Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenské tímy zvládli vstup do Európy. Po Liptákoch sa tešil aj DAC

Futbalisti MFK Ružomberok zvíťazili v úvodnom zápase 1. predkola Európskej konferenčnej ligy nad FK Kauno Žalgiris 2:0.

07.07.2022 20:31 , aktualizované: 23:12
debata
Matej Madleňák a Martin Regáli (vpravo) z... Foto: TASR, Martin Baumann
Matej Madleňák, Martin Regáli Matej Madleňák a Martin Regáli (vpravo) z Ružomberka.

Fortunaligového vicemajstra dostali do výhodnej pozície vlastný gól hosťujúceho kapitána Linasa Pilibaitisa v 13. minúte a Štefan Gerec, ktorý po zmene strán zvýšil náskok MFK.

Odveta je na programe 14. júla o 18.00 SELČ v meste Marijampolé. Na víťaza slovensko-litovskej konfrontácie čaká v 2. predkole lepší z dvojice Derry City (Írsko) – FC Riga (Lotyšsko).

Úvodný zápas 1. predkola EKL:

MFK Ružomberok – FK Kauno Žalgiris 2:0 (1:0)
Góly: 13. Pilibaitis (vlastný), 68. Gerec. ŽK: Maslo (Ružomberok). Rozhodoval: Orlic (Mold.), 2229 divákov.
Ružomberok: Krajčírik – Fabiš, Maslo, Mojžiš, Madleňák – Luterán – Gerec (73. Kelemen), Kochan, Domonkos (61. Lichý), Regáli (73. Morong) – Bobček (61. Tučný)
Kauno: Mikelionis – Vaitkunas, Dapkus, Šilkaitis (56. Anisas), Pejič – Pilibaitis (83. Kayode) – Bahlouli (56. Sangare), Girdvainis, Naah, Sirgedas (70. Trotman) – Thuique

Triumfy futbalistov Ružomberka a DAC-u Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Ružomberčan Kristóf Domonkos padá po súboji s...

Hostia pricestovali na Liptov v solídnej forme. V predošlých šiestich zápasoch na domácej scéne nenašli premožiteľa a na Slovensku sa chceli pokúsiť o natiahnutie tejto série.

Žalgirisu patrila prvá šanca stretnutia, v 7. minúte Sirgedas nebezpečne hlavičkoval a poriadne natiahol ružomberského brankára Krajčírika. Hneď vzápätí sa po rohovom kope Litovčanov zrodila ďalšia nepríjemná situácia, ktorú však domáci ustáli bez ujmy. Postupne sa aj oni začali osmeľovať a tlačiť sa pred bránku súpera.

Ružomberok - Kauno Čítajte viac Zápas Ružomberok - Žalgiris sme sledovali ONLINE

V 13. minúte podnikli Ružomberčania rýchly útok, po ktorom si Pilibaitis zrazil strieľaný center Madleňáka do vlastnej bránky – 1:0. Úvodný gól pomohol slovenskému zástupcovi zbaviť sa počiatočnej nervozity a získať zdravé sebavedomie, lenže náskok do prestávky zvýšiť nedokázal.

V 20. minúte napriahol spoza šestnástky Regáli, Mikelionisa však neprekvapil. Naopak, počas prevahy MFK sa zrodil nádejný brejk Sirgedasa, no hosťujúci krídelník s ním nenaložil podľa predstáv.

Liptáci vo svojej aktivite pokračovali aj po návrate zo šatní. V 60. minúte z parádnej parkety, spoza veľkého vápna, vystrelil nikým neatakovaný Luterán a tesne minul cieľ. V 68. minúte vypukla na ružomberskom štadióne ďalšia gólová radosť, keď vydarený center Fabiša usmernil nezadržateľnou hlavičkou do siete Gerec – 2:0.

Guram Kašia Čítajte aj Gruzínec v drese Slovana si nebral servítku. Toto je na Ligu majstrov málo

Ďalšiu dobrú príležitosť na zvýšenie skóre mal striedajúci Lichý, z ôsmich metrov však nemal presnú mušku a lopta preletela nad bránu.

Ružomberok sa až do konečného hvizdu usiloval o strelenie tretieho gólu. Blízko k nemu bol Kelemen, ale osamotený hlavou minul cieľ. Aj dvojgólový náskok však stavia Ružomberok pred odvetou do pozície jasného favorita na postup.

Peter Struhár, tréner MFK Ružomberok: "Na začiatku zápasu sme boli trošku nervózni. Súper si vypracoval veľkú príležitosť, keď nás podržal brankár Krajčírik. Od úvodu to ale bola naša hra, ktorou sme sa chceli presadiť. Čiže vysoký pressing v útočnej zóne, kde bolo naším zámerom súpera pritlačiť a získavať lopty, čo sa nám aj darilo.

Po ziskoch mohli chlapci ísť do otvorenejšej obrany a vytvárali sme si šance. Za prvý polčas zvlášť musím pochváliť krajných obrancov, ktorí robili Žalgirisu prievan. Boli sme za to odmenení vedúcim gólom. Do druhého polčasu bol plán vstúpiť veľmi aktívne, čo sa aj podarilo.

Chlapci mali aj ďalšie šance. Možno škoda, že druhý gól neprišiel skôr. Vyšli nám aj striedania, noví hráči hru oživili a tým sme dokázali udržať vysoké tempo až do konca stretnutia."

Tréner Ružomberka Peter Struhár v zápase so... Foto: TASR, Martin Baumann
SR Futbal EKL 1. predkolo Ružomberok Žalgiris ZAX Tréner Ružomberka Peter Struhár v zápase so Žalgirisom.

Štefan Gerec, krídelník MFK Ružomberok a autor druhého gólu: "Určite to bol jeden z tých krajších gólov v mojej kariére. Získali sme loptu na kraji, Lukáš Fabiš mi to krásne nacentroval a mne už stačilo len trafiť bránu. Samozrejme, prvý gól nám pomohol. Opadla z nás nervozita a hrali sme náš futbal.

Škoda, že sme nepremenili viac šancí. Na tie príležitosti je 2:0 aj málo. Mali sme viac loptu vo svojej moci, kombinovali sme, oni prišli skôr brániť. Kvalita bola určite na našej strane. Diváci nás povzbudzovali, dodávali nám energiu."

Rokas Garastas, tréner FK Kauno Žalgiris: „Gratulujem domácemu mužstvu k víťazstvu. Nie je to výsledok, ktorý som v dnešnom zápase očakával. Ešte sú však pred nami dva polčasy. Ružomberok hral organizovane, s vysokým pressingom, tiež dobre v defenzíve. Domáci si vytvorili veľa šancí. Tráva bola dosť vysoká, čo možno bola výhoda domáceho tímu.“

Guľova úspešná premiéra

V úvodnom stretnutí 1. predkola Európskej konferenčnej ligy uspeli aj futbalisti Dunajskej Stredy, ktorí zdolali severoírsky FC Cliftonville 2:1.

Futbalisti Dunajskej Stredy sa tešia z gólu v... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Futbal EKL 1. predkolo DAC Cliftonville TTX Futbalisti Dunajskej Stredy sa tešia z gólu v zápase s Cliftonvillom.

Tréner Adrian Guľa tak uspel v prvom ostrom súťažnom zápase na lavičke fortunaligistu, ktorého góly strelili Regő Szánthó a po zmene strán Nikola Krstovič. DAC udržal tesný náskok aj po prísnej červenej karte Brahima Moumoua, ktorého rozhodca vylúčil v 82. minúte.

Odveta je na programe 14. júla o 21.00 SELČ v Belfaste. Na postupujúceho čaká víťaz súboja Víkingur Gota (Faerské ostrovy) – FC Europa (Gibraltár).

Úvodný zápas 1. predkola EKL:

FC DAC Dunajská Streda – FC Cliftonville 2:1 (1:1)
Góly: 25. Szánthó, 65. Krstovič – 28. Ronan Hale. ŽK: Kružliak – Ronan Hale, Rory Hale, ČK: 82. Moumou (DAC). Rozhodoval: Munuera (Šp.), 5030 divákov.
DAC: Veszelinov – Blackman, Kružliak, Brunetti, Davis – Veselovský (71. Moumou), Dimun, Káčer – Andzouana (61. Balogh), Krstovič (86. Ciganiks), Szánthó (61. Hahn)
Cliftonville: Talley – Lowe (71. Ch. Curran), Addis, Turner – Ronan Hale, Gallagher, Doherty, Mallon (71. Rory Hale), Ives – McDonagh, R. Curran (86. Gormley)

DAC pod taktovkou nového kormidelníka začal aktívne. Prvú šancu na skórovanie mal v 9. minúte, Szánthó z priameho kopu z 23 metrov ohrozil Talleyho, brankár Cliftonville však jeho strelu bravúrne vyrazil.

Szánthó sršal aktivitou, na jeho roh si v 17. minúte najvyššie vyskočil kapitán Kružliak, ale netrafil bránku. DAC vystupňoval svoj tlak a v 25. minúte sa dočkal gólovej odmeny. Szánthó potiahol loptu po pravej strane, šikovne si ju prehodil na ľavačku a krížnou strelou nedal Talleymu šancu – 1:0.

DAC, Cliftonville Čítajte viac Zápas DAC - Cliftonville sme sledovali ONLINE

Radosť domácich fanúšikov však netrvala dlho. Už o tri minúty neskôr McDonagh prešiel po pravom krídle, poslal pred bránku polovysoký center a loptu poslal do siete Ronan Hale – 1:1.

Prinavrátiť vedenie DAC mohol Andzouana v 30. minúte, po rohovom kope však mieril nad bránku. Hostia bránili v hlbokom bloku a v ďalšom priebehu prvého polčasu súpera do ničoho nepustili.

Obraz hry sa v druhom polčase nezmenil. DAC útočil, hostia bránili, ale gólové šance dlho neprichádzali. V 60. minúte vystrelil Krstovič, ale brankár loptu bezpečne chytil. V 65. minúte domáci išli opäť do vedenia, Káčer našiel výbornou prihrávkou Veselovského, ktorý poslal center na hranicu pokutového územia a Krstovič z prvej trafil presne pod brvno – 2:1.

Fanúšikovia Dunajskej Stredy počas zápasu s... Foto: TASR, Jaroslav Novák
SR Futbal EKL 1. predkolo DAC Cliftonville TTX Fanúšikovia Dunajskej Stredy počas zápasu s Cliftonvillom.

V 81. minúte mal DAC možnosť priameho kopu spoza šestnástky, no Davis trafil len svojho spoluhráča v múre. Pri následnom protiútoku Moumou v súboji ako prvú trafil loptu, no zároveň aj zasiahol nohou prenikajúceho hráča súpera a rozhodca mu ukázal z voleja červenú kartu. Hostia sa snažili o vyrovnanie, ale DAC už tesné víťazstvo ubránil. V 90. minúte sa peknou strelou prezentoval Dimun, ale brankár Cliftonville bol pripravený.

Adrian Guľa, tréner DAC: „Bol to môj prvý zápas a preto očakávania boli veľké. Z môjho pohľadu tam boli veci, ktoré z pohľadu mužstva neboli dobré. Podstatné však je, že sme to zvládli. Je dobré, že nás vyrovnávajúci gól nepoložil. Víťazstvo si vážime, ale vieme hrať lepšie. Sme len v polčase, odveta bude náročná, ale s tým sme počítali.“

Dominik Kružliak, kapitán DAC: „Viacero šancí sme nedotiahli do úspešného konca. Škoda, mohli sme vyhrať vyšším rozdielom, ale aj výhra o gól sa ráta. Súper mal dnes dve šance a z jednej dal gól. V druhom polčase sme si vytvorili veľký tlak, ale nedokázali sme to tam dotlačiť. Napriek tomu sme v dobrej pozícii a verím, že to v odvete zvládneme.“ (Zdroj: RTVS)

Po výtržnostiach sa dohralo

Futbalisti Lechie Gdansk zvíťazili v úvodnom stretnutí 1. predkola Európskej konferenčnej ligy nad Akademijou Pandev jednoznačne 4:1. Slovenský brankár Dušan Kuciak odchytal za domácich celý zápas.

Duel museli prerušiť už po necelých desiatich minútach hry. Dôvodom boli výtržnosti, ktoré rozpútali chuligáni v sektore ultras poľského klubu. Na tribúne došlo k bitkám a lietali rôzne predmety. Po tom, ako sa situácia upokojila, sa v zápase pokračovalo po 21.00 h.

Gdansku hrozili finančná pokuta i kontumácia v prospech hostí zo Severného Macedónska, po obnovení hry sa však domácim darilo na trávniku, už do prestávky stihli streliť tri góly.

Po zmene strán dokonal hetrik portugalský útočník Flavio Paixao, Kuciak prišiel o čisté konto až v záverečnej desaťminútovke riadneho hracieho času.

Riga uspela na pôde Derry City 2:0, postupujúci sa v 2. predkole stretne s úspešným z dvojice MFK Ružomberok a Kauno Žalgiris (prvý zápas 2:0).

Úvodné zápasy 1. predkola EKL:

UE Santa Coloma – Breidablik 0:1 (0:1), FC Alaškert – Hamrun Spartan 1:0 (1:0), Flora Tallinn – SJK Seinäjoki 1:0 (1:0), FC Magpies – FC Crusaders 2:1 (1:0), Pogon Štetín – KR Reykjavík 4:1 (3:0), Borac Banja Luka – B36 Tórshavn 2:0 (1:0), KuPS Kuopio – Dila Gori 2:0 (1:0), FK Panevežys – Milsami Orhei 0:0, Saburtalo Tbilisi – Partizani Tirana 0:1 (0:0), FC Floriana – CS Petrocub 0:0, Olimpija Ľubľana – FC Differdange 03 1:1 (0:1), Sfintul Gheorghe – NŠ Mura 1:2 (0:0), Dinamo Tbilisi – Paide Linnameeskond 2:3 (1:0), HB Tórshavn – AFC Newtown 1:0 (0:0), Škendija Tetovo – Ararat Jerevan 2:0 (2:0), Dinamo Minsk – FK Dečič 1:1 (1:1), CS Fola Esch – SP Tre Fiori 0:1 (0:0), Bala Town – Sligo Rovers 1:2 (1:1), SC Gjilani – FK Liepaja 1:0 (1:0), KF Laci – Iskra Danilovgrad 0:0, Lechia Gdansk – Akademija Pandev 4:1 (3:0) /D. Kuciak (Lechia) odchytal celé stretnutie/, Budučnost Podgorica – KF Llapi 2:0 (2:0), Derry City – FC Riga 0:2 (0:1), SP Tre Penne – Tuzla City 0:2 (0:0)

debata chyba
Viac na túto tému: #MFK Ružomberok #DAC Dunajská Streda #FK Kauno Žalgiris