Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákom hrozí najhorší výsledok. Tak zle na tom ešte neboli

Slovenskí futbalisti pred záverečnými zápasmi stratili šancu postúpiť na svetový šampionát do Kataru. Nie je to pre nich nová situácia. O účasť na MS bojovali siedmy raz, ale len v jednom prípade sa rozhodovalo v záverečnom súboji.

09.11.2021 19:48
Chorvátsko SR futbal kvalifikácia MS 2022... Foto: ,
Marek Hamšík načne vo štvrtok už deviatu stovku zápasov v kariére.
debata (10)

Pôjde o prestíž i koeficient

Proti Poľsku v Chorzówe ho pred dvanástimi rokmi zvládli a jediný raz si zahrali vo finálovom turnaji v Juhoafrickej republike.

Už štyri roky predtým obsadili v skupine druhé miesto a kvalifikovali sa aspoň do baráže, ale v nej nemali so Španielmi šancu. V minulej kvalifikácii, v ktorej bojovali o Rusko 2018, im baráž tesne unikla, chýbal im do nej jeden bod.

Chorvátsko SR futbal kvalifikácia MS 2022 tréning Čítajte viac Je smiešne, že nezačal ako jednotka. Rodáka v Londýne zbožňujú

Teraz ich čakajú ešte dva zápasy. Vo štvrtok sa v Trnave stretnú so Slovinskom a v nedeľu sa predstavia na Malte. Dostali sa do nezávideniahodnej situácie.

Majú najmenej bodov zo všetkých doterajších siedmich kvalifikácií pred ich finišom.

„Máme o čo hrať. Musíme byť pod tlakom, inak by to nešlo. Ide o prestíž, koeficient, o slovenský futbal, dobrú reprezentáciu. Chceli by sme úspešne dokončiť kvalifikáciu, radi by sme získali šesť bodov,“ tvrdí kapitán mužstva Marek Hamšík.

odkaz Kvalifikácia MS 2022 Foto: Pravda
šablóna, kvalifikácia MS 2022 Kvalifikácia MS 2022

V podobnom duchu sa vyjadril aj Stanislav Lobotka, ktorý sa zranil ešte v septembrovej kvalifikácii s Cyprom a odvtedy odohral necelú polhodinku. Už je zdravotne v poriadku, ale opäť musí bojovať o šancu. Mal by ju dostať vo štvrtok.

„Už sa cítim výborne, uvidíme, či to tak bude vyzerať aj na ihrisku. Na tabuľku sa teraz nepozerám. Dôležité bude, aby sme najbližšie zápasy zvládli výsledkovo, ale najmä herne, nadviazali na posledné výkony,“ domnieva sa stredopoliar SSC Neapol.

Kapitán načne deviatu stovku

Hamšík si priniesol z tureckého Trabzonsporu dobrú formu i náladu. Jeho tím vedie ligovú súťaž a 34-ročný banskobystrický rodák uplynulú sobotu podal dobrý výkon v súboji s Besiktasom Istanbul (2:1).

Marek Hamšík Čítajte viac Najlepší hráč šlágra. Hamšík sa v 800. dueli tešil z veľkého triumfu

Jeho tím po dvanástich kolách ako jediný ešte neokúsil trpkosť prehry a na čele tabuľky má už sedembodový náskok.

„Každý pozná tureckých fanúšikov, sú to fanatici a určite už snívajú o titule. Ale my hráči musíme zostať pri zemi, je to síce veľmi pekné, darí sa nám, ale ani tento náskok ešte nič neznamená, sme na začiatku sezóny,“ zdôraznil Hamšík.

Proti Slovinsku načne už deviatu stovku zápasov v kariére. Po príchode na zraz odpovedal aj na podpichovanie, či sa ešte futbalovo dožije aj tisícky.

Martin Murcko Čítajte viac Supertalent hrá po tragédii opäť futbal. Ide to pomaly, zlostí sa

„Odohral som 800. zápas, to ma veľmi potešilo. To je číslo, ktoré asi ocením, až keď už uzavriem kariéru. Neviem, možno je reálna aj tisícka,“ dodal.

Jeho spoluhráč z národného tímu Róbert Mak, ktorý sa po zranení takisto vrátil do tímu, tomu príliš neverí. „Bodaj by odohral aj 1200, ale o tom pochybujem,“ zareagoval so smiechom, ale vyzdvihol Hamšíkovu bilanciu.

Záujem prejavilo 160-tisíc ľudí

V doteraz jedinej kvalifikácii, z ktorej Slováci postúpili na MS, mohli oslavovať už pred záverečným zvonením. Proti boli práve Slovinci. O zápas s nimi na Tehelnom poli v októbri 2009 bol nevídaný záujem, najvyšší v ére samostatnosti.

Na štadión sa chcelo dostať 160-tisíc divákov. Toľko žiadostí o vstupenky evidoval SFZ. Na tribúny sa zmestilo 24-tisíc ľudí…

Jendrišek, Škrtel, Tehelné pole Čítajte viac Slovinsko vždy Slovákov trápilo. A pokazilo im veľké oslavy

Domáci tím vedený Vladimírom Weissom sa chystal potvrdiť historický postup do Afriky. Potreboval k tomu jediný bod. Tréner, ktorý vravel o stretnutí dvadsaťročia, sa na remízu nespoliehal.

„Na ňu nebudeme hrať, to je príliš riskantné. Chceme vyhrať rovnako ako Slovinsko, ktoré potrebuje tri body,“ vravel.

Aj vtedy viedol Slovincov súčasný tréner – Matjaž Kek. Neprišiel na Slovensko v porazeneckej nálade. „Všetko hovorí v prospech súpera, má o päť bodov viac, ale ja verím svojim zverencom, môžeme vyhrať,“ vravel.

Čo Kek prorokoval, to sa stalo. Postupový mečbal nevyšiel. Po druhom slovinskom góle zavládlo nad štadiónom hrobové ticho.

Pamätná kvalifikácia však mala šťastnú pointu. Slováci po triumfe v Poľsku získali rekordných 22 bodov, postúpili do Afriky ako víťaz skupiny. Slovinci o niečo neskôr z baráže…

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenskí futbalisti #kvalifikácia MS 2022