Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finálové dvojice európskych pohárov sú známe. Nemecké tímy sa nestretnú

Vo finále Európskej ligy UEFA 2021/2022 sa 18. mája v Seville stretnú Eintracht Frankfurt a Glasgow Rangers.

05.05.2022 23:19
Anglicko šport futbal EL 1/2 odvety Glasgow Lipsko Foto: ,
Glen Kamara z Glasgowu Rangers oslavuje druhý gól v odvete proti Lipsku.
debata

Nemecký bundesligista doma zdolal West Ham United 1:0 a potvrdil triumf 3:2 z prvého zápasu v Londýne. Rangers doma zvíťazili nad Lipskom 3:1, hosťom tak nestačila výhra 1:0 z úvodného súboja v Nemecku.

Na Ibrox Parku zmazali „jazdci“ manko z prvého zápasu v 19. minúte, keď mal po centri na zadnú tyč ľahkú prácu do prázdnej brány Tavernier. Už o päť minút vyslal Kamara presnú strelu k pravej tyčke a Škóti nabrali postupový kurz.

Pep Guardiola Čítajte aj Ťažká rana, vraví Guardiola. City prišiel z Moskvy podrývačský odkaz

Znížiť mohol na druhej strane Olmo, ale tesne minul. V druhom polčase hostia zvýšili aktivitu a odmenou im bol kontaktný gól Nkunkua v 71. minúte, ktorý z prvej premenil výborný center Angelina.

Lipsko sa nadýchlo k záverečnému náporu, ale zmrazil ho domáci Lundstram, ktorý v 81. minúte aj so šťastím po dorážke prestrelil brankára hostí. Gól ešte odobril VAR. V závere už domáci ustáli tlak Lipska a vybojovali si prvú účasť vo finále európskej súťaže od roku 2008, keď prehrali vo vyvrcholení Európskej ligy so Zenitom Petrohrad.

Vo Frankfurte dostal v 19. minúte červenú kartu po zásahu VAR hosťujúci Cresswell za stiahnutie súpera. Presilovku domáci využili v 26. minúte, keď Borre dostal ideálnu prihrávku do stredu šestnástky a loptu suverénne upratal do pravého rohu bránky „kladivárov“.

Najlepšie platení futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. David de Gea (Manchester United): 23 406...

Hostia zahrozili zo štandardky v 44. minúte, lopta sa nebezpečne poodrážala a N'Dicka ju musel vykopnúť z bránkovej čiary do bezpečia. V druhom dejstve si domáci postrážili výhru a zahrajú si o trofej.

Finále EL sa uskutoční v stredu 18. mája na Štadióne Ramona Sancheza Pizjuana v Seville. Víťaz si zabezpečí miestenku v skupinovej fáze Ligy majstrov 2022/2023.

Odvety semifinále EL UEFA 2021/2022:

Glasgow Rangers – RB Lipsko 3:1 (2:0) – prvý zápas 0:1, do finále postúpil Glasgow Rangers
Góly: 19. Tavernier, 24. Kamara, 81. Lundstram – 71. Nkunku. Rozhodoval: Dias (Port.), štvrtý rozhodca: Ivan KRUŽLIAK (SR)

Eintracht Frankfurt – West Ham United 1:0 (1:0) – prvý zápas: 2:1, do finále postúpil Frankfurt
Gól: 26. Borre, ČK: 19. Cresswell (West Ham). Rozhodoval: Manzano (Šp.)

Rím zdolal Leicester 1:0, do finále i Feyenoord

V premiérovom finále Európskej konferenčnej ligy UEFA 2021/2022 sa 25. mája v Tirane stretnú AS Rím a Feyenoord Rotterdam. Rimania v semifinálovej odvete zdolali doma Leicester City 1:0 a po remíze 1:1 v prvom zápase v Anglicku si zahrajú o trofej.

Feyenoordu po domácom víťazstve 3:2 nad Olympique Marseille stačila v odvete remíza 0:0.

Na Olympijskom štadióne „vlci“ išli do vedenia už v 11. minúte, keď po rohu nezadržateľne hlavou skóroval Abraham. Duel sa hral v solídnom tempe, ale chýbali tomu šance.

Manchester City Čítajte aj Hviezdy v slzách. Pozrite si emócie po jednom z najväčších obratov histórie

V druhom polčase anglický tím zvýšil aktivitu, strelu Vardyho však hlavou odvrátil v dobrom obrannom zákroku jeho krajan Abraham. Portugalského kouča AS Mourinha tak delí už len krok od toho, aby uspel vo štvrtej európskej klubovej súťaži.

V zbierke už má trénerské tituly z Ligy majstrov s FC Porto (2004) a Interom Miláno (2010), s Portom vyhral v roku 2003 aj Pohár UEFA a s Manchestrom United v roku 2017 Európsku ligu.

Na Stade Velodrome boli väčšinu prvého polčasu aktívnejší domáci, ale Payetova technická strela minula šibenicu brány hostí. Po polhodine prišiel OM o špílmachra Payeta, ktorý si zranil členok. Potom sa osmelil aj Rotterdam, tečovaná strela Tila išla tesne vedľa.

Bývalého európskeho šampióna OM mohol vykúpiť striedajúci Milik v 63. minúte, ale lopta mu v poslednej chvíli odskočila. Na opačnej strane prestrelil nad Trauner. Zápas mohol poslať do predĺženia domáci Lirola v 77. minúte, jeho strelu však obrana hostí tesne stečovala na roh.

Finále sa uskutoční 25. mája v Tirane na tamojšej novej Arena Kombëtare. Víťaz si vybojuje účasť v skupinovej fáze EL 2022/2023, ak sa cez domácu súťaž nedostane do Ligy majstrov.

Odvety semifinále EKL 2021/2022:

AS Rím – Leicester City 1:0 (1:0) – prvý zápas: 1:1, do finále postúpil AS Rím
Gól: 11. Abraham. Rozhodoval: Jovanovič (Srb.)

Olympique Marseille – Feyenoord Rotterdam 0:0 - prvý zápas: 2:3, do finále postúpil Feyenoord Rotterdam
Rozhodoval: Schärer (Švaj.)

debata chyba
Viac na túto tému: #Eintracht Frankfurt #Glasgow Rangers