Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdí a bohatí. Slovenské kluby môžu susedom závidieť

Závisť patrí medzi základné ľudské vlastnosti. Jej opakom je dobroprajnosť. V tento týždeň sa v slovenských futbalových fanúšikoch miešali oboje.

01.10.2020 19:37
Gergő Lovrencsics Foto: ,
Kapitán Ferencvárosu Gergő Lovrencsics oslavuje gól.
debata (13)

Hladný Ferencváros

Na jednej strane pri pohľade na slabé slovenské kluby závideli tým okolitým. Futbalisti Ferencvárosu Budapešť v utorok ukončili 25-ročné čakanie na skupinovú fázu Ligy majstrov. Maďari budú mať zastúpenie medzi európskou smotánkou len po tretí raz.

Salzburg potvrdil silné ekonomické zázemie i vysoké športové méty v stredu. Ukrajina mala na štvrtkovom žrebe skupinovej fázy až dvoch účastníkov (Šachtar Doneck a Dynamo Kyjev).

Pražská Slavia síce neprešla v play off cez Midtjylland, ale má istú miestenku v hlavnej súťaži Európskej ligy. O prienik do nej bojovali vo štvrtok večer aj dvaja poľskí zástupcovia – Lech Poznaň a Legia Varšava.

No a druhá strana mince môže priniesť pocit, že im človek do istej miery drží palce. Lebo aj pod Tatrami sú kluby, ktoré majú s niektorými z nich porovnateľné množstvo finančných prostriedkov a mohli by s nimi naložiť tak, aby z európskeho vlaku nevystupovali hneď na prvých staniciach. Nevedia to však robiť tak dobre, ako ich bohatší a úspešnejší susedia.

Najkrajšie futbalové štadióny na Slovensku Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Tehelné pole.

Na prelome septembra a októbra 2020 počítajú Ferencváros, Salzburg, Dynamo a Šachtar milióny eur. Len pre ilustráciu – každý z nich zinkasoval za postup viac ako 15 miliónov eur. Za každé ďalšie víťazstvo dostanú po 2,7 milióna, za remízu 900-tisíc eur. K tomu treba pripočítať príjmy z televíznych práv.

Jedinou škrvnou zostanú prázdne tribúny.

„Na konci zápasu som mal hlavu v dlaniach. Uvedomil som si, ako veľa museli títo chlapci obetovať, aby sa dostali medzi elitu. Chceme čestne reprezentovať Maďarsko,“ uviedol ukrajinský kormidelník Ferencvárosu Sergej Rebrov na stránke súťaže.

Rastúci Salzburg

Futbalovú abecedu sa učil v Šachtare Doneck. Zmaturoval v kyjevskom Dyname. A nakoniec dostal šancu odkrútiť si niekoľko semestrov na najprestížnejšej škole – v Premier League.

„Dynamo a Šachtar sú ďaleko pred ostatnými mužstvami. Majú veľmi silné ekonomické zázemie, ale pozor! Mať peniaze nie je všetko. Musíte mať aj dobrý koncept. Je to ako podnikanie. Keď to neviete robiť, zbankrotujete,“ poskytol finančnícku paralelu Rebrov.

O tom, že Šachtar je na európskej futbalovej scéne pojem, niet najmenších pochýb. K tomuto statusu by sa postupne rád dopracoval aj húževnatý Salzburg. Pod Alpami nie je vďaka jednotke na trhu s energetickými nápojmi núdza o finančné prostriedky.

Najšokujúcejšie prestupy futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Tévez. Argentínčan opustil v roku...

Lenže znova platí…

„Akýkoľvek kapitál je bez plánu zbytočný. Salzburg postupne rastie vďaka koncepčnej práci s deťmi. Začali pred rokmi a teraz zbiera prvé ovocie,“ napísal denník The Guardian.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Šachtar Doneck #Dynamo Kyjev #Ferencváros Budapešť #RB Salzburg