Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

UEFA chce zabrániť vzniku superligy. Chystá nový formát Ligy majstrov

Vedenie Európskej futbalovej únie (UEFA) pripravilo plán na zmenu formátu Ligy majstrov od roku 2024.

05.02.2021 10:15 , aktualizované: 12:10
Manuel Neuer, Bayern Foto: ,
Kapitán Bayernu Manuel Neuer dvíha nad hlavu víťaznú trofej Ligy majstrov.
debata

Obsahuje rozšírenie počtu účastníkov z 32 na 36, tri „voľné karty“ pre elitné kluby, ktoré sa nekvalifikujú cez domáce súťaže či nový formát skupín s desiatimi zápasmi.

Anglicko, Španielsko, Taliansko a Nemecko, ktoré majú v súčasnosti garantované štyri miestenky do skupinovej fázy, by tak dostali možnosť zabojovať aj o jednu z troch „voľných kariet“.

Na tie by mali nárok kluby na základe historických výsledkov v európskych súťažiach. Štvrtú miestenku by mohlo dostať Francúzsko, ktoré má v súčasnosti dve miesta v skupinovej fáze a jedno v kvalifikácii.

Skvelý Bayern vyhral Ligu majstrov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Paríža St. Germain pri štadióne v...

Namiesto ôsmich štvorčlenných skupín by sa prešlo na tzv. „Švajčiarsky systém“. Všetkých 36 tímov by bolo zaradených do jednej tabuľky.

Každý z nich by odohral desať zápasov so súpermi, pridelenými na základe predsezónneho postavenia v rebríčku UEFA. Prvých osem tímov by automaticky postúpilo do vyraďovacej časti, zvyšných šestnásť by o ňu muselo zabojovať v play off.

UEFA sa týmto krokom snaží presvedčiť kluby ako Real Madrid či FC Barcelona, aby upustili od zámeru vytvoriť nadnárodnú superligu.

Týmto návrhom sa bude v piatok zaoberať aj organizácia Európske ligy a budúci utorok ho UEFA predstaví 55 lídrom členských zväzov.

Zmeny by mohli klubom zabezpečiť vyššie príjmy z vysielacích práv a výkonnostných odmien. Informovala o tom agentúra AP.

ÚLK podporuje návrhy Európskych líg

Únia ligových klubov (ÚLK), ako člen Európskych líg, hlasovaním Prezídia podporila návrhy o zvýšení solidárneho príspevku pre kluby, ktoré nehrajú európske ligové súťaže. Rovnako tak aj návrhy súvisiace s účastníkmi Ligy majstrov v prípade chystanej reformy UEFA pohárových klubových súťaží.

ÚLK, ktorá riadi najvyššiu futbalovú súťaž na Slovensku Fortuna ligu, je členom Európskych líg, teda organizácie, ktorá zastrešuje všetky európske ligové súťaže. Súčasťou obrovskej asociácie sú veľké i menšie futbalové ligy, resp. organizácie, ktoré riadia tieto súťaže.

Príjmy futbalových klubov v minulej sezóne Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juventus: 397,9 milióna eur.

„Od anglickej Premier League až po kazašskú ligu. Asociácia zastrešuje veľké množstvo európskych líg, je profesionálne riadená a členstvo v nej nám prináša obrovský rad výhod,“ povedal v tlačovej správe výkonný riaditeľ ÚLK Michal Mertinyák.

Európske ligy bojujú za silnejšiu pozíciu na európskej futbalovej scéne. Predkladajú potrebné štúdie, analyzujú, diskutujú na pravidelnej báze so svojimi členmi, vzdelávajú, no najmä riešia dôležité futbalové otázky, či predkladajú návrhy. S najnovším návrhom Európskych líg sa Prezídium ÚLK stotožnilo jednohlasne a podporilo ho v plnom znení.

"Od sezóny 2021/22 pribudne nová, tretia európska súťaž, UEFA Konferenčná Európska liga. V tomto období prebiehajú kľúčové diskusie o prerozdelení finančných prostriedkov v rámci jednotlivých súťaží, ktoré dostávajú kluby najmä z televíznych a marketingových práv.

Dôležitou témou je práve solidarita. Naše kluby podporili návrh Európskych líg, teda výraznejšiu podporu solidárneho princípu, resp. klubov, ktoré nemajú účastníka v európskych pohárových súťažiach. Návrh znie – navýšenie zo štyroch percent na osem percent z celkovej sumy, ktorá sa prerozdeľuje v rámci klubov, ktoré spadajú do tejto kategórie.

Dlhodobo sa totiž ukazuje a dokazuje to aj analýza KPMG, že sa rozširujú nožnice medzi bohatými klubmi a tými, ktoré nemajú toľko finančných prostriedkov. To nerobí ideálne prostredie na zvýšenie súťaživosti, či záujmu o futbal.

Cieľ by mal byť taký, že aj menšie kluby, ktoré sa podieľajú svojou časťou na rozvoji vrcholového futbalu, by si mali odkrojiť z európskeho finančného koláča viac. Pre tieto kluby to znamená veľa, pomôže pri tvorbe rozpočtov. Financie sa vrátia do futbalu," vysvetlil Mertinyák, ktorý komunikuje za ÚLK s predstaviteľmi Európskych líg.

Futbalová jedenástka roka 2020 (L'Equipe) Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Manuel Neuer (Bayern Mníchov).

„Ak sa pozrieme na dáta z minulosti, znamená to, že kluby našej ligy by si mohli polepšiť o približne 60 tisíc eur,“ dodal.

Druhý návrh Európskych líg sa týka rozšírenia účastníkov Ligy majstrov.

„Bavíme sa v podstate o Lige majstrov, od cyklu 2024 je naplánovaná reforma, ktorá ide správnym smerom. Po cykle 2024 vznikne potenciál pre štyri nové miesta v skupinovej fáze Ligy majstrov.

V návrhu UEFA by zo štyroch miest mali tri pripadnúť krajinám z top 5, a to klubom, ktoré sa v tabuľkách domácich súťaží umiestnili na nižších miestach. Návrh Európskych líg konkuruje tomu, čo predložila UEFA a hovorí o tom, že by sme mali viac motivovať majstrov v jednotlivých krajinách.

Jedno miesto by malo byť alokované pre top 5 líg, ďalšie 3 miesta by ostali otvorené pre kluby, ktoré budú hrať majstrovskú vetvu kvalifikácie Ligy majstrov, resp. tímy, ktoré sú z jedenástej, resp. dvanástej asociácie v rámci UEFA rankingu. Motiváciou je hrať Ligu majstrov aj v menších krajinách,“ ozrejmil Mertinyák druhý návrh Európskych líg, ktoré slovenská ÚLK podporila.

ÚLK je aktuálne „development member“, resp. členom Európskych líg. Členstvo potvrdilo valné zhromaždenie Európskych líg oficiálne na konci roka 2020, no už celý uplynulý rok bola ÚLK pridruženým členom, zúčastňovala sa dôležitých rozhovorov a čerpala cenné informácie zo zahraničných líg.

Futbalisti s najlepšími priamymi kopmi Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alessandro del Piero.

"Od sezóny 2022/23 by sme mali byť už v skupine D v rámci riadneho členstva s podobnými organizáciami, resp. dostaneme sa do skupiny líg, ktoré sú na tom ekonomicky a geograficky podobne ako Slovensko.

V dobe pandémie má členstvo špeciálne výhody. Komunikácia na úrovni asociácie a jej členov prebieha prakticky neustále. Európske ligy nám výrazne pomohli v príprave Manuálu organizácie zápasov.

Máme cenné informácie zo zahraničia, ktoré hovoria o tom, aké procesy jednotlivé ligy zaviedli, aby zmiernili dopady pandémie a o vývoji v jednotlivých krajinách diskutujeme na pravidelnej báze.

Riešime aktívne tému návratu fanúšikov, podpísali sme deklaráciu S.A.F.E., ktorú iniciovala dánska liga. Sme radi, že sme plnohodnotným členom, navyše môžeme byť súčasťou aj všetkých obchodných tém, ktoré Európske ligy postupne otvárajú," doplnil Mertinyák.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #liga majstrov vo futbale #Superliga