Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úpadok českého futbalu? Po výbuchu v Európskej lige zostala už len Slavia

Sparta Praha, Viktoria Plzeň i Mladá Boleslav ukončili pôsobenie v Európskej lige UEFA nečakane skoro.

16.08.2019 11:22
Viktoria Plzeň Foto: ,
Futbalisti Viktorie Plzeň nezopakujú postup do šestnásťfinále EL z minulého roku.
debata

Liga v Česku sa ešte len rozbieha, no takýto nepríjemný začiatok si predstavoval asi len málokto. Kým v minulej sezóne sa dostali dva kluby (Plzeň a Slavia) až medzi tridsaťdva najlepších, tento rok vyleteli štyri z piatich už v kvalifikácii.

Nečakané fiasko

České kluby nezvládli v odvetách tretieho predkola závery zápasov. Plzeň prišla s Antverpami o postup desať minút pred koncom predĺženia (2:1), Mladá Boleslav inkasovala jediný gól od FCSB na začiatku nadstaveného času (0:1) a Spartu definitívne položil na kolená v poslednej nadstavenej minúte český útočník Filip Novák (1:2) z Trabzonsporu.

Pražania nedokázali zostať koncentrovaní celých deväťdesiat minút ani v jednom zápase. Minulý týždeň na vlastnom štadióne stratili v posledných desiatich minútach vedenie 2:0. Premrhnaný náskok Letnej mrzí aj trénera Václava Jíleka, ktorý práve tento duel považoval za kľúčový v konečnom sumári. „Tam sa rozhodlo. Keby sme zápas v Prahe dohrali tak, ako to dnes predviedol súper, tak sme si sem priviezli prijateľnejší výsledok,“ poznamenal.

V drese Sparty nastúpil aj slovenský obranca Dávid Hancko, ktorý v 61. minúte vystriedal zraneného stopéra Nhamoinesa Costu. Druhý Slovák v kádri pražského klubu Lukáš Štetina nebol ani na zápasovej súpiske.

Najbližšie k postupu bola vo štvrtok Plzeň v zostave so slovenským stredopoliarom Patrikom Hrošovským. „Viedli sme dva nula a vytvorili si množstvo ďalších šancí. Dvakrát sme nastrelili brvno, dvakrát išli sami na brankára, snáď 25-krát vystrelili na bránku. Za dnešok som hráčom poďakoval, je obrovská škoda, že sme nepostúpili ďalej. Od 15. minúty sme hrali skvele. Bol to jeden z najlepších zápasov, ktoré sme v Plzni odohrali,“ povedal kouč Plzne Pavel Vrba pre portál idnes.cz.

Mladá Boleslav prišla o skupinovú fázu po veľkej chybe domácej defenzívy v samom závere. „Sen sa rozplynul. Keď chceme takéhoto súpera poraziť, musíme tých niekoľko šancí premeniť a podať nadpriemerný výkon. To sa nám v niektorých častiach zápasu podarilo, ale nie tak dlho, aby sme to zvládli. Plus naivita, vylúčenie, straty. Musím povedať, že sme boli kúsok od predĺženia a dlho ma to bude mrzieť,“ uviedol kouč Mladej Boleslavi Jozef Weber.

Okrem týchto troch klubov skončil aj Jablonec a to už v druhom predkole. Minuloročného účastníka základnej skupiny vyradil mnohými podceňovaný Pjunik Jerevan.

Jeseň s jediným klubom v pohárovej súťaži zažili Česi naposledy pred piatimi rokmi, keď sa do základnej skupiny dostala len Sparta. Situácia však bola vtedy iná. Českú ligu reprezentovali v Európe len štyri tímy.

Od roku 2015 mali vyhradených päť miest v pohárovej Európe a vždy minimálne tri tímy postúpili až do základnej skupiny. Doteraz. Nik si nevie vysvetliť, čo sa to vlastne stalo.

Slavia zostala jediná

Futbalisti pražskej Slavie sú posledným mohykánom, ktorý drží vlajku českého futbalu nad vodou. Majster českej ligy sa ziskom titulu vyhol bojom v predkolách pohárovej súťaže. Hoci na európskej scéne ešte ani nekopol do lopty, zostáva jediným tímom, ktorý si zahrá na jeseň v európskej súťaži. Na vstup do kvalifikácie ešte stále čaká.

Víťaz českej ligy sa predstaví prinajmenšom v Európskej lige. Veľmi by však chcel postúpiť do Ligy majstrov. Na ceste za splnením sna sa proti nemu postaví rumunský Kluž. Úvodný duel play off je na programe budúci utorok.

Slavia nebude hrať len za seba, ale aj za celé Česko. Fandiť jej budú aj ostatní konkurenti z ligy, ktorí by si radi zahrali v nasledujúcich ročníkoch v Európskej lige.

Superpohár si v Trnave vybojovala Slavia Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza česko-slovenského Superpohára.

Od počínania Slavie v Európe bude totiž záležať smerovanie českého futbalu. Ak by zostala v Lige majstrov, pridala by do národného koeficientu štvorbodový bonus. Čo by bol vítaný príspevok vzhľadom na to, že po zvyšok sezóny bude svoj zisk deliť vždy piatimi, teda celkovým počtom pohárových účastníkov.

Česi v aktuálnej sezóne bojujú o nasadenie do pohárov v poradí za ročníkom 2021/22. Ak chcú mať naďalej päť miesteniek v Európe, z toho dve v kvalifikácii o Ligu majstrov, potrebujú sa udržať v prvej pätnástke krajín.

Momentálne patrí Česku priebežné trináste miesto pred Dánskom, ktoré má v hre ešte jeden tím zo štyroch, a Cyprom, ktorý má stále dvoch zástupcov zo štyroch. Ďaleko nie je ani šestnáste Grécko, ktoré reprezentujú ešte tri kluby (Olympiakos, AEK Atény a PAOK Solún) z piatich.

debata chyba
Viac na túto tému: #AC Sparta Praha #FK Mladá Boleslav #FC Viktoria Plzeň #SK Slavia Praha