Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Skvelý tréner s infarktovou DNA. Weiss je zložitá, no víťazná povaha

Píše sa 15. október 2008 a Slovensko prehráva doma s Poľskom 0:1. Začína sa 85. minúta, keď sa v trme-vrme pred brankárom Arturom Borucom najlepšie zorientuje Stanislav Šesták a vyrovnáva stav stretnutia.

28.10.2022 12:56
Vladimír Weiss Foto:
Vladimír Weiss mal na hráčov vždy najvyššie nároky.
debata (1)

To však nie je všetko. O minútu a 20 sekúnd sa situácia zopakuje. Ján Kozák odcentruje, Šesták najprv trafí žrď a následne sám loptu dorazí za chrbát bezmocného Poliaka.

O 5125 dní je tentoraz už nové, o 90 stupňov obrátené Tehelné pole, svedkom niečoho podobného. Slovan Bratislava vo vypätom zápase Konferenčnej ligy márne dobýva arménsky Pjunik Jerevan. Prichádza 84. minúta a Guram Kašia strieľa gól na 1:1, ale tak veľmi sa teší, že ani nevidí, ako jeho spoluhráč Eric Ramírez dokonáva obrat.

To všetko za 49 sekúnd…

Belasí duel vyhrávajú 2:1 a pred posledným vystúpením v skupine sú na prvom mieste. O týždeň im bude na umelej tráve Žalgirisu Vilnius stačiť na postup aj remíza.

Oba zápasy – proti Poľsku i Jerevanu – majú jednu spoločnú vec. Na lavičke sedí Vladimír Weiss st. Majster infarktových záverov.

Ako do divadla

Niekto by si mohol povedať, že 58-ročný Bratislavčan sa v podobných situáciách vyžíva. Veď koľkokrát ich už zažil? Spomeňme len rok 2004 a gól Pavla Staňa v nadstavenom čase proti Kairatu Almaty v predkole Ligy majstrov. Práve v tej chvíli sa začala hviezdna cesta Weissa a spol. s Artmediou Petržalka do základnej skupiny milionárskej súťaže.

V roku 2008 proti Poľsku zasa obratom nasmeroval národné mužstvo do Juhoafrickej republiky, na prvý veľký šampionát slovenskej reprezentácie.

„Čo sa týka stresových zápasov, som s nimi v pohode. Najmä s tými, ktoré nakoniec dobre dopadnú. Zažil som ich už dosť. Potom je radosť väčšia,“ zamyslel sa Weiss vo štvrtok okolo polnoci, keď vstrebával silné emócie po dueli s Jerevanom.

David Jurčenko Čítajte aj Aká krutosť? Tréner ho ani nemal postaviť, schytal brankár po kikse na Slovane

Pjunik však nie je žiadnym prekvapením, ale iba akýmsi pokračovaním. Bývalý československý a slovenský reprezentant a dnes renomovaný tréner má veľké futbalové obraty v DNA. Napokon, európska jeseň je toho jasným dôkazom.

Slovan prehrával proti Dynamu Batumi 0:1, gruzínsky majster bol lepším tímom, ale málo mu to bolo platné. Bratislavčania v nadstavení vyrovnali a v predĺžení – po góle priamo z rohu – rozhodli. O pár týždňov sa v posledných sekundách dvakrát vytiahli aj na Olympiakos Pireus.

Potom prišiel bosniansky Zrinskij Mostar a dva rýchle góly Ramíreza v nadstavení. Nebyť toho, dnes Slovan nebojuje v Konferenčnej lige o postup a Weiss (zrejme) nesedí na jeho striedačke.

Na prelome tisícročia to pravidelne robil Manchester United. Ak na začiatku 90. minúty ešte nevyhrával, v nadstavenom čase nejakú loptu do bránky určite dotlačil. A nebolo to iba proti Bayernu Mníchov vo finále LM 1999 (2:1). „Na toto ľudia chodia, je to ako divadlo. Dráma niekedy vrcholí ku koncu, tak to má byť,“ uznáva Weiss.

Vladimír Weiss Čítajte viac Weiss: Nemôžeme chcieť len peniaze od Kmotríka, musíme si na seba aj zarobiť

Dobrý chlapec, ale…

Hovorí sa, že len súdržná kabína dokáže niečo podobné. Keby v tej belasej dnes niečo nefungovalo, dávno mu futbalová Európa zatvorí dvere. Weiss to v Slovane nemá jednoduché. Je to futbalový Babylon. „Trinásť národností, rôzne kultúry, iné náboženstvá. A každý chce hrať,“ priznáva.

K hráčom vie byť kritický, ale aj ich pochváliť. O víťaznom strelcovi Ramírezovi niekoľkokrát povedal, že je dobrý chlapec, no z Latinskej Ameriky a musí na sebe viac pracovať.

Cukor a bič. Kabína to však od Weissa berie… „Hovorím hráčom, nemusíte ma milovať, ale nesmiete ma nenávidieť. Iba vtedy sa dá robiť,“ pripomína.

Na tlačových konferenciách často pôsobí podráždene. Svoj tím môže kritizovať len on, náznaky novinárskej kritiky rýchlo odbíja. Občas aj neslušne. Vie byť prchký, po vypätých zápasoch s ním lomcujú emócie, jeho manželka Marta vraví, že keď prekročí prah domu, futbalový stres zostáva pred ním.

„Vtedy je už zväčša pokojný. Zavše sa potrebuje vyrozprávať, vtedy ho vypočujem. Inokedy je tichý, nechám ho. V minulosti reagoval na neúspechy prudšie,“ spomína v dávnejšom rozhovore pre Pravdu.

„Niekedy pôsobí podráždene až arogantne, zažila som veľakrát jeho reakcie, keď ho vytočila nejaká situácia, osoba, článok v novinách. Vyčítam mu to, presviedčam ho, že aj keby mal pravdu, aj keby cítil krivdu, musí sa ovládať a preniesť sa nad niektoré veci. Nepáči sa mi, keď reaguje v afekte,“ pokračuje.

„Veru, v médiách občas vystupuje trošku zvláštne, no verte mi, že je to milý človek. Keď môže, pomôže. Keď sa mi pokazilo auto, na mesiac mi požičal svoje. Skvelá duša i kouč,“ pridáva sa Pavol Gostič, niekdajší výborný útočník Slovana.

Alcides Ghiggia Čítajte viac Koniec sveta na Maracane a hviezdy zasypané rajčinami v Janove

Citlivý človek

Marta Weissová potvrdzuje, že jej manžel často neskôr oľutuje prudkú reakciu, zamrzí ho.

„Vlado nie je jednoduchá povaha a nepustí si k telu veľa ľudí. Váži si rodinu, má okruh kamarátov, ktorým verí a získať si jeho dôveru nie je ľahké. Aj keď pôsobí výbušne, nepríjemne, je vo vnútri veľmi citlivý a ľahko zraniteľný,“ približuje.

Zdá sa, že Weiss si tentoraz k telu pustil celú kabínu Slovana. Získala si jeho dôveru a na ihrisku mu to vracia. Gólmi v hodine dvanástej. Veľkými obratmi.

Tak, ako to má Weiss najradšej.

Nevídaný obrat Slovana proti Pjuniku v obrazoch Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Po veľkej chybe a následnom faule brankára...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Vladimír Weiss