Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenským tímom hrozí rýchly koniec. No všetci hovoria o postupe

Pred štvrtkovými odvetnými stretnutiami 1. predkola futbalovej Európskej ligy 2019/20 nedrží v rukách "postupové karty" žiadny z troch slovenských zástupcov.

18.07.2019 07:14
Zsolt Kalmár Foto: ,
Dunajská Streda sa bude aj v odvete spoliehať najmä na svojho lídra stredu poľa Zsolta Kalmára.
debata (1)

V minulotýždňových úvodných zápasoch tejto kvalifikačnej fázy dosiahli najlepší výsledok hráči FC DAC 1904 Dunajská Streda, ktorí doma remizovali s poľskou Cracoviou Krakov (1:1).

Spartak Trnava aj MFK Ružomberok prehrali zhodne 0:2 – „andeli“ v bosnianskej Banja Luke s Radnikom Bijeljina a Liptáci doma pod Čebraťom s bulharským Levski Sofia.

DAC: Máme šancu

Dunajskostredčania neboli v domácom zápase s Krakovčanmi ďaleko od víťazstva. Nakoniec z toho bolo iba skóre 1:1 – pred odvetným zápasom výhodnejšie pre Cracoviu, no mužstvo trénera Petra Hyballu sa chce pokúsiť o postupový výsledok.

"O súperovi už vieme viac, keďže máme za sebou prvý vzájomný duel. Možno budeme musieť byť trpezlivejší s loptou na kopačkách a pri zakladaní útokov. Musíme si vypracovať príležitosti. Bolo by dobré skórovať čo najskôr, aby sme domácich vyviedli z miery.

Od úvodného hvizdu ich chceme dostať pod tlak a pokiaľ nastúpime s dostatočnou dávkou sebavedomia, máme šancu postúpiť," uviedol na oficiálnom klubovom webe stredopoliar DAC Connor Ronan, írsky reprezentant do 21 rokov.

Spomedzi viacerých slovenských legionárov v kádri Cracovie nastúpil na Žitnom ostrove iba brankár Michal Peškovič. Defenzívny záložník Milan Dimun prišiel na ihrisko v závere stretnutia.

Vo štvrtok už bude „pruhovaným“ k dispozícii aj obranca s reprezentačnými skúsenosťami Michal Sipľak, ktorý duel na Slovensku vynechal pre zranenie.

„V odvete musíme hľadieť predovšetkým na seba. Keď podáme dobrý výkon, nebudeme sa musieť zapodievať súperom. Keď chceme postúpiť, musíme hrať celý zápas tak, ako do prestávky v Dunajskej Strede,“ podotkol podľa webu sport.pl 37-ročný gólman Cracovie Peškovič, ktorému by aj vo štvrtok mal kryť chrbát krajan Lukáš Hroššo.

Duel v Krakove povedie grécky „muž s píšťalkou“ Athanasios Tzilos. Toho v závere uplynulého roka v Larisse prepadli neznámi maskovaní muži, následkom čoho futbaloví rozhodcovia v Grécku vstúpili do niekoľkotýždňového štrajku.

Riadiaci orgán tamojších súťaží vtedy musel z tohto dôvodu odložiť niekoľko zápasov.

Pozitívna nálada v Trnave

Futbalisti Spartaka Trnava stoja pred náročnou úlohou, v domácej odvete proti Radniku Bijeljina musia zmazať dvojgólové manko z prvého duelu. Napriek nepriaznivej situácii sú naladení pozitívne.

„Uvedomujeme si to a urobíme všetko pre to, aby sme výsledok zvrátili. Do odvety ideme s tým, že chceme vyhrať a postúpiť do ďalšieho kola,“ vyhlásil krídelník Filip Oršula.

Aj vlani Spartak začínal púť pohárovou Európou proti súperovi z Bosny a Hercegoviny. V 1. predkole LM bol jeho súperom Zrinjski Mostar (1:0 doma, 1:1 vonku).

Nakoniec Spartak prenikol až do hlavnej časti Európskej ligy a bol z toho historicky najvyšší bodový zisk slovenského tímu v ére samostatnosti v skupinovej časti niektorého z kontinentálnych pohárových súťaží.

„Verím, že v druhom zápase dáme do toho všetko a doma ich zdoláme. Nech sa im u nás nehrá ľahko a pocítia, že postúpiť chceme my,“ burcuje brankár Dobrivoj Rusov.

Nevzdáva sa ani Ružomberok

V ešte náročnejšej pozícii ako Trnava sa nachádza MFK Ružomberok. Tím trénera Jána Haspru doma nestačil na Levski Sofia a v Bulharsku bude mať čo robiť, ak chce pomýšľať na prienik ďalej.

„Určite budeme chcieť bojovať o postup. Nevzdávame sa,“ uviedla na klubovom webe predsezónna posila z Česka Filip Hašek. Za Liptákov na Balkáne naposledy nastúpi stredopoliar Peter Gál-Andrezly, ktorý po odvete 1. predkola EL prestúpi do rumunského klubu Sepsi OSK.

Duel na Štadióne Georgiho Asparuchova sa bude hrať bez prítomnosti divákov. Bulhari dostali od UEFA trest za výtržnosti fanúšikov, používanie pyrotechniky a prejavy extrémizmu a rasizmu, ktorých sa podporovatelia Levski dopustili v uplynulej sezóne.

Vedenie klubu však pre najvernejších priaznivcov pripravilo veľkoplošnú obrazovku za jednou z tribún, kde budú môcť naživo sledovať dianie na trávniku.

Levski Sofia v minulosti čelil slovenským tímom štyrikrát. Triumfoval však iba raz – v šestnásťfinále Pohára UEFA 2005/06 proti petržalskej Artmedii. V konfrontáciách so Slovanom Bratislava, MŠK Žilina aj Spartakom Trnava zakaždým „ťahal za kratší koniec“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska liga #Spartak Trnava #MFK Ružomberok #FC DAC 1904 Dunajská Streda