión eur.

Kankava, Kašia Čítajte viac Kamaráti od Kaukazu za Weissa aj umrú. Keď Kankava zachraňoval život, konal ako veľký profík, uznali v Kyjeve

„O tom sme sa zatiaľ nerozprávali, hoci komu by sa nepáčili peniaze navyše. Ale chceme dosiahnuť niečo väčšie, než sú finančné odmeny,“ myslí si Kašia.

„Hrať európsky zápas jari je pre slovenské mužstvo rarita a celé futbalové hnutie – s výnimkou pár neprajníkov – si želá, aby Slovan uspel. Je to naše top mužstvo a je v záujme všetkých, aby postúpilo. Pravé fanúšikovské srdce tentoraz musí fandiť Slovanu, nech je z Trnavy alebo aj z Košíc,“ dodal bývalý gólman Molnár.

Z chlapcov muži. Ako sa rokmi zmenili slovanisti? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Brankár Adrián Chovan (v oranžovom) v apríli...
debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #FC Bazilej