Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tam, kde padla Barcelona. Slovan sa vracia na miesto činu

Kedysi patrili medzi európsku futbalovú špičku. Dnes ju sledujú z diaľky.

05.10.2022 18:08
SR Futbal FL 8. kolo Slovan DAC BAX Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Ľudovít Cvetler berie loptu. Uplynulo len niekoľko desiatok sekúnd a gól! Barcelona o štvrťhodinu vyrovnáva. Do polčasu ešte skórovali Vladimír Hrivnák a Ján Čapkovič. A hoci gólman Slovana Alexander Vencel inkasoval ešte raz, večná sláva belasých neminula.

Vo finále Pohára víťazov pohárov vyhrali 21. mája 1969 v Bazileji nad Barcelonou 3:2. Vo štvrtok sa slovenský šampión vracia na miesto činu. S FC Bazilej odohrá tretí zápas skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy (21.00, RTVS Šport).

"V našich podmienkach sme dosiahli významný úspech. Barcelona mala už v tom čase veľký cveng. Silu tohto víťazstva sme si uvedomili až po príchode do Bratislavy, keď sme videli dav ľudí na uliciach.

Vyvrcholením bolo stretnutie na Tehelnom poli, kam prišlo okolo 30-tisíc ľudí, aby sme im predstavili trofej. Slovan bol v tom čase medzi úzkou európskou špičkou, čo by sme si mali aj po rokoch vážiť,“ spomínal Vencel pre stránku klubu.

Futbalisti Slovana, ktorým končí zmluva Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Martin Trnovský
 Post: Brankár
 Vek: 22...

Legendárny komentátor Gabo Zelenay označil partiu okolo kapitána Alexandra Horvátha za jastrabov z Tehelného poľa. Vtedy sa ich báli veľké tímy po celej Európe. Terajší Slovan si síce v lige počína suverénne, ale v Európe strieda lepšie momenty s horšími.

Horšie si vybral v prvých stretnutiach skupinovej fázy európskeho pohára číslo tri. Domáca remíza 0:0 so Žalgirisom Vilnius a prehra na trávniku Pjuniku Jerevan 0:2 postavili Slovan do nelichotivej pozície, čo sa odrazilo na veľkých personálnych zmenách vo vedení klubu. Navyše, na štadióne Svätého Jakuba v Bazileji potrebuje slovenský majster zabodovať.

„Čelíme favoritovi skupiny, ktorý ju zrejme ovládne, no my hráme s ťažšími súpermi lepšie. Nemôžeme tam ísť len brániť, potrebujeme byť aspoň takí aktívni ako v zápasoch na pôde Ferencvárosu či Olympiakosu. Vtedy môžeme mať šancu na úspech,“ povedal tréner Slovana Vladimír Weiss st.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Jedine s otcom! Kmotrík a Weiss si cez médiá posielajú záhadné odkazy

Slovan je v H-skupine na poslednej štvrtej priečke. V zostave proti Bazileju bude chýbať opora zadných radov Myenty Abena, ktorý nedohral nedeľňajší súboj proti Podbrezovej (3:1) a trávnik opustil na nosidlách. Naopak, do formy sa po zdravotných problémoch vracia kapitán mužstva Vladimír Weiss ml.

„Po zápase s Podbrezovou sme si niečo povedali. Pred Bazilejom nám to určite pomôže. Vieme, že tam s nami pôjde veľa fanúšikov, na ktorých sa tešíme. Oni nám pomáhajú a my hráme pre nich,“ doplnil Weiss ml.


Program a výsledky Slovana v EKL

8. septembra (21.00): Slovan Bratislava – Žalgiris Vilnius 0:0
15. septembra (18.45): Pjunik Jerevan – Slovan Bratislava 2:0
6. októbra (21.00): FC Bazilej – Slovan Bratislava 0:2
13. októbra (18.45): Slovan Bratislava – FC Bazilej 3:3
27. októbra (21.00): Slovan Bratislava – Pjunik Jerevan 2:1
3. novembra (18.45): Žalgiris Vilnius – Slovan Bratislava 1:2

Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #FC Bazilej