Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šerif berie bohatým. Šéfujú mu agenti KGB

Hanba. Blamáž. Katastrofa. Prehra s klubom z krajiny, ktorá ani nie je oficiálne na mape. Španielske médiá sa predháňajú s kritikou na adresu Realu Madrid.

29.09.2021 15:03
debata (19)
Radosť hráčov Šeriffu Tiraspoľ po výhre v Madride. Foto: TASR/AP, Jose Breton
Šeriff Tiraspoľ futbal Radosť hráčov Šeriffu Tiraspoľ po výhre v Madride.

Kráľovský veľkoklub trávi jednu z najponižujú­cejších prehier v bohatej histórii, keď v Lige majstrov prekvapujúco nestačil na Šeriff Tiraspoľ (1:2).

„Trinásťnásobného šampióna ponížil provinčný klub. Navyše v Madride. Neskutočné,“ žasol legendárny Gary Lineker.

S ruskou pomocou

Na moment sa vráťme o sedem rokov späť.

Predstavte si, že stojíte pred parlamentom v Tiraspole, všade kosáky, kladivá a červené hviezdy. S úžasom hľadíte na mamutiu sochu Lenina.

Majestátne sa týči do nebies v plnej paráde, hoci komunizmus padol v Európe pred viac ako štvrťstoročím.

Karim Benzema Čítajte viac Hodnota kádra Šeriffu? Ako Alabov ročný plat. Senzácia je tvrdý odkaz šéfovi Realu

Podnestersko, ruská separatistická republika, odčlenená od Moldavska a medzinárodne neuznávaná, si však žije vlastným životom.

Vytiahnete mobil a sochu si zvečníte na pamiatku. Trvá niekoľko sekúnd a pristúpia k vám vojaci s kalašnikovmi v rukách a ukážu na značku – zákaz fotografovania. Záznam musíte vymazať, ale tank na podstavci, umiestnený hneď vedľa pravoslávneho kostola, už fotiť môžete.

Aj takéto kontrasty vám ponúka Tiraspoľ, ktorý si pred siedmimi rokmi v 3. predkole Ligy majstrov zmeral sily s bratislavským Slovanom. Ten najväčší sa spája priamo s futbalom.

V utrápenej krajine, ktorá patrí medzi najbiednejšie regióny Európy a prežíva len vďaka ruským dotáciám, sa týči megalomanský komplex za 150 miliónov eur.

Futbalový komplex v Tiraspole. Foto: mb/Pravda
Tiraspoľ futbal Futbalový komplex v Tiraspole.

Dva štadióny, osem tréninigových ihrísk, hala, tenisové kurty, špičkové vybavenie na regeneráciu a ubytovacie priestory. Všade moderná technika, samá zeleň, objekt okrem vojakov strážený aj vysokými palmami.

Vitajte u Šeriffa, v luxuse medzi chudobou!

Domáci mediálny manažér vám urobí obhliadku komplexu a informuje, že klub funguje od roku 1997. To, že ho založili dvaja agenti z KGB a vlastnil ho bývalý prezident krajiny Igor Smirnov, si už musíte zistiť sami.

Smirnovovi, kamáratovi Vladimira Putina, finančne pomáha Viktor Gusan.

Kontroverzný milionár leje do klubu obrovské peniaze a má z čoho. Jeho konzorcium Šeriff ovláda v Podnestersku takmer všetky strategické podniky, má dvakrát väčšie príjmy ako celá krajina.

Lionel Messi Čítajte viac To je také neúctivé! Messi si pri priamom kope ľahol za spoluhráčov

Tiraspoľ hrá moldavskú ligu 22 sezón, pýši sa 19 titulmi šampióna.

Počiatočnou filozofiou klubu bol nákup talentovaných hráčov z Afriky i Južnej Ameriky a ich následný predaj ďalej, najmä do Ruska.

Po niekoľkých ročníkoch v Európskej lige sa Šeriffu podaril husársky kúsok a tento rok sa premiérovo prebojoval do skupinovej fázy LM.

Okrem regionálneho rivala Šachtara Doneck mu žreb prisúdil do skupiny aj gigantov – Inter Miláno s Milanom Škriniarom a Real Madrid.

Exportný volej

Slovan pred siedmimi rokmi zdolal Šeriff doma 2:1 a potom v Podnestersku uhájil postupový výsledok po remíze 0:0.

„Ešte budete o nás počuť,“ vravel slovenským hosťom jeden z moldavských novinárov po zápase. Ako sa ukazuje, mal pravdu.

Tiraspoľ prekvapil už v prvom zápase sezóny, keď po suverénnom výkone zdolal Šachtar 2:0. Do Madridu cestoval v pozícii jasného outsidera, veď na jeho celkový triumf v LM je vypísaný kurz 1:5000.

Domáci mali počas celého zápasu enormnú prevahu.

Súpera prestrieľali v pomere 31:10, ale zo 76-percentného držania lopty a 13 rohov vyťažili len jeden gól. Aj ten z penalty, po ktorej Karim Benzema vyrovnal na 1:1.

O všetkom rozhodol parádny volej Sebastiena Thilla. Luxemburský stredopoliar sa v závere riadneho hracieho času oprel do lopty a jeho projektil spoza šestnástky zmrazil divákov na štadióne Santiaga Bernabeua.

„Úžasný pocit. Predviedli sme bravúrny výkon a hoci sme boli menej aktívni ako domáci, vyhrali sme. Môj gól si zapamätám do konca života,“ tešil sa Thill.

Novinári sa všimli tetovanie na jeho lýtku, na ktorom má vyobrazenú svoju podobizeň – snívajúcu o ušatej trofeji.

„Som ako každý futbalista, túžim po triumfe v Lige majstrov. Sny sú na to, aby sa plnili,“ dodal s úsmevom.

Kouč Realu Carlo Ancelotti neskrýval sklamanie, ale zároveň nehľadal výhovorky.

„Všetko, čo sa mohlo pokaziť, sa aj pokazilo. Napriek tomu sme hrali dobre a nezaslúžili si prehrať. O výsledku rozhodli drobné detaily, ktoré lepšie zvládol súper,“ reagoval Ancelotti.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Real Madrid #liga majstrov vo futbale #Šeriff Tiraspoľ