Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Česko sa hnevá. Minister si volá britského veľvyslanca na koberec

Duel Sparta Praha - Glasgow Rangers má aj politickú dohru.

01.10.2021 21:28
ČR Futbal Európska liga 2. kolo A Skupina Foto: ,
Pražskí školáci na zápase Sparty s Glasgowom Rangers.
debata (48)

Škótsko obvinilo deti na pohárovom zápase v Prahe z rasizmu voči Glenovi Kamariovi, kauza teraz získava aj politický rozmer. Český minister zahraničia Jakub Kulhánek si na popud ministra vnútra Jána Hamáčka v pondelok predvolá britského veľvyslanca v Česku Nicka Archera.

Všetko odštartovali britské médiá, ktoré sa pozastavili nad bučaním detského publika na hráča tmavej pleti. Podľa nich toto správanie dokonca zatienilo prehru Rangers 0:1. Naopak, Sparta dôrazne odmietla obvinenia z britskej strany.

Glen Kamara Čítajte viac Kamaru na Sparte vybučali deti. Škóti idú opäť vyskočiť z kože

„Urážanie detí v online priestore aj v médiách je neakceptovateľné, zúfalé a smiešne,“ uviedol klub vo vyhlásení.

„Nechutný útok poradcu Škótskej futbalovej asociácie pre rovnoprávnosť a diverzitu na české deti a na Česko všeobecne,“ reagoval na kritiku Hamáček na svojom twitterovom konte. „Česi nie sú pokazené ovocie a národ rasistov,“ dodal.

Český politik tak reagoval na poradcu pre rovnosť a rozmanitosť Škótskej futbalovej asociácie Marvina Bartleyho, ktorý na sociálnej sieti zdieľal fotografiu skazeného ovocia a prirovnal k nemu české deti.

Glen Kamara Čítajte viac Briti opäť riešia Česko. Detské bučanie na Kamaru bol vraj rasizmus

„A dosť! Zámerne šírené nechutné urážky našich detí v médiách a na internete do futbalu nepatria a do dobrých vzťahov medzi dvoma krajinami už vôbec nie. Predvolám si britského veľvyslanca a budem s ním celú záležitosť riešiť,“ reagoval Kulhánek.

„Budem s pánom veľvyslancom hľadať riešenie, aby tieto nehorázne výroky, proti ktorým sa dôrazne ohradzujeme, prestali,“ načrtol Kulhánek pre iDNES.cz cieľ stretnutia.

ČR Futbal EL 4. kolo H Skupina sparta Čítajte viac Sparta sa tvrdo postavila za deti na tribúne. Na ostrovy poslala jasný odkaz
48 debata chyba
Viac na túto tému: #Sparta Praha #Glasgow Rangers #Glen Kamara