Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bieda! Žilina i Ružomberok končia, ďalej DAC s jediným Slovákom v zostave

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda sa prebojovali do 2. predkola Európskej ligy UEFA 2020/2021.

27.08.2020 21:16
DAC Dunajská Streda Foto: ,
Ilustračné foto
debata (2)

Vo štvrtkovom stretnutí 1. predkola zvíťazili na pôde islandského FH Hafnarfjördur 2:0 vďaka gólom Andriju Baliča a Erica Ramireza. Ďalšieho súpera spoznajú pri pondelňajšom žrebe, zápasy nasledujúcej fázy sú na programe 17. septembra.

FH Hafnarfjördur – FC DAC 1904 Dunajská Streda 0:2 (0:1)
Góly: 23. Balič, 76. Ramirez. Rozhodoval: Barcelo (Gib.), ŽK: Jónsson, Thórisson – Schäfer
Hafnarfjördur: Nielsen – Vidarsson, Thórisson, Kristjánsson, Gunnarsson – Hafsteinsson (71. Gudnason), Jónsson (58. Finsen), Sverrisson (82. Sigurdsson) – Helgason, Finsen, Lennon
Dunajská Streda: Jedlička – Blackman, Müller, Kružliak, Davis – Balič, Schäfer – Divkovič (71. Fábry), Friede, Kalmár – Ramirez

Fortunaligista si úvodnú príležitosť vypracoval už v 6. minúte, keď Divkovič posunul hlavičkou loptu k Ramirezovi, ktorého zakončenie vyrazil domáci brankár Nielsen. Onedlho pohrozilo aj islandské mužstvo, hosťujúca defenzíva nedokázala upratať loptu do bezpečia, k odrazenej lopte sa dostal Hafsteinsson a vypálil nad Jedličkovu bránku.

Dunajskej Strede sa podarilo otvoriť skóre v 23. minúte, po prenesení hry poslal Blackman z pravej strany prízemnú prihrávku do šestnástky, loptu pomedzi nohy prepustil Divkovič a Baličova strela s veľkým prispením protihráčovho teču zapadla do siete. Hostia sa po otváracom zásahu zmocnili zápasovej taktovky, držali loptu prihrávkami po celej šírke ihriska, ale k poisťujúcemu gólu sa nepriblížili.

Po zmene strán DAC upustil od herného prejavu, ktorým kontroloval priebeh do prestávky, nevychádzalo mu priamočiarejšie riešenie ofenzívnych akcií. Hafnarfjördur však zo súperovho poľavenia nedokázal nič vyťažiť, až v 70. minúte prinútili domáci hráči Jedličku k prvému zákroku v zápase. Z hranice šestnástky vystrelil Helgason, dunajskostredský brankár sa preletel vzduchom a bez väčšej námahy pokryl loptu.

O šesť minút sa hostia dočkali poisťujúceho zásahu, Kalmár vbehol do šestnástky, jeho pokus ešte Nielsen vyrazil, ale len k Ramirezovi, ktorý dorazil do odkrytej bránky. Dunajská Streda mohla pridať aj tretí gól, Kalmár poslal priamy kop do bočnej siete, ešte väčšiu možnosť mal Ramirez, no okrem Nielsena prestrelil aj domácu bránku.

Hlas po zápase (zdroj: dac1904.sk):

Bernd Storck, tréner Dunajskej Stredy: „Sme veľmi šťastní, že sme sa dostali do 2. predkola. Od prvých minút sme kontrolovali hru. Odohrali sme perfektný zápas. Boli sme lepší, snažili sme sa hrať náš futbal. Dominovali sme aj napriek tomu, že sme hrali proti silnému mužstvu, ktoré je tretie v islandskej lige. Aj napriek tomu sme boli lepším tímom od prvej minúty, hrali sme sebavedome, mali sme šance, vytvárali sme tlak na súpera a zaslúžene sme sa aj ujali vedenia. Druhý polčas sme už nezačali tak dobre. Vedeli sme, že súper zvýšil obrátky v snahe vyrovnať, no my sme opäť veľmi dobre zareagovali. Snažili sme sa ísť za druhým gólom, čo sa nám podarilo, a mali sme aj ďalšie šance. Sme veľmi šťastní z postupu do 2. predkola. Aj hráčom som prízvukoval, že práve pre toto dreli celý rok, a je super, že teraz prišla odmena. Postup je výborný pre nás, ale aj pre fanúšikov a celý klub.“

Žilina padla vo Walese

Futbalisti MŠK Žilina sa neprebojovali do 2. predkola, keďže prehrali na pôde waleského The New Saints 1:3 po predĺžení.

Na úvodný presný zásah domácich ešte „šošoni“ dokázali odpovedať gólom Patrika Mysloviča z pokutového kopu. V nadstavení však najprv inkasovali z kopačky Lea Smitha a v 108. minúte po vylúčení Branislava Sluku za faul v šestnástke spečatil výsledok gólom z penalty ďalší striedajúci hráč Adrian Ciešlewicz.

The New Saints – MŠK Žilina 3:1 pp (1:1, 0:0)
Góly: 56. Robles, 100. Smith, 108. Ciešlewicz (z 11 m) – 76. Myslovič (z 11 m). Rozhodoval: Lukjančukas (Lit.), ŽK: Brobbell, Astles, Harrington, Redmond, Smith – Minárik, Sluka, Gono, ČK: 108. Sluka (Žilina) po 2. ŽK
TNS: Harrison – Spender (48. Harrington), Astles, Hudson, Marriott – Brobbell (81. Smith), Redmond (104. Routledge), Holland, Mullan – Robles (87. Ciešlewicz), Edde
Žilina: Petráš – Vallo, Minárik, Kopas, Sluka – Bernát (90.+3 Bičachčjan), Gono, Myslovič – Ďuriš (117. Kaprálik), Paur (85. Kurminowski), Iľko (101. Rusnák)

Žilina, online

Ani jeden z tímov na nič nečakal a od úvodných minút sa hralo vo svižnom a ofenzívnom tempe. Domáci tím si vytvoril tlak a brankár Petráš mal oveľa viac práce ako jeho náprotivok. Už vo 4. minúte zmaril obrovskú šancu Marriottovi a o štyri minúty za zaskvel pri príležitosti Redmonda.

„Šošoni“ mohli ísť do vedenia v 15. minúte, Ďuriš výborne vysunul do úniku Paura, ten však trafil len nohu brankára. V 20. minúte napriahol domáci Brobbell, Petráš bol opäť na mieste. V ďalších fázach sa hralo stále hore-dolu, domáci boli viac pri lopte a na polovici hostí.

V 38. minúte sa opäť zaskvel Petráš, keď končekmi prstov vyrazil strelu Mullana. O ďalšie dve minúty mal zasa šťastie, Hudson trafil žrď. V 44. minúte sa preštrikoval do zakončenia Brobbell, Petráš jeho strelu ďalším výborným zákrokom vyrazil na roh.

V druhom dejstve to opäť nebezpečne skúsili domáci, v 53. minúte delovka Mullana letela nad. Následne však už domáci gólovo udreli, keď sa v 56. minúte po rohu na prvej žrdi presadil hlavou Robles. V 60. minúte vystrelil Paur z priameho kopu v dobrej pozícii nepresne. Žilina sa snažila vyrovnať, ale v 72. minúte Myslovič hlavou minul.

V 76. minúte sa to Myslovičovi už podarilo, keď premenil penaltu po faule Redmonda na Sluku. Povzbudená Žilina mohla otočiť v 78. minúte, no strela Paura brankára Harrisona nezaskočila. V závere riadnej hracej doby pracovali defenzívy pozorne a muselo sa ísť do predĺženia.

V ňom mohol v 99. minúte Ebbe streliť druhý gól domácich, ale obrancovia Žiliny v poslednej chvíli odvrátili na roh. Po ňom však predsa len TNS opäť skóroval, lopta prepadla po zmätku až k striedajúcemu Smithovi, ktorý v páde v otočke prekonal Petráša.

Žilina sa tlačila dopredu, ale domáci ju zrazili definitívne do kolien v 108. minúte. Sluka musel v šestnástke zatiahnuť brzdu a fauloval Mullana, videl aj druhú žltú a červenú kartu a z penalty sa bez problémov presadil Ciešlewicz.

Hlas (zdroj: mskzilina.sk):

Jakub Paur, kapitán Žiliny: „Všetci sme boli pred zápasom odhodlaní. Vedeli sme o súperových kvalitách vo vzduchu po štandardných situáciách. Veľa sme ich ustáli, no prišla jedna, po ktorej sme prehrávali. Museli sme ísť za gólom, čo sa nám podarilo našou zlepšenou hrou. Žiaľ, aj druhý gól domácich prišiel z rohu, porazili nás zo štandardiek. Je to škoda, v prvom polčase som mohol dať gól pri mojej tutovke a mohlo to celé vyzerať inak. Nemáme sa za čo hanbiť.“

Liptáci odišli s debaklom

Futbalisti MFK Ružomberok prehrali na štadióne Servette Ženeva vo Švajčiarsku 0:3, keď všetky tri góly inkasovali v druhom polčase. Premožiteľ slovenského klubu spozná súpera v 2. predkole pri pondelňajšom žrebe, zápasy nasledujúcej fázy sú na programe 17. septembra.

Servette Ženeva – MFK Ružomberok 3:0 (0:0)
Góly: 54. Stevanovič, 77. Mendy, 86. Antunes. Rozhodoval: Kopijevskyj (Ukr.), ŽK: Tasar, Rouiller – Zsigmund, Múdry, Maslo
Servette: Frick – Sauthier, Rouiller, Sasso, Mendy – Ondua, Cognat (86. Maccoppi) – Stevanovič, Imeri (76. Cespedes), Tasar (69. Antunes) – Kyei
Ružomberok: Macík – Čurma, Maslo, Mojžiš – Múdry (65. Brenkus), Kochan, Zsigmund, Takáč (60. Ďungel), Madleňák – Almási (70. Bobček), Gerec

MFK Ružomberok

Ružomberčania sa mohli dostať do vedenia už v 8. minúte, Kochan si nabehol do šestnástky na prízemnú prihrávku z pravého krídla, osamotený v blízkosti „bieleho bodu“ si nachystal loptu na ľavačku, no vystrelil tesne vedľa.

V ďalšom priebehu prvého polčasu bol v permanencii najmä hosťujúci brankár Macík. V úvode ho prudkým pokusom preveril Tasar, po vyše polhodine hry zasahovať nemusel, keď nebezpečná hlavička Stevanoviča z hranice päťky preletela tesne ponad jeho brvno. V 37. minúte už musel Macík vytiahnuť ďalší zákrok, Sauthier namieril z diaľky do rohu bránky, ružomberský brankár ubránil polčasový bezgólový stav.

Takisto po prestávke boli dopredu výraznejší domáci. V 53. minúte dostal Imeri spätnú prihrávku od Mendyho a technický pokus poslal len tesne mimo. Bola to predzvesť toho, čo prišlo už o minútu neskôr, hosťujúca defenzíva prepadla a Ženevčania sa vyrútili do prečíslenia dvaja na jedného. Kyei našiel voľného Stevanoviča a ten prekonal Macíka.

Krátko nato obrana Ružomberka opäť zaváhala a pustila Stevanoviča do ďalšej príležitosti, tentoraz uspel v mikrosúboji Macík a udržal fortunaligistu v jednogólovom manku. Na jeho zmazanie si však Liptáci nevypracovali šance a v 77. minúte inkasovali druhýkrát, Mendy zaskočil Macíka strelou z diaľky.

V 86. minúte pridali domáci aj tretí zásah, striedajúci Antunes si vymenil loptu s Kyeim a zblízka namieril do siete. Opakované zábery ukázali, že bol v ofsajde, ale v tomto zápase nebol VAR k dispozícii. V závere mohli hostia aspoň znížiť, po priamom kope mal možnosť na dorážku Mojžiš, no neskrotil loptu.

Hlas po zápase:

Ján Haspra, tréner Ružomberka: „Nie je čo hodnotiť, moje mužstvo zápas nezvládlo po žiadnej stránke. Boli sme strašne bojazliví a výkon bol nekvalitný. Veľa hráčov išlo pod svoje možnosti a to sa v takomto zápase nesmie stať. Aj cez prestávku v kabíne boli všetci živí, ale na ihrisku to vyzeralo inak. Robili sme veľa chýb, často sme zbytočne prichádzali o loptu. Jednoducho, veľké sklamanie.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #FC DAC 1904 Dunajská Streda