Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bazilej je v kríze a švajčiarsky novinár vysvetľuje prečo. Ako vníma slovenský futbal a akú šancu dáva Slovanu?

Futbalový FC Bazilej má v malíčku. Píše o ňom prakticky denne. Novinár Oliver Gut z Basler Zeitung vraví, že známy švajčiarsky klub prechádza krízou. V rozhovore pre Športweb očakáva tesný postup Slovana.

09.03.2023 12:46
Oliver Gut Foto:
Oliver Gut, novinár z Basler Zeitung, tvrdí, že Bazilej prechádza krízou.
debata

Čo znamená značka Slovan Bratislava vo švajčiarskom mediálno-futbalovom prostredí?
Pre nás je to dlhodobá slovenská jednotka, trochu si pamätáme, že v dávnych dobách mal klub veľký úspech aj v európskych pohárových súťažiach. A viem tiež, že Slovan má aj výborný hokejový tím (úsmev).

Keď však vlani Bazileju vyžrebovali do skupiny Slovan, priznám sa, musel som sa trošku pohrabať v histórii, aby som si spomenul, že to bolo práve v Bazileji 1969, kde tento slovenský tím vyhral Pohár víťazov pohárov proti FC Barcelona.

Čo vám napadne pri slovnom spojení slovenský futbal?
Jednoznačne meno Marek Hamšík. To je prvá myšlienka. Tou druhou je Slovan Bratislava. Myslím si, že za posledných pár rokov ste odviedli kus dobrej práce. Nielen čo sa reprezentácie týka, ale aj samotnej ligy.

Bazilej je v domácej súťaži na piatom mieste. Sú pred ním lepšie kluby alebo mužstvo prechádza akousi krízou?
Je to skôr to druhé – kríza. Spolumajitelia okolo prezidenta Davida Degena sa snažia dostať klub do lepšej finančnej kondície. Momentálne sú stále v situácii, že si musia zarobiť 15 až 20 miliónov eur ročne úspechom v európskej klubovej súťaži a predajom hráčov, aby vyrovnali svoj rozpočet. To vytvára na spoluvlastníctvo veľký tlak a núti ho k zmenám, pričom by si to žiadalo viac trpezlivosti.

Ako môžete vidieť na trénerskej pozícii: Heiko Vogel je už štvrtým trénerom v priebehu jedného roka – vo februári 2022 vyhodili Patricka Rahmena a dočasne priviedli Guillerma Abascala, v júni 2022 Abascal šiel preč a nahradili ho Alexom Freiom. Od februára 2023 je aj Frei už iba históriou a dočasne ho nahradil Vogel.

S akým ročným rozpočtom pracuje FC Bazilej?
Na to nie je ľahké odpovedať. Do konca roka 2021 mal klub celkový príjem 59,5 milióna eur. No boli v tom predovšetkým peniaze z európskej klubovej súťaže. Ak by som ich nebral do úvahy, povedal by som, že rozpočet mužstva pokrytý silou domácej súťaže a predajom lístkov je na úrovni 40 miliónov.

Je známe, aké sú platy bazilejských hráčov?
Najviac dostáva Taulant Xhaka. Donedávna mal zmluvu, ktorá mu zaručovala viac ako milión eur ročne až do sezóny 2024 s opciou. Tá sa však nedávno zmenila na dlhodobý kontrakt. Predpokladám, že aj naďalej je najlepšie plateným hráčom, no povedal by som, že dnes berie okolo 750-tisíc ročne.

Najcennejším futbalistom na prestupovom trhu je podľa mňa Andy Diouf, platní sú však aj Zeki Amdouni a 34-ročný kapitán Fabian Frei, ktorý nenastúpi na prvý zápas.

S akými cieľmi vstupoval Bazilej do sezóny?
Byť aspoň druhý v domácej súťaži a v osemfinále Konferenčnej ligy.

Považujete Bazilej za favorita?
Nie, veď kluby majú nedávnu spoločnú históriu. Povedal by som, že je to 50:50.

Koľko fanúšikov sa očakáva na zápase? Patrí klub medzi najväčšie fanúšikovské základne vo Švajčiarsku?
Do stredy sa predalo len 11-tisíc vstupeniek, očakávam teda menej ako 15-tisíc divákov na domácom zápase. Prirodzene, klub má najväčšiu fanúšikovskú základňu vo Švajčiarsku. A neexistuje žiadne iné mesto alebo oblasť, ktorá by mala taký silný vzťah k svojmu futbalovému klubu ako je to v Bazileji. Pre tunajších ľudí je FC Bazilej súčasťou kultúrneho dedičstva mesta. Súčasť každodenného života.

Ale v skutočnosti má BSC Young Boys v Berne na svojich zápasoch viac ľudí. V rokoch 2018 až 2021 získali štyri tituly za sebou po viac ako 30 rokoch bez toho, aby čokoľvek vyhrali. Naopak, Bazilej sa stále učí, čo znamená nebyť číslom jeden, veď v sezónach 2010 až 2017 vyhrali osem majstrovských titulov v rade a dosiahli tiež veľa medzinárodných úspechov.

Ladislav Molnár Čítajte viac Od Trnavy po Košice. Je v záujme všetkých, aby Slovan vyradil Bazilej, vraví Molnár. Weissa by si vzal späť v čase

Čo sa bude v Bazileji považovať za úspech v Európskej konferenčnej lige?
Byť tam, kde sú teraz, sa už považuje za úspech. Bazilej je už roky jediným švajčiarskym tímom, ktorý je pravidelne úspešný aj na európskej scéne. Ale je tiež jasné, že ľudia tu vnímajú Slovan ako súpera, proti ktorému musíte využiť svoju šancu a postúpiť do štvrťfinále. To isté platí hádam aj pre Slovan. Najmä po skupinovej fáze a výsledkoch proti Bazileju.

Čo myslíte, ako sa skončí tento dvojzápas?
Slovan postúpi do štvrťfinále: zápas v Bazileji sa skončí 1:1, v Bratislave vyhrajú domáci 1:0.

A kto ovládne Konferenčnú ligu?
Podľa mňa to bude francúzsky Nice.

Je možné, že sa na zápas príde pozrieť aj slávny bazilejský rodák Roger Federer?
Možné to samozrejme je, ale skôr neočakávané. Na domácich zápasoch sa objavuje len zriedka.

Čo znamená Federer pre mesto samotné?
Je jediný Bazilejčan, ktorého pozná celý svet. Alebo koľko ďalších známych Bazilejčanov poznáte? (smiech)

Pamätné duely slovenských klubov v Európe Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Momenty, ktoré sa vryjú do pamäti. A aj také,...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #FC Bazilej #Oliver Gut