Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Stratený na tráve i mimo nej. Ramirez vystrieľal pre Slovan milióny

Bol najväčšou ofenzívnou posilou futbalového Slovana pred začiatkom tejto sezóny. No v piatich ligových zápasoch a ani v šiestich dueloch európskych pohárov neskóroval.

28.08.2022 10:42
SR šport futbal EKL play off odvety Slovan... Foto: ,
Slovanista Eric Ramirez oslavuje gól proti Mostaru.
debata (1)

Eric Ramirez si takmer po každom zápase vyslúžil kritiku od trénera Vladimíra Weissa. Venezuelský útočník, ktorý je u slovenského majstra na hosťovaní z Dynama Kyjev, zlomil strelecké prekliatie až v dvanástom zápase v belasom drese – v najdôležitejšom.

Ramirez zažiaril dvoma gólmi v odvetnom stretnutí play off Európskej konferenčnej ligy s Mostarom. Najmä jeho druhý zásah efektnými nožničkami v nadstavenom čase druhého predĺženia udržal Slovan v hre o európsku jeseň. Miestenku v základnej skupie súťaže napokon slovenský šampión vybojoval v dramatickom penaltovom rozstrele (6:5).

"Dal dva fantastické góly, na to sem prišiel. Verím, že keď bude lepšie trénovať a bude lepšie fyzicky pripravený, bude ich strieľať pravidelne,“ uviedol po zápase tréner Weiss.

SR šport futbal EKL play off odvety Slovan Mostar BAX Čítajte viac Dráma na Tehelnom poli pre Slovan. Postup do skupiny zariadil Čavrič

Góly s tučnou cenovkou

Aj keď postupovú penaltu premenil Aleksandar Čavrič, hrdinom a najviac ospevovaným mužom bol práve Ramirez. Toho ocenil aj smutný kouč Mostaru.

"Vedeli sme, že mal streleckú krízu, ale je to výborný útočník. Skóroval krásnymi nožnicami, zostáva mu len pogratulovať k tomuto kúsku,“ pochválil ho Sergej Jakirovič.

V súvislosti s budúcnosťou klubu bola pre belasých účasť v skupinovej fáze bojom o všetko. V hre bolo zotrvanie trénera Weissa, niektorých opôr a v neposlednom rade aj tučné finančné prémie. Postup do skupiny EKL vyniesol Slovanu 2,94 milióna eur. Ďalších 668-tisíc si vybojoval na základe desaťročného klubového koeficientu a 400-tisíc získal za účasť v štyroch predkolách.

"Po náročnom, emotívnom lete a zápasoch s Ferencvárosom a Olympiakosom nám išlo doslova o prežitie. Opäť to boli obrovské emócie, ale veril som, že cez Mostar postúpime,“ povedal pre portál sport24.pluska.sk generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší. A keby Ramirez v 121. minúte proti Mostaru gólovo nezastrihal, všetko by bolo inak.

"Bola to posledná možnosť zmeniť skóre. Slovan urobil veľa preto, aby si zaistil pohárovú jeseň. Teší ma, že sme cieľ naplnili,“ skonštatoval 23-ročný zakonćovateľ.

Najdrahšie prestupy slovenských futbalistov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Ondrej Duda (stredopoliar). Z Legie Varšava...

Náročná adaptácia v Európe

No nie len prvé mesiace v Slovane sú pre Ramireza náročné. Komplikovanú adaptáciu prežil už pri príchode do Európy v lete 2017. Ako osemnásťročný prestúpil do druholigovej Karvinej.

"Michal Nehoda bol na jednej zo stáží, po ktorej vybavil skúšku v Karvinej pre Ramireza a ďalších hráčov. Z tej skupiny sa vykryštalizovali dvaja futbalisti, ktorí v klube zostali. Eric bol jedným z nich,“ povedal pre Pravdu Tomáš Geist, skaut z agentúry Nehoda Sport.

V Karvinej bol Ramirez stratený na trávniku aj mimo neho. V 30 stretnutiach strelil iba tri góly.

"Karviná je špecifická prostredím aj mestom. Bojoval tiež s rečovou bariérou, nebolo to ľahké obdobie,“ spomínal Geist. Schopnosti kanoniera začal predvádzať až po príchode do slovenskej ligy v tíme Senice a najmä v drese Dunajskej Stredy.

Dokonale mu vyšla sezóna 2020/21, keď dal v najvyššej súťaži 16 gólov a pridal 7 asistencií. Stal sa druhým najlepším strelcom ligy, čím sa predal do Dynama Kyjev.

„Verím, že sa vráti do formy, akú mal v DAC, keď rozhodoval zápasy. Na to sme ho do Slovana zobrali,“ priznal tréner Weiss. Po pol roku ho ukrajinsky klub poslal do Sportingu Gijon – do druhej španielskej ligy. A v lete ho Slovan získal z Kyjeva na hosťovanie s opciou na trvalý prestup.

Ohlas, Slovan Čítajte viac Slovan začne v skupine 8. septembra doma proti Žalgirisu Vilnius

Zažiari naplno v skupinovej fáze?

Z Ramireza sa veľmi ľahko môže stať kľúčový hráč v skupine Európskej konferenčnej ligy. V nej sa slovenský majster stretne so švajčiarskym Bazilejom, arménskym Pjunikom Jerevan a litovským Žalgirioms Vilnius. Proti poslednému menovanému klubu nastúpi na Tehelnom poli v prvom stretnutí skupiny už 8. septembra.

"Sebavedomie Ramireza teraz dostalo veľmi pozitívnu dávku a snáď sa v skupinovej fáze bude prezentovať tak, ako sme na tohto kanoniera z minulosti zvyknutí,“ dodal Geist. Faktom je, že vo väčšine predkôl európskych pohárových súťaží dostával v základnej zostave Slovana prednosť slovinský útočník Ivan Saponjič. No napriek omnoho vyššej minutáži, ako mal Ramirez, sa bývalý útočník Atlética Madrid strelecky presadil iba raz.

V odvetnom súboji 3. predkola Európskej ligy proti Olympiakosu v štvrtej minúte nadstaveného času vyrovnal na 1:1 a poslal duel do predĺženia. Aktuálne tak z pohľadu strelených gólov v Európe vedie Ramirez nad Saponjičom 2:1.

Jaba Kankava Čítajte viac Weiss nerieši Kankavu. Vravel, ako mu Bosniak urazil mŕtvu mamu

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Eric Ramírez