Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prespal otcov najväčší triumf. Vystúpi z jeho tieňa?

Niektorí im závidia, ale nie je to med lízať. Mnohí kvôli enormnému tlaku pohoria. Vo veľkom tieni sa stratia a nezažiaria. Mať za otca slávneho futbalistu prináša veľké výhody. Lenže má to aj svoje úskalia.

28.10.2020 16:42
Marcus Thuram Foto: ,
Marcus Thuram.
debata

„Nie je čo závidieť. Nikdy som nedostal nič zadarmo. Z okolia som cítil, že sa volám Thuram. Pre mňa to bola extra motivácia. Som na otca pyšný, ale ja chcem ísť vlastnou cestou,“ vraví Marcus, syn Liliana Thurama, majstra sveta z roku 1998.

Dva góly s pachuťou

Už len pri pohľade na posty oboch Thuramovcov vidieť, že sa ich futbalové cesty diferencujú. Kým niekdajšia opora Monaka či Barcelony bola nočnou morou pre útočníkov, Marcus trápi najlepších stopérov sveta.

V utorok sa dvaja z nich – Sergio Ramos a Raphael Varane z Realu Madrid – iba prizerali jeho dvom gólom.

„Strelil som svoje prvé dva góly v Lige majstrov a to hneď proti Realu Madrid. Je to skvelé. Škoda však, že sme nevyhrali,“ neskrýval sklamanie Thuram.

Borussia Mönchengladbach by remízu pred zápasom s 13-násobným víťazom Ligy majstrov brala. Lenže priebeh zápasu ukázal, že po remíze 2:2 skôr stratila dva body, ako jeden získala.

Po Thuramovej nechytateľnej strele a pohotovej dorážke viedol nemecký klub po hodine hry o dva góly. Tri minúty pred koncom však inkasoval z kopačky Karima Benzemu, v posledných sekundách stretnutia B-skupiny vyrovnal Casemiro.

„Proti takému veľkému mužstvu nesmieme smútiť nad ziskom bodu. Berieme ho. Predviedli sme dobrý výkon. Mali sme si však uvedomiť, že proti Realu nestačí ani vedenie 2:0. Verím, že sa z toho poučíme,“ odpovedal Thuram plynulou angličtinou. Okrem toho hovorí bezchybne španielsky, taliansky, francúzsky a pomaly lúska aj nemčinu.

Za málo peňazí veľa muziky

Narodil sa pred 23 rokmi v Parme. V roku 2001 sa s otcom a vtedy trojmesačným bratom Khéphrenom – momentálne hrá ako defenzívny stredopoliar v Nice – sťahovali do Turína. Lilian Thuram prestúpil do Juventusu za vtedy astronomických 36 miliónov eur.

V tom čase bol na vrchole kariéry. Vyhral Pohár UEFA, získal Taliansky pohár i tamojší superpohár. Hrdil sa titulom majstra Európy (2000) i svetového šampióna. Mimochodom, oboje sa mu podarilo po boku terajšieho trénera Realu Zinedina Zidana.

„Mama mi povedala, že som počas najväčšieho otcovho úspechu spal,“ smeje sa Marcus Thuram pri spomienke na MS 1998.

V Nemecku hrá od lanského leta. Výmena Guingampu za Borussiu v hodnote deviatich miliónov eur sa Mönchengladbachu vyplatila. Za málo peňazí prišlo veľa muziky. V 47 zápasoch pripravil 13 gólov a 17 strelil.

Ostatné dva boli doteraz najcennejšie…

debata chyba
Viac na túto tému: #Borussia Mönchengladbach #Marcus Thuram