Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Videl, ako sa umiera od hladu. Hviezda Liverpoolu už zvláda náročný zápas

Bol na neudržanie. Šprintoval, napádal, kľučkoval, prihral na gól a jeden strelil. Liverpool v úvodnom štvrťfinále Ligy majstrov svetu a najmä Benfike Lisabon (3:1) ukázal svoj najnovší klenot. Dvadsaťpäťročného Luisa Díaza.

06.04.2022 12:12
Luis Díaz Foto: ,
Krídelník Liverpoolu Luis Díaz strieľa gól do siete Benfiky Lisabon.
debata

„Na tréningu sa neustále usmieva. Ešte nikdy som nemal takého hráča. Jeho láska k futbalu je neuveriteľná,“ tvrdí tréner Liverpoolu Jürgen Klopp.

Dôvod je prostý. Futbal sa stal pre Díaza i jeho rodinu únikovou cestou zo situácie, ktorá má väčšinou najhorší koniec. Smrť od hladu, smädu či kvôli neľudským podmienkam.

Volali ho rezanec

Díazov výkon v prvom zápase proti Benfike bol len slabým odvarom oproti zápasu z detstva. V hre bolo viac ako sláva a reflektory Ligy majstrov. Išlo o prežitie v jednom z najchudobnejších regiónov Kolumbie.

„La Guajira je miesto, kde deti zomierajú od hladu a prístup k vode je vzácnosťou,“ opísal kolumbijský novinár Juan Felipe Sierra pre The Athletic miesto, kde sa Díaz narodil.

Manchester City Čítajte viac Angličania odpálili štvrťfinále vo veľkom štýle. City aj Liverpool

Vyrástol v meste Barrancas, ktorý aj desaťročia po konci krutovlády narkobaróna Pabla Escobara rieši nedostatok základných ľudských potrieb. Betónové ihrisko však v meste medzi neslávne slávnym Medellínom a púšťou La Guajira nechýba.

Aj rezanec – ako vychudnutého Díaza prezývali – premýšľal nad budúcnosťou. Ako chlapec rád sledoval vlaky, ktoré z jednej z najväčších baní na svete Cerrejon odvážali uhlie do neďalekej Venezuely. A rozmýšľal, ako sa stať kolumbijským Ronaldinhom…

V roku 2015 sa vybral na prvé futbalové skusy. Atlético Junior – jeden z troch veľkých klubov na severnom pobreží – organizoval v meste Barranquilla nábor talentovaných detí. Po viac ako šesťhodinovej ceste bol Díaz jedným z troch tisícov nádejných uchádzačov.

„Málokto z La Guarije sa presadil vo svetovom meradle. Na začiatku jeho neuveriteľného príbehu nás ničím nezaujal. Mnoho kolumbijských chlapcov dopláca na slabú výživu i ekonomickú situáciu,“ vysvetľuje Octavio Rivera, vtedajší šéf mládeže Atlética.

Najlepšie platení futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. David de Gea (Manchester United): 23 406...

Jeden zo skautov Juan Carlos Cantillo však kolegov upozornil, že v Díazovi čosi vidí. Mal niečo, čo ho od ostatných hráčov odlišovalo.

„Hoci bol kosť a koža, mal neuveriteľnú rýchlosť a výdrž na chlapca v jeho veku. V týchto oblastiach exceloval. Bolo na nás, aby sme mu pomohli v tých ostatných,“ pokračuje Rivera.

Cestoviny na raňajky

Nezostalo len pri sľuboch. Ako prvé Díaza vybrali z troch tisícok uchádzačov. Dali mu profesionálnu zmluvu, nariadili dodržiavať veľmi prísnu „diétu.“

Nastavili mu jedálniček tak, aby v priebehu niekoľkých týždňov pribral desať kilogramov. Cestoviny na raňajky, žiadna ľahká večera. A k tomu denne dvojfázové tréningy v posilňovni.

„Keď chlapcovi, ktorý zameškal roky svojho vývoja, naložíte na plecia takú záťaž, môže sa zosypať. Luís nikdy nereptal. Prekonal omnoho väčšie problémy bez toho, aby sa sťažoval či niekoho prosil o pomoc. Aj preto bol dlho skrytým diamantom,“ myslí si Rivera.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Následne sa Díaz znova vrátil do Barranquilly. Namiesto toho, aby hrával v juniorke Atlética, šiel na hosťovanie do druhej ligy. V klube videli jeho obrovský potenciál. Uvedomovali si však, že ak budú tlačiť na pílu, progres sa zastaví.

„V 50 zápasoch za Barranquillu dal len tri góly. Bol krídelník, viac tvoril, ako dával góly. Navyše, pribral z 50 na 58 kíl a bolo vidieť, že s tým bojuje. V klube o ňom však nikto nepochyboval. Stále hrával a vyplatilo sa,“ dopĺňa Rivera.

Díazova kariéra potom nabrala rýchly spád. V roku 2019 prestúpil do FC Porto a zahral si aj na Copa América. O dva roky neskôr sa stal najlepším strelcom turnaja spoločne s Lionelom Messim. A vymenil Porto za FC Liverpool. V utorok predviedol svoj najlepší výkon v nových farbách.

„Bol to moment, na ktorý som čakal veľmi dlho,“ uzatvára Díaz. Muž, ktorého príbeh je hodný hollywoodskeho stvárnenia.

Čo futbaloví tréneri vyškrtli hráčom z jedálnička? Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Pep Guardiola (Manchester City)
Keď jeden z...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore
Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #benfica lisabon #FC Liverpool #Jürgen Klopp #Luis Díaz