Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Občas nepovie ani slovo. Za neveru sa pomstil gólom

Osem zápasov. Sedem väčších či menších prekvapení. O to posledné sa postaral muž, ktorý sa trochu podobá na britského princa Harryho - Kevin De Bruyne.

27.02.2020 14:16
Kevin De Bruyne Foto: ,
Kevin De Bruyne.
debata

„Urobil z ničoho niečo. Je to najlepší tvorca hry súčasnosti,“ povedal Maurice Edu pre B/R Sports.

Ukázal odvahu

Niekdajší americký futbalista sa rozplýval nad De Bruyneho výkonom. Belgický reprezentant bol ústrednou postavou osemfinálového súboja Ligy majstrov medzi Realom Madrid a Manchestrom City (1:2). Prihral na vyrovnávajúci gól Gabrielovi Jesusovi a víťazný sám strelil. Pre De Bruyneho, City aj trénera Pepa Guardiolu mal veľký význam.

„V týchto zápasoch sú búrky bežnou vecou. Musíte ich prekonať a potom uspejete,“ hodnotil zápas jeho najlepší hráč.

Anglický šampión zareagoval na inkasovaný gól parádne. Pozbieral sa a dvomi presnými zásahmi za štvrťhodinu poslal frustrovaného kapitána Realu Sergia Ramosa pod sprchy. A výrazne znížil postupové šance súpera.

„Na Santiago Bernabéu sa nevyhráva pravidelne. Hostia na tomto štadióne nemávajú množstvo šancí. Je to veľká satisfakcia aj dôkaz, že dokážeme prísť kamkoľvek a triumfovať,“ tešil sa kouč City Guardiola.

Vďaka De Bruyneho majstrovstvu i chladnej hlave pri záverečnej penalte – City z ostatných štyroch nepremenili ani jednu – je Guardiola najúspešnejším trénerom vyraďovacej fázy Ligy majstrov. Dosiahol v nej už 28 víťazstiev – Alex Ferguson, José Mourinho a Carlo Ancelotti majú po 27.

„Penalty v takýchto zápasoch nie sú jednoduché. Chce to odvahu,“ pochválil zverenca Guardiola.

Pekné gesto

Pre De Bruyneho to nebola bežná jedenástka. O jej správnom nariadení niet pochýb, mala však skrytý podtón. Ťahá sa už siedmy rok. A hoci rodák z Drongenu prešiel odvtedy kus cesty, zanechalo to v ňom hlbokú stopu.

V roku 2013 mu reprezentačný kolega Thibaut Courtois prebral frajerku. Bola z toho obrovská kauza. Priniesla sériu nepekných vyjadrení a takmer aj koniec talentovaného brankára Realu Madrid v reprezentácii.

„Thibaut mi dal za jednu noc viac, ako Kevin za tri roky,“ vyhlásila De Bruyneho bývalá priateľka Caroline Lijnenová.

Údajne to bol sex z pomsty, nakoľko De Bruyne jej „zahol“ s najlepšou kamarátkou. Dvadsaťosemročný špílmacher City situáciu neznášal najlepšie. Všimol si to aj niekdajší tréner Belgicka Marc Wilmots.

„Kouč za mnou prišiel a povedal mi, že ak chcem, vyradí ho z tímu. Povedal som si, že tieto veci nemajú s futbalom nič spoločné. Courtois je skvelý brankár, nechcel som oslabiť tím,“ rozhodol sa De Bruyne.

Vždy koncentrovaný

Wilmots toto rozhodnutie rešpektoval. Aj bývalému belgickému reprezentantovi prišiel De Bruyne svojim spôsobom čudný. Pridávalo mu to však na futbalovej výnimočnosti.

Sprava Thibaut Courtois a Kevin De Bruyne na... Foto: SITA/AP, Geert Vanden Wijngaert
Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne Sprava Thibaut Courtois a Kevin De Bruyne na tréningu belgickej reprezentácie v roku 2016.

„Boli dni, keď nepovedal ani ň. Na trávniku však bol vždy koncentrovaný a nič ho nerozhodilo. Vďaka tomu mal navrch pred ostatnými,“ zamyslel sa Wilmots.

De Bruyne neskrýva, že nie je typickou futbalovou hviezdou. Zahltené profily na sociálnych sieťach, obrovský luxus, veľkohubé vyhlásenia – všetko z toho by sme u tichého Belgičana hľadali márne.

„Opustil som domov, keď som mal štrnásť. Študoval som na internáte, neskôr býval u náhradnej rodiny. Po roku odkázali mojim blízkym, že ma tam už nechcú. Vraj som komplikovaný. To bol ich preklad slova tichý a vysvetlenie môjho nabitého programu, kvôli ktorému som nemal čas zhovárať sa,“ priznal De Bruyne.

Nahnevalo ho, že mu to nepovedali do očí. Stretli sa až o niekoľko rokov neskôr. Keď už dávno zabudol na nevernú frajerku i neúspešnú anabázu v Chelsea.

„Prvé dva roky bez rodiny boli pre mňa peklom. Samota a nezastavujúci sa kolotoč mi veľa vzali. Všetko som vtedy obetoval futbalu. Časom sa ukázalo, že to bolo dobré rozhodnutie. Teraz mám ešte viac, ako som si kedy vysníval,“ uzavrel De Bruyne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #manchester city #Kevin De Bruyne