Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žiadny alkohol, uzavreté ulice. Slovan čaká na sviatok a prosí fanúšikov

Šampióni svojich krajín. Veľké futbalové značky. Nezmieriteľní súperi. V boji pred viac ako 20-tisíc divákmi o to, kto bude naďalej pokračovať medzi európskou elitou a zaistí si dlhú európsku jeseň a kto padne o poschodie nižšie.

26.07.2022 15:26
Ferencváros, Slovan Foto: ,
Momentka zo zápasu Ferencváros - Slovan.
debata

Zápas slovenskej futbalovej jesene je tu. Slovan Bratislava zajtra (20.30, prenos vysiela RTVS Šport) hostí na Tehelnom poli Ferencváros Budapešť v odvete druhého predkola Ligy majstrov. Domáci majú náskok, u súpera vyhrali po veľmi dobrom výkone 2:1.

Ak neprehrajú, postúpia do ďalšej fázy, kde sa stretnú s víťazom dvojzápasu medzi FC Zürich a Karabachom Agdam (prvý duel 2:3).

„Verím, že zápas bude emočný, dobrý. Dvaja, traja hráči ma upútali výkonom, tlačia sa do základnej zostavy, takže uvidíme, čo nám prinesie streda,“ povedal tréner Slovana Vladimír Weiss st. po sobotňajšom súboji proti Trenčínu (4:0).

Zlepšenie aj rezervy

Od vydretého postupu cez Dynamo Batumi v prvom predkole a prehry v lige s nováčikom z Podbrezovej Slovan výkonnostne rastie. Nové posily Juraj Kucka, Giorgi Chakvetadze a Eric Ramírez si postupne nachádzajú miesto v zostave i formu.

Hráči, ktorí pôsobili v Slovane aj vo Ferencvárosi Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Stanislav Šesták (Slovan: 2002 - 2003,...

Majstrovi lepšie fungujú automatizmy v defenzíve i ofenzíve. Navyše, minulý týždeň sa v dvoch zápasoch presadil strelecky šesťkrát. Napriek tomu tréner Weiss vidí dostatok priestoru na zlepšenie.

„Musíme sa zlepšiť v strede útoku, nábehoch a štandardných situáciách. Vecí je tam veľa na to, aby sme boli úspešní proti Fradi,“ reagoval Weiss st.

Pri demolácii Trenčína sa dvomi gólmi blysol Dávid Hrnčár, skórovali aj André Green a Kucka. Rýchly krajný obranca Hrnčár by mohol byť prekvapením v základnej zostave Slovana v najdôležitejšom súboji aktuálnej sezóny.

„Dali sme sa do pohody pred Ferencvárosom. Verím, že budeme opakovať takéto výkony,“ vravel Hrnčár.

Hnev Weissa, sebavedomie Čerčesova

Tréner Bratislavčanov sa hneval na vedenie ligy, že Slovanu neumožnilo vymeniť si dejisko sobotňajšieho ligového duelu na ihrisku Michaloviec. Podľa Weissa sa oba kluby dohodli, že by sa hralo na Tehelnom poli, aby belasí nemuseli cestovať na východ.

Kinder Čítajte viac Pochybujem, že na východe ešte spoznajú slovanistu

„Ligovú úniu som osobne poprosil o výmenu zápasov, pretože hráme s Ferencvárosom v stredu a potom cestujeme do Michaloviec. Tie súhlasili, aby sme si vymenili zápasy, na tom nie je nič strašné. No na Slovensku to nie je možné. Ja to nechápem,“ hneval sa Weiss.

Ferencváros podobné starosti nemá. Vedenie najvyššej súťaže vyhovelo klubom, ktoré začali sezónu skorými predkolami v európskych pohároch. Maďarská liga začne až tento víkend.

Hoci sa na Fradi po prvom zápase spustila vlna kritiky za nie najlepší výkon a najmä streleckú nemohúcnosť, skúsený ruský tréner Stanislav Čerčesov nepanikári.

„Vytvorili sme si veľa šancí, mali sme loptu v našej moci, dvakrát Slovanu pomohla konštrukcia bránky. Nevyšlo to, ale zápas si dobre zanalyzujeme a ideme ďalej. Verím, že stále môžeme postúpiť. Máme to v rukách,“ vravel po zápase Čerčesov.

Rizikový zápas

Ferencváros sa po 30 rokoch vracia do Bratislavy. Väčšia bitka bola vtedy na tribúnach ako na ihrisku. A to aj napriek tomu, že domáci vyhrali 4:1. Kvôli historickému motívu i provokačným transparentom fanúšikov maďarského šampióna v úvodnom stretnutí označila polícia zápas za rizikový.

Tibor Jančula Čítajte viac Slovan je srdcovka. Lenže s Ferencvárosom sa nemôže porovnávať

Pred zápasom postupne uzatvorí všetky ulice v blízkom okolí Národného futbalového štadióna či vstupy a výstupy z jazera Kuchajda. Zároveň platí v okolí štadióna zákaz predaja i konzumácie alkoholu pred a po stretnutí.

Polícia zároveň odporučila, aby sa ľudia vyvarovali parkovaniu i zdržiavaniu sa v okolí Železničnej stanice Nové Mesto, kam niekoľko hodín pred zápasom pricestujú vlakom priaznivci Fradi.

Na poriadok v okolí takmer vypredaného štadióna budú dohliadať stovky policajtov vrátane psovodov či policajtov na koňoch.

Maďarské médiá o prehre Ferencvárosu so Slovanom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Nemzeti Sport: „Ferencváros mal dôvod na...

„Cieľom bude ochrana života, zdravia a majetku občanov, zabezpečenie verejného poriadku, ako aj bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky na území Bratislavy,“ informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

K bezpečnému priebehu zápasu sa snaží prispieť aj Slovan. Tým, že niekoľkokrát verejne vyzval fanúšikov, aby sa zdržali akýchkoľvek nenávistných transparentov, pyrotechniky či výtržností.

Slovanu by totiž hrozilo, že ho UEFA potrestá uzavretím štadióna.

Vlani si tento trest odpykal až v dvoch stretnutiach Európskej konferenčnej ligy. Aj preto sa v pondelok stretol generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml. s priaznivcami.

"Vyzývame fanúšikov, aby sa nenechali vyprovokovať, zdržali sa akýchkoľvek národnostných pokrikov a nesnažili sa na štadión priniesť národnostne ladené transparenty.

Zdržte sa hádzania pohárov či predmetov na hraciu plochu. Venujme sa podpore svojich a Slovanu, nie súperovi," uvádza sa v oficiálnom komuniké.

Blízko ku skupine i miliónom

Ak Slovan zvládne zápas nielen organizačne, ale najmä herne, splní cieľ, s ktorým do sezóny vstupoval. Vedenie klubu pred sezónou totiž avizovalo, že si chce s 20-miliónovým kádrom zahrať v skupine jedného z troch európskych pohárov a získať lukratívne miliónové odmeny za účasť v nich.

Stanislav Šesták Čítajte viac Ferencváros pôsobil povýšenecky, Slovan skromne. Weiss ukázal veľkosť

„Je to náš hlavný cieľ,“ vyhlásil ešte pred štartom ročníka Kmotrík ml. „Máme dobrých hráčov, ale musíme to ukázať na ihrisku,“ pridal sa Weiss.

Belasí sú na prahu tretieho predkola Ligy majstrov. To sa im naposledy podarilo v sezóne 2014/15, kedy vypadli s BATE Borisov v play off o postup do skupinovej fázy Ligy majstrov po výsledkoch 1:1 doma a 0:3 vonku.

Ak sa im zajtra podarí udržať Ferencváros na uzde a postúpiť, majú istotu skupinovej fázy minimálne v Európskej konferenčnej lige.

Za istých okolností sa môžu predstaviť aj v Európskej lige. A ak zostanú stopercentní, prvýkrát v histórii sa predstavia v skupine Ligy majstrov.

Postupová matematika Slovana Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
Slovan si môže zahrať aj v skupinovej fáze Ligy...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ŠK Slovan Bratislava #Ferencváros Budapešť