Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Išlo o život. Osemtisícový výjazd Kolínčanov zatienili krvavé strety

Úvodný výkop štvrtkového stretnutia skupinovej časti futbalovej Európskej konferenčnej ligy 2022/2023 medzi francúzskym OGC Nice a nemeckým 1. FC Kolín nad Rýnom sa oneskoril o 55 minút pre násilnosti hosťujúcich fanúšikov v hľadisku štadióna Allianz Riviera v Nice.

09.09.2022 14:14
OGC Nice - 1. FC Kolín Foto: ,
Výtržnosti pred zápasom OGC Nice - 1. FC Kolín.
debata (1)

Podľa miestnych médií sa pri bitke priaznivcov zranilo 18 osôb.

Podľa zahraničných médií bol jeden z fanúšikov na tribúne v ohrození života. Spadol z horného bloku z výšky piatich metrov a je vo vážnom stave. Malo by ísť o priaznivca domáceho tímu.

Stretnutie D-skupiny sa namiesto 18.45 h začalo až o 19.40 h a skončilo sa remízou 1:1.

"OGC Nice ostro odsudzuje incidenty, ktoré sa udiali pred zápasom. Začali sa ničením majetku v meste a pokračovali násilným vstupom desiatok skalných fanúšikov zo sektora pre priaznivcov Kolína nad Rýnom do čestnej lóže.

Zaskočilo nás toto násilné správanie, keďže sme urobili všetko, aby sme pripravili fanúšikom Kolína nad Rýnom najlepšie možné podmienky.

Je nám ľúto ľudí, ktorí boli svedkami a obeťami týchto incidentov a museli čakať takmer 45 minút, kým sa dostali na štadión," uviedol účastník Ligue 1 v oficiálnom stanovisku.

Nemecký klub sa k situácii vyjadril podobne:

„Odsudzujeme všetky formy násilia v najväčšej možnej miere, sme za športové a férové správanie sa a rešpekt medzi nami. Ospravedlňujeme sa všetkým slušným fanúšikom.“

Kapitán Kolínčanov Jonas Hector pri čakaní na začiatok duelu vyzval priaznivcov, aby sa upokojili.

„Nemôžeme sa dočkať zápasu a všetci chceme, aby sa odohral. Musíme však povedať, že to, čo sa stalo, nie je dobré. Také niečo nechceme vidieť,“ povedal podľa sociálnych sietí 1. FC Kolín nad Rýnom.

Do Nice prišlo okolo 8000 priaznivcov Kolína. „Tento fanúšikovský festival stratil svoj efekt,“ ľutuje prezident klubu Werner Wolf. Prisľúbil, že vedenie klubu urobí maximum, aby našiel vinníkom a zakázal im vstup na zápasy.

Výtržnosti fanúšikov na štadióne v Nice Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Výtržnosti pred zápasom OGC Nice - 1. FC Kolín.

Na incident zareagoval aj francúzsky majster Paríž Saint-Germain a poprel, že by medzi agresívnymi fanúšikmi v Nice boli aj jeho priaznivci.

Do bitiek, ktoré spôsobili oneskorenie výkopu o takmer hodinu, sa totiž mali zapojiť aj členovia zakázanej ultras skupiny priaznivcov PSG.

Na tribúnach štadióna Allianz Riviera utrpeli zranenia desiatky ľudí, parížski chuligáni sa údajne pripojili k nemeckým fanúšikom.

Výtržnosti pred zápasom OGC Nice - 1. FC Kolín. Foto: SITA/AP, Daniel Cole
OGC Nice - 1. FC Kolín Výtržnosti pred zápasom OGC Nice - 1. FC Kolín.

Incidenty sa snažili upokojiť aj kapitáni oboch tímov Dante a Jonas Hector.

Vedenie PSG v oficiálnom stanovisku odsúdilo štvrtkové udalosti a pripomenulo, že sa v uplynulých desiatich rokoch intenzívne angažovalo v predchádzaní násiliu vo futbale.

V roku 2010 rozpustilo „hardcore“ skupinu fanúšikov s názvom Supras Auteuil, ich členov neuznáva za priaznivcov PSG a trvá na tom, že majú zákaz vstupu na štadión v Paríži.

Kolín, Nice Čítajte viac Oslabený Partizan dal Slovácku tri góly, body si podelila aj Slavia so Sivassporom

Úradujúci francúzsky šampión mal vážne problémy s chuligánstvom od roku 1985 do roku 2010. Klub potom prijal prísne opatrenia a radikálne zmenil svoju politiku predaja vstupeniek.

„Klub zváži, aké kroky podnikne v prípade poškodenia jeho dobrého mena, spôsobeného konaním takýchto jednotlivcov,“ uvádza sa podľa AP v stanovisku PSG.

V drese Kolína figuroval v základnej zostave aj slovenský reprezentant Ondrej Duda. Hral do 56. minúty, o šesť minút neskôr domáci vyrovnali z penalty, ktorú premenil Andy Delort.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #1. FC Kolín #OGC Nice