Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kloppovi dal chrobáka do hlavy. Splatí dlh?

Extra motivácia alebo chuť mať to čo najskôr za sebou? Ťažko povedať, čo z toho sa odohráva v hlave Edina Terziča.

17.02.2021 11:00
Germany Soccer Bundesliga Terzič Foto: ,
Kouč Dortmundu Edin Terzič.
debata

Tridsaťosemročného dočasného kouča futbalistov Dortmundu hodia dnes večer do vody. Odbije si premiéru v Lige majstrov, od 21.00 nastúpia jeho zverenci na ihrisku FC Sevilla.

Nech dopadne zvyšok ročníka akokoľvek, Terzič po ňom bude opäť bez práce. Borussia sa v predstihu dohodla s Marcom Rosem z Mönchengladbachu, ktorý v lete 2021 zasadne na lavičku odvekého rivala. Terzič si z toho ťažkú hlavu nerobí.

„Nikdy by som o niečom podobnom nesníval. Prvýkrát som bol na štadióne Dortmundu ako deväťročný, tento klub ma vychoval. Veľmi si vážim, že ho môžem viesť ako hlavný kouč,“ vravel Terzič po nástupe do funkcie v decembri minulého roka.

Zatiaľ to v podaní niekdajšieho asistenta Luciena Favreho či Slavena Biliča nie je žiadna sláva. Odkoučoval dvanásť zápasov, Borussia zabodovala naplno iba v polovici z nich a so skóre 23:18.

„Keď nejdú veci podľa plánu, musíme sa zomknúť ako rodina. Je dôležité, aby skúsenejší hráči pomohli mladým. Urobíme maximum, aby sme postúpili do ďalšej fázy,“ pokračoval Terzič.

Dobre vie, aké dôležité je oprieť sa o blízkych. Terzič sa narodil v meste Menden – 30 kilometrov od Dortmundu – ako syn juhoslovanských emigrantov. V puberte chcel študovať i pomôcť s rodinným rozpočtom.

Hrával poloprofesionálne, aby mohol študovať športové vedy na univerzite v Bochume. Spoznal tam manželku i Hannesa Wolfa. Terajší kouč nemeckej osemnástky mu pomohol dostať sa do štruktúr Borussie.

V roku 2008 prišiel do klubu Jürgen Klopp a na Vestfálskom štadióne sa začali diať veci. Borussia získala dva nemecké tituly i superpoháre, triumfovala aj v Nemeckom pohári. V jej kádri boli mená ako Robert Lewandowski, Mario Götze či Mats Hummels.

Podiel na úspechu má aj Terzič. V tom čase pracoval ako skaut a talentovanými mladíkmi vložil Kloppovi chrobáka do hlavy.

„Fandím klubu celý život. Som z tunajšieho regiónu, vďačím mu za všetko, čo som doteraz dosiahol. Je na čase splácať tento dlh,“ uzavrel Terzič.

Začne už dnes?

Stredajší program LM

Prvé zápasy osemfinále: 21.00 FC Porto – Juventus Turín, FC Sevilla – Dortmund

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #liga majstrov #Borussia Dortmund #LM