Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Trnavy po Košice. Je v záujme všetkých, aby Slovan vyradil Bazilej, vraví Molnár. Weissa by si vzal späť v čase

Veľká výzva. Solídna šanca. Na hráčov Slovana dnes čaká v Bazileji (21.00, RTVS Šport) prvý osemfinálový zápas Európskej konferenčnej ligy. Je to vôbec prvýkrát v ére samostatnosti, čo najslávnejší slovenský klub nazrie do európskej futbalovej jari.

09.03.2023 06:48
Ladislav Molnár Foto:
Ladislav Molnár by do Slovana z 90. rokov pritiahol Vladimíra Weissa ml. Má vraj rád srdciarov.
debata (9)

„Ak uspeje, bude na ohromnej vlne. Takéto duely vás posúvajú, to vám nepovedia na žiadnom trénerskom seminári, to treba precítiť,“ vraví niekdajší reprezentant a bývalý brankár Slovana Ladislav Molnár (62).

S kolegami sa dohadujeme, ako označiť tento zápas – duel sezóny, desaťročia, dvadsaťročia… Čo by ste nám poradili?

Ako prelomový. Je to viac ako zápas sezóny, lebo nie každý ročník bol pre Slovan v pohárovej Európe taký úspešný, ako tento. Má šancu dostať sa do historického štvrťfinále, ale o desaťročiach by som nerozprával. Povedal by som, že je to duel jednej generácie.

Povedzme Kmotríkovej?

Výborne. To ste vystihli. Pre spojenie Kmotrík – Weiss je to životný zápas.

Predsa len, vy ste v minulosti chytali proti Dortmundu, Juventusu, Manchestru United… Nepousmejete sa niekedy nad tým, koho dnes slovenské mužstvá považujú za veľkých súperov?

V kútiku duše možno aj áno, ale treba povedať aj to druhé. Priemerné a podpriemerné mužstvá z mojej éry sa dostali na oveľa vyššiu úroveň. Veď sa len pozrite na základné skupiny Ligy majstrov, Európskej ligy či Konferenčnej ligy – nenájdete v nich jediný slabý mančaft. Všetky predstavujú špičku vo svojej krajine.

Nebavme sa o Bazileji, dnes už aj mužstvá z Kazachstanu sú na tom finančne tak dobre, že Slovan im v mnohých prípadoch môže len závidieť. Doma ho vnímame ako nadštandardne zabezpečený klub, v rámci kontinentu je občas ako chudobný príbuzný. Ak by však pravidelne dosahoval v európskych súťažiach úspechy, môže sa aj v tomto smere posunúť ďalej. Liga majstrov by bola paráda.

Akým súperom je Bazilej?

Veľmi ťažkým. Napokon, vieme, kde je švajčiarsky futbal. Jeho mužstvá hrajú pravidelne v nadnárodných súťažiach. O ich ekonomickej základni sa nemusíme baviť, navyše, je to multikultúrna krajina a ľudské zdroje čerpá zo všetkých kútov Európy. Predstavujú vysoký stupeň kvality – stačí sa pozrieť na ich reprezentáciu. Bazileju sa v tejto sezóne nedarí, doma je až piaty, no postúpiť cez toto mužstvo bude aj tak náročné. No nie nemožné.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss #FC Bazilej #Ladislav Molnár