Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nevedel som, kde budem hrať. Teraz stojím proti Messimu a Ronaldovi

Futbal nemá logiku. Fráza? Možno. Lenže na príklade Róberta Maka (29) sa ukázalo, že je táto veta pravdivá. Pred mesiacom nemal dlhoročný slovenský reprezentant klub.

22.10.2020 18:03
debata

V utorok nastúpil po ročnej pauze v Lige majstrov. A rovno na barcelonskom Nou Campe proti Lionelovi Messimu a jeho spoluhráčom. „Som šťastný, že som od Ferencvárosu dostal takúto šancu,“ vraví krídelník maďarského majstra.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

About last night⚽️..Not happy about result but great to be in #champiosleague.. now focus for the derby⚪️ #championsleague #dream #hajrafradi

Príspevok, ktorý zdieľa Robert Mak (@robertmak29),

Ako ste si užili návrat do Ligy majstrov?

Bol to neopísateľný zážitok. Pred dvomi mesiacmi sa mi o niečom takom ani nesnívalo. Veľmi som si tých dvadsať minút užil. Na druhej strane sme si debakel 1:5 nezaslúžili. Mali sme niektoré pasáže zápasu, v ktorých sme mohli Barcelone viac skomplikovať situáciu. Na tom, že sme si mnohí súbojom na Nou Campe splnili sen, sa však nič nemení.

Je výsledok príliš krutý?

Na začiatku sme dali gól, ktorý však pre ofsajd neplatil. Krátko na to sme trafili brvno. Ktovie, ako by sa zápas vyvíjal, keby sme skórovali prví. Nevyužili sme šance a potom Messi ukázal kvalitu. Prešiel až do šestnástky, vybojoval penaltu a gólom upokojil spoluhráčov. Odvtedy jasne dominovali.

V závere sme znížili na 1:3, Barcelona hrala po červenej karte iba s desiatimi. Vzali sme hru do vlastných rúk. Mali sme niekoľko šancí, ale nedali sme kontaktný gól. Aj v oslabení však ukázali, akí veľkí hráči to sú. Škoda toho, ale nemáme sa za čo hanbiť. Chceli sme si to rozdať s jedným z najlepších tímov na svete. Nie je nad čím lamentovať, možno iba nad prázdnymi tribúnami.

Dvakrát ste nebezpečne vystrelili. Čo chýbalo ku gólu?

Najskôr som trafil na bližšiu žrď, ale lopta šla len do bočnej siete. Druhý pokus bol lepší. Strieľal som krížom, brankár to však vyrazil. Nechýbalo veľa a mohli sme z dorážky znížiť. Tréner ma poslal na ihrisko s cieľom, aby som niečo vytvoril a hru oživil. Podarilo sa mi to.

Ste v náročnej skupine. Kadiaľ vedie cesta k úspechu?

Stoja proti nám dva svetové kluby s ikonami – Messiho Barcelona a Juventus s Cristianom Ronaldom. Najbližšie hráme s Dynamom Kyjev. Ak chceme na jar pokračovať v pohárovej Európe, musíme doma zabodovať naplno. Verím, že nám pomôžu aj tisíce fanúšikov v Budapešti. Vo futbale je však všetko možné. Nikdy neviete, čo sa stane.

Toho ste dobrým príkladom. Ako vnímate dvojmesačný posun od voľného hráča k zápasom proti Messimu a Ronaldovi?

Futbalový život je nevyspytateľný. Pred dvomi mesiacmi som nevedel, kde budem hrávať. A teraz som zažil skupinovú fázu Ligy majstrov. Pre hráča je to vrchol na klubovej úrovni. Nič viac neexistuje. Je to neopísateľný pocit. Som šťastný, že som od Ferencvárosu dostal takúto šancu. Budem na sebe tvrdo pracovať, aby som dôveru splatil. Chcem odohrať čo najviac zápasov a pripísať si ďalšie nezabudnuteľné zážitky.

Jeden s Messim už máte na sebou. Tešíte sa na ten s Ronaldom?

Samozrejme. Obaja sú famózni hráči, ale nie je to len o nich. Obe mužstvá majú v kádri vynikajúcich futbalistov.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

Roky sa špekuluje o tom, či je lepší Messi alebo Ronaldo. Ku komu sa prikláňate vy?

Ja takéto veci neriešim. Iste, človek trochu vníma, kto proti nemu nastúpi a kde sa nachádza. Na druhej strane však má vlastné ciele. Bolo pekné vidieť Messiho kvalitu a stáť proti nemu na ihrisku. To isté bude platiť aj proti Ronaldovi. Ja sa však sústredím na Ferencváros a naše ambície.

Slovenská reprezentácia má nového trénera – Štefana Tarkoviča. Čo na to hovoríte?

Je to rozhodnutie zväzu, ktoré musíme rešpektovať. Väčšina z nás trénera pozná, pracovali sme s ním takmer šesť rokov, keď bol asistentom v úspešnom období pod vedením trénera Jána Kozáka st.

Aký je?

Má dostatok skúseností z futbalového prostredia i našej kabíny. Určite jeho angažovanie nie je v tejto situácii veľké prekvapenie. Vie, čo od nás môže čakať a platí to aj opačne. My sa najmä musíme skoncentrovať na zápas proti Severnému Írsku, kde máme šancu zabojovať o postup na majstrovstvá Európy.

Štefan Tarkovič (vľavo) a Ján Kozák v júni 2017. Foto: SITA, Milo Fabian
Štefan Tarkovič, Ján Kozák Štefan Tarkovič (vľavo) a Ján Kozák v júni 2017.

Cítite zodpovednosť za predčasný odchod Pavla Hapala?

To, čo sme predviedli v Škótsku a najmä záverečných tridsať minút proti Izraelu, sa už nikdy nemôže opakovať. Boli to výkony nehodné reprezentácie. Neprijateľné. Verím, že sa zlepšíme a ukážeme kvalitu. Máme ju a ja verím, že nás dostane na majstrovstvá Európy.

Prekvapil vás ťah Slovenského futbalového zväzu zmeniť trénera mesiac pred najdôležitejším zápasom roka?

Nedokážem to ovplyvniť, nie je to v mojich rukách. Rozhodli sa tak ľudia na zväze. My, hráči, to musíme rešpektovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #fc barcelona #Róbert Mak #Lionel Messi #Ferencváros Budapešť