Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trnava aj DAC opäť uspeli. Liptáci sa o zázrak nepostarali

Futbalisti Spartaka Trnava postúpili do 3. predkola Európskej konferenčnej ligy. Po domácom triumfe 4:1 nad waleským tímom AFC Newtown zvíťazili aj vo štvrtkovej odvete 2. predkola na pôde súpera 2:1.

28.07.2022 20:58 , aktualizované: 23:21
V. Británia SR Futbal EKL Newtown Trnava 2.... Foto: ,
Samuel Štefánik z Trnavy v súboji s hráčom Newtownu Ryanom Searsom.
debata

Zverenci Michala Gašparíka sa o týždeň 4. augusta stretnú v 3. predkole s poľským tímom Raków Čenstochová.

Trnava bola favoritom duelu aj napriek tomu, že sa jej pred odletom na ostrovy skomplikovala situácia so zostavou.

Pre problémy s vízami nemal Spartak k dispozícii Nigérijčanov Yusufa Bamideleho, Kazeema Bolajiho, Azeeza Oseniho, Ghančana Kelvina Boatenga a ani severomacedónskeho útočníka Milana Ristovského.

Dávid Hancko Čítajte viac Sparta končí v pohárovej Európe! Rozhodla obrovská chyba kapitána Hancka

Trnava síce prehrávala na ihrisku súpera od 35. minúty po góle Aarona Williamsa z pokutového kopu, no v druhom polčase skóre otočila zásluhou Samuela Štefánika a Martina Bukatu.

Newtown hrá svoje ligové zápasy na viacúčelovom päťtisícovom štadióne Latham Park, ten však nespĺňa podmienky na zápasy v európskych klubových súťažiach, preto zápas s Trnavou odohral v anglickom Oswestry na dvojtísícovom štadióne Park Hall.

Odvetný zápas 2. predkola EKL:

AFC Newtown – FC Spartak Trnava 1:2 (1:0) – prvý zápas: 1:4, Trnava postúpila do 3. predkola
Góly: 35. A. Williams (z 11 m) – 73. Štefánik, 79. Bukata
Rozhodovali: Diamantopoulos – Psarris, Meintanas (všetci Gréc.), ŽK: Walker, Ismail, Sutton, Wharton – Azevedo, Kozak, Bukata
Newtown: D. Jones – C. Williams, Sears, Sutton (81. Mills-Evans), Roberts – Ismail (63. Rushton), Hughes, Walker (70. Wharton), Cowans – Robles (81. Hesden), A. Williams
Trnava: Vantruba – Čurma (46. Štetina), Tumma, Kóša – Koštrna, Štefánik, Savvidis (80. Ujlaky), Kozak – Iván (46. Bukata), Paur (73. Karhan), Azevedo (46. Mikovič)

Prvý polčas veľa dobrého futbalu nepriniesol. Úvodnú šancu mali domáci, no strela Craiga Williamsa skončila vedľa. Spartak odpovedal po šanci Ivána, ale ani on sa nepresadil. Hra bola v tejto fáze vyrovnaná, hoci Spartak mal loptu častejšie na kopačkách.

V 34. minúte však zahral Koštrna vo vlastnej šestnástke rukou a domáci mali výhodu pokutového kopu. Ten Aaron Williams s prehľadom premenil – 1:0. Spartak sa do konca polčasu snažil o vyrovnanie, ale dočkal sa až po prestávke.

Newton, Trnava Čítajte viac Zápas Newtown - Trnava sme sledovali ONLINE

Tréner Gašparík poslal do druhej 45-minútovky troch nových hráčov a Spartak začal kontrolovať hru. Vyrovnať mohol Mikovič v 69. minúte, ale po centri Bukatu minul. O štyri minúty neskôr však Štefánik mieril presne – 1:1.

V 79. minúte sa pohral s obranou domácich Bukata a zabezpečil Spartaku zaslúžený triumf. V závere mohol ešte prikrášliť skóre Karhan, ale v dobrej pozícii netrafil bránku.

Michal Gašparík, tréner Spartaka: „Bol to futbal, s ktorým sa už dnes často nestretnete. Dlhé nakopávané lopty a je ťažké dostať taký zápas pod kontrolu, pretože neviete, kde sa tá lopta odrazí, čo sa stalo aj pri prvom góle. Som rád, že potom sme to uskákali. Zápas bol o súbojoch, o vyhraných loptách, prvých či druhých. Aj preto sme tam dali troch stopérov, aby sme si čo najlepšie s týmto poradili. Druhý polčas som veril, že dokážeme pridať kvalitu, keď sme prestriedali hráčov, a to sa nakoniec potvrdilo. Mali sme brejkové situácie a vyriešili sme dve z nich a berieme si tri body.“ (zdroj: fcspartaktrna­va.com)

Ružomberok končí

Pre futbalistov MFK Ružomberok sa cez 2. predkolo neprebojovali. V odvetnom zápase nedokázali na ihrisku lotyšského FC Riga zmazať manko 0:3 z prvého zápasu a prehrali 1:2.

Jediný gól slovenského vicemajstra strelil v 53. minúte Ján Maslo, ktorý z pokutového kopu vyrovnal na priebežných 1:1.

FC Riga sa v 3. predkole stretne s portugalským tímom Gil Vicente. Prvý zápas je na programe vo štvrtok 4. augusta v Lotyšsku, odveta o týždeň v Portugalsku.

Odvetný zápas 2. predkola EKL:

FC Riga – MFK Ružomberok 2:1 (1:0) – prvý zápas: 3:0, Riga postúpila do 3. predkola
Góly: 40. Babec, 59. Soisalo – 53. Maslo (11 m). Rozhodovali: Sabotic – Ries, Hansen (všetci Lux.), ŽK: Aurelio – Malý, Selecký.
Riga: Purinš – Ngonda, Berqvist, Dulanto – Soisalo (83. Ogunji), Torres (64. Rangel), Babec (74. Kendysh), Jurkovskis, Vakulko – Aurelio (83. Barnes), Gabiel Ramos (83. Ngom)
Ružomberok: Krajčírik – Morong, J. Maslo, Malý, Selecký – Gerec (59. Tučný), Luterán (59. Bobček), Mojžiš, Regáli (80. Macejko) – Lichý (81. Halabrin) – Kelemen (73. Mrva)

Ružomberčania nastúpili s cieľom zmazať trojgólové manko z prvého zápasu, no situáciu im komplikovali aj viaceré hráčske absencie. Otázny bol aj štart Filipa Lichého, ktorý však napokon figuroval už v základnej zostave.

Domáci sa od úvodných minút ujali iniciatívy a často sa hralo na polovici Ružomberčanov. Tí sa dlho nevedeli dostať k súvislej ofenzívnej akcii, no postupne sa osmelili. V 27. minúte mohol chybu v obrane Rigy potrestať Kelemen, ale svoj únik nedoviedol do gólového konca.

Riga, Ružomberok Čítajte viac Zápas Riga - Ružomberok sme sledovali ONLINE

O päť minút neskôr sa zaváhaniu nevyhol ani ružomberský brankár Krajčírik, no Torres nevyužil ponúknutú príležitosť. V 40. minúte išli domáci do vedenia, keď Siosala našiel centrovanou loptou Babeca, ktorý hlavičkou otvoril skóre – 1:0.

Hosťom vykresala malú nádej situácia z 53. minúty, keď Dulanto fauloval Kelemena a Maslo skóroval z pokutového kopu – 1:1. Už o šesť minút však domáci znovu viedli, keď Ndgondov center zužitkoval Siosalo – 2:1.

Hráči Rigy potom bez väčších problémov kontrolovali zostávajúci priebeh zápasu. Oba tímy siahli k viacerým striedaniam, ale na tesnom víťazstve a postupe Rigy sa už nič nezmenilo.

DAC zopakoval triumf z prvého zápasu

Futbalisti DAC Dunajská Streda postúpili do 3. predkola EKL. Po triumfe 2:0 nad FC Víkingur Göta na Faerských ostrovoch zvíťazili rovnakým skóre aj vo štvrtkovej domácej odvete.

Zverenci Adriána Guľu sa o týždeň 4. augusta stretnú v 3. predkole s rumunským tímom FCSB.

Odveta 2. predkola EKL:

DAC Dunajská Streda – FC Víkingur Göta 2:0 (2:0)
Góly: 26. Krstovič, 34. Veselovský. Rozhodovali: Xhaja – Shazivari, Cokaj (všetci Alb.), ŽK: Blackman, Balogh – A. Gregersen, 54. B. Gregersen, 74. Hansen, 5076 divákov.
DAC 1904 Dunajská Streda: Veszelinov – Blackman, Kružliak (40. Risvanis), Brunetti, Muhamedbegovič – Káčer (46. Nicolaescu), Dimun – Veselovský (66. Kalmar) – Andzouana (46. Szanthó), Krstovič (81. Balogh), Moumou
Víkingur: Reynatrod – Hansen (75. Brunni), G. Vatnhamar, A. Gregersen, B. Gregersen (75. Jonhardsson) – Svensson, Mneney (75. Johansen), S. Vatnhamar, Turi (75. Justinussen), A. Olsen (75. Joensen) – A.L. Olsen

DAC mal od začiatku hru v rukách a súpera nepúšťal do ofenzívnych akcií. Hostia sa od úvodu bránili, prvú šancu domácich nepremenil Krstovič. Ten istý hráč však v 26. minúte napriahol a lopta sa aj zásluhou teču jedného z hráčov hostí dostala do bránky – 1:0.

O osem minút neskôr už viedol DAC o dva góly, keď podobne ako pri prvom góle napriahol Veselovský a lopta opäť skončila v sieti – 2:0. V závere polčasu mali domáci ešte jednu šancu, ale gól nepadol.

DAC, Vikingur Čítajte viac Zápas DAC - Víkingur sme sledovali ONLINE

V druhom polčase sa ihneď dostali do akcie striedajúci hráči, Szanthó mal veľkú gólovú možnosť, ale divákov nepotešil. Potom pohrozili aj hostia, no DAC ojedinelý výpad Vikinguru zvládol a ustál šancu Olsena.

V 65. minúte po rohovom kope skončila lopta z kopačky Muhamedbegoviča na brvne a potom divákov roztlieskalo striedanie trénera Guľu. Ten poslal na trávnik Zsolta Kalmára, ktorý rok a pol pauzoval pre zranenie. Maďarskému futbalistovi sa dostalo veľkého potlesku. Do konca zápasu mal DAC viacero šancí, ale skóre sa už nezmenilo.

Adrian Guľa, tréner DAC: „S výsledkom som spokojný, dosiahli sme veľmi cenné víťazstvo. Fanúšikovia nás podporovali celý zápas. Herne sme mali aj slabšie pasáže, musíme sa ešte naučiť hrať takýto európsky pohárový zápas, v ktorom máte náskok 2:0 a dáte dva góly hneď v prvej časti. Pre nás je veľmi dôležité, že sme postúpili, to bol náš plán a cieľ. Určite je po výkonnostnej stránke priestor hrať ešte lepšie. Vyplývalo to z toho, že hráči chceli hrať kolmo, boli netrpezliví.“ (zdroj: RTVS)

debata chyba
Viac na túto tému: #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #AFC Newtown