Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Lisabon zvýši šance outsiderov. Dopraje bavorskému valcu?

Miesto iba pre najlepších. Vrcholná scéna, na ktorej sa neodpúšťa zlý krok. Parádna šou pre milióny divákov. A vysoká škola futbalu, kde čerpajú inšpiráciu mladí i starí.

12.08.2020 08:57
Joshua Kimmich Foto: ,
Gólová oslava futbalistov Bayernu.
debata

„Aj moji zverenci sledujú Ligu majstrov. Teda – dúfam,“ smeje sa Martin Poljovka, futbalový expert a tréner mužstva Podbrezovej do 17 rokov.

„Neberú to ako formu edukácie. Skôr ich motivuje sledovať svoje vzory. Zrejme ich viac zaujíma, kto má aké tetovanie a kopačky. Môžu si však pozrieť hráčov, ktorí sú od nich starší len o niekoľko rokov a hrajú štvrťfinále Ligy majstrov.“

Najlepší slovenskí legionári Fotogaléria - 30 fotiek Všetky fotky
Meno: Marek Bakoš. Kluby v zahraničí: Viktoria...

Krutý žreb

Športový svet sa momentálne nachádza v netypických časoch. Ustúpiť im musela aj najprestížnejšia klubová súťaž.

Jej vyvrcholenie (začína sa dnes, finále je na programe 23. augusta) neuvidí zaplnený Park princov či ikonický Nou Camp.

Záverečné tri fázy play off sa odohrajú v Lisabone. S prázdnymi tribúnami, bez odviet a tradičných gigantov – Realu Madrid, Liverpoolu či Juventusu Turín – ktorí vypadli v osemfinále.

"Juventus mal cez Lyon postúpiť. Uvedomuje si to aj vedenie, ktoré odvolalo trénera Sarriho. Olympique je hrateľný súper.

Môže to znieť neuveriteľne, ale vyradenie Realu ma neprekvapilo. Manchester City bol v oboch stretnutiach lepší.

Špička sa rozširuje. Slávne značky si nemôžu byť ničím isté, dopredu sa derú nové kluby," zamýšľa sa Poljovka.

Model jedného zápasu na neutrálnej pôde podľa niekdajšieho hráča Banskej Bystrice a Spartaka Trnava zvyšuje šance outsiderom.

Najdrahší slovenskí futbalisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Juraj Kucka (Parma) - 4 milióny eur.

„Čím viac zápasov, tým je pre favorita jednoduchšie potvrdiť vyššiu kvalitu. Môžeme sa dočkať prekvapení, ale Citizens svoju rolu zvládnu a cez Lyon postúpia ďalej,“ ozrejmuje.

Poljovku mrzí, že jeho traja najväčší favoriti na zisk trofeje Ligy majstrov sú v rovnakej časti pavúka. Okrem City aj Bayern Mníchov s Barcelonou.

Ich vzájomný súboj by mal byť ozdobou finále vyraďovacej fázy v portugalskej metropole.

"Mníchovčania aj po prestávke spôsobenej pandémiou koronavírusu predvádzali skvelé výkony. Chelsea rozobrali do poslednej skrutky.

Zdá sa mi, že po dlhom čase je Bayern späť a pripravený ísť až do konca. Má obrovskú kvalitu v mladíkoch i v harcovníkoch," neskrýva sympatie k Bavorom.

Kto podľa Poljovku teda postúpi?

„Ani jedno mužstvo nevie hrať defenzívne. Nečudoval by som sa, keby prišla veľká gólová prestrelka. Keď sa pozerám na formu oboch tímov, miernym favoritom je pre mňa Bayern.“

Najlepšie zarábajúci futbalisti sveta Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Kylian Mbappé (Fr., Paríž St. Germain) -...

Najvyšší čas pre PSG

Len dvaja z ôsmich štvrťfinalistov (Barcelona a Bayern) vyhrali Ligu majstrov. V druhej časti pavúka také mužstvo nie je. Poljovka očakáva, že mierni favoriti potvrdia kvality a neskôr sa pobijú o finálovú miestenku.

„Atlético Madrid je mužstvo, ktoré si vo vyraďovacej fáze nepraje žiaden súper. Každý z nich vie, že bude proti Madridčanom trpieť. Lipsko to bude mať bez Wernera veľmi náročné, preto neočakávam prekvapenie,“ myslí si Poljovka.

Aj na tréningoch sa podbrezovským mladíkom snaží vštepiť ofenzívne futbalové bunky. Odporučí im, aby si zapli súboj najlepšej futbalovej ofenzívy v top piatich ligách proti francúzskemu gigantovi spod Eiffelovej veže.

„Atalanta Bergamo aj Paríž Saint-Germain sa dostali ďaleko vďaka gólom. Neočakávam, že zmenia spôsob boja a budú hrať defenzívne. PSG už dlhodobo túži po veľkých trofejach. Všetci cítia, že je najvyšší čas. Sú aj v jednoduchšej časti pavúka. Očakávam, že sa stanú jej víťazom,“ prepovedá Poljovka.

Najlepší futbalisti svojich dekád Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1920 - 1930: Španiel Ricardo Zamora.

Už v úvode načrtol, že sa mu hra nemeckého šampióna pozdáva. Bude však stačiť na nabudených Parížanov?

„Kvalitu aj formu má viacero mužstiev. Bayern však v oboch kritériách o čosi vyčnieva. Valcuje každého súpera, ktorý im príde do cesty. Ide z neho strach. Bude to platiť až do konca,“ uzatvára Poljovka.

Program štvrťfinále
Dnes: Bergamo – Paríž SG, štvrtok: Lipsko – Atlético Madrid, piatok: FC Barcelona – Bayern Mníchov, sobota: Manchester City – Lyon.
Všetky zápasy sa začínajú od 21.00 a vysiela ich Orange Sport.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bayern Mníchov #Lipsko #fc barcelona #manchester city #Paríž St. Germain #atlético madrid #Olympique Lyon #Atalanta Bergamo