Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci vonku, Maďari na prahu úspechu. Budú sa topiť v eurách?

Futbalistov Ferencvárosu Budapešť delí posledný krok od toho, aby si po 25 rokoch opäť zahrali v skupinovej fáze Ligy majstrov. Hráči úradujúceho maďarského šampióna majú pred utorkovou domácou odvetou play off postupové karty vo vlastných rukách, keď si z trávnika Molde FK odviezli minulý týždeň cennú remízu 3:3.

28.09.2020 12:44
Ferencváros Foto: ,
Futbalisti Ferencvárosu po góle v zápase proti Celticu.
debata

O úspech „Fradi“ sa môže pričiniť aj dvojica slovenských legionárov Michal Škvarka a Róbert Mak, hoci v Nórsku ani jeden z nich nefiguroval na zápasovej súpiske.

Reprezentačný krídelník Mak sa po dlhom hernom výpadku pomaly dostáva do formy a nie je vylúčené, že si v odvete play off odkrúti premiéru v drese nového zamestnávateľa a to hneď v jednom z najdôležitejších zápasov v sezóne.

„Je tam veľká šanca zahrať si v skupinovej fáze Ligy majstrov, čo by bolo vynikajúce. Aj preto som sa rozhodol pre tento klub. V čase koronakrízy nebolo jednoduché si nájsť tím a oni prejavili záujem už dávnejšie, len ja som sa dlhšie rozhodoval. Nakoniec to vyšlo a som veľmi rád, že som sa stal súčasťou Ferencvárosu,“ povedal Mak v rozhovore pre oficiálny web Slovenského futbalového zväzu.

Molde štartovalo v hlavnej fáze LM v sezóne 1999/2000, Ferencváros ešte skôr v ročníku 1995/1996. Nórsky tím sa do play off prebojoval po výhrach 5:0 nad KuPS Kuopio (1. predkolo) a Celje (2:1). V 3. predkole prešiel cez Karabach Agdam až po výhre 6:5 v jedenástkovom rozstrele. Ferencváros postupne vyradil Djurgarden (2:0), uspel na pôde Celticu Glasgow (2:1) a doma si poradil s Dinamom Záhreb 2:1. Nad Molde viedol už 2:0, napokon o náskok prišiel a do domácej odvety si priviezol remízu 3:3.

Už postup do play off znamená pre Omoniu Nikózia s Tomášom Hubočanom a Michalom Ďurišom v kádri historický úspech v pohárovej Európe. Prehra 0:2 na pôde favorizovaného Olympiakosu Pireus stavia Cyperčanov pred odvetou do zložitej, ale nie neriešiteľnej pozície. Omonia v predošlých fázach súťaže prešla cez troch súperov zakaždým po predĺžení, resp. jedenástkovom rozstrele.

Najšokujúcejšie prestupy futbalovej histórie Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Carlos Tévez. Argentínčan opustil v roku...

Slavia doma nedokázala streliť gól Midtjyllandu, pred odvetou na Jutskom polostrove sú tak šance oboch tímov na postup 50:50.

„Vzhľadom na priebeh zápasu je to pre nás dobrý výsledok. Stojí proti nám silný súper. Aj zostavu som ladil tak, aby sme boli stopercentní v obrane a neinkasovali, aj keď domáce prostredie sme chceli využiť na strelenie gólu. Súper bude doma pod väčším tlakom a my to chceme využiť. Musíme však zlepšiť štandardné situácie, útočné aj obranné, to bude rozhodovať,“ uviedol pre klubový web tréner Slavie Jindřich Trpišovský.

Jeho zverenci sa na pohárový súboj naladili domácim triumfom 3:0 nad Slováckom, Midtjylland v najvyššej domácej súťaži zdolal Randers 1:0.

Dobré vyhliadky na postup do skupinovej fázy majú Dynamo Kyjev a FC Salzburg, ktorí si do domácich odviet priniesli výhry 2:1 nad KAA Gent, resp. Maccabi Tel Aviv.

Žreb skupinovej fázy sa uskutoční vo štvrtok 1. októbra o 18.00 h v Nyone.

Program 2. zápasov play off LM 2020/2021

Utorok 29. septembra

  • Dynamo Kyjev – KAA Gent /prvý zápas 2:1, rozhodca Marciniak (Poľ.)/
  • Ferencváros Budapešť – Molde FK /prvý zápas 3:3, Kuipers (Hol.)/
  • Omonia Nikózia – Olympiakos Pireus /0:2, Lahoz (Šp.)/

    Streda 30. septembra

  • PAOK Solún – FK Krasnodar /1:2, Orsato (Tal.)/
  • FC Salzburg – Maccabi Tel Aviv /2:1, Brych (Nem.)/
  • FC Midtjylland – Slavia Praha /0:0, Skomina (Slov.)/
debata chyba
Viac na túto tému: #Ferencváros Budapešť