Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

DAC si vezie z Minska debakel. V dvoch zápasoch dostal od Bielorusov sedmičku

Futbalisti FC DAC 1904 Dunajská Streda skončili v Európskej lige v druhom predkole. Vo štvrtkovej odvete tejto fázy podľahli na pôde Dynama Minsk 1:4, v domácom úvodnom stretnutí prehrali 1:3.

02.08.2018 20:04
Erik Pačinda Foto: ,
Zľava: Erik Pačinda z FC DAC 1904 Dunajská Streda a Roman Begunov z FC Dynamo Minsk.
debata (2)

Kristopher Vida dal jediný gól fortunaligistu v bieloruskej metropole už za rozhodnutého stavu.

Premožiteľ DAC narazí v treťom predkole na ruský Zenit Petrohrad, kde pôsobí aj slovenský reprezentant Róbert Mak. Prvý zápas sa uskutoční 9. augusta, odveta je na programe 16. augusta.

Dynamo Minsk – FC DAC 1904 Dunajská Streda 4:1 (1:0)
Góly: 19. a 58. Nikolič, 47. Chvasčinski, 51. Ivanov (z 11 m) – 73. K. Vida. ŽK: Ivanov, Šitov, Chvasčinski – Kone, Herc, Kalmár, Koštrna. Rozhodovali: Munukka – Honkanen, Nykänen (všetci Fín.)
Minsk: Gorbunov – Begunov, Galovič, Švecov, Rocha, Šitov – Korzun, Yahaya – Nikolič (78. Trebotič), Chvasčinski (57. Gurenko) – Ivanov (61. Makas)
Dunajská Streda: Macej – Koštrna (78. Špiriak), Huk, Kone (18. Šatka), Davis – Herc, Ljubičič, Kalmár – M. Vida, Bayo (40. Divkovič), K. Vida
prvý zápas 3:1, Dynamo Minsk postúpilo do 3. predkola

Domáci hájili náskok 3:1 z prvého zápasu s piatimi obrancami. Kone dostal v strede dunajskostredskej obrany prednosť pred Šatkom. Pačinda začal po zdravotných problémoch na lavičke, útočné trio tvorili M. Vida, Bayo a K. Vida.

Defenzíva DAC nepôsobila na začiatku konsolidovane, Kone videl expresnú žltú kartu a vo 4. minúte získal loptu v šestnástke Ivanov, brankár Macej pokryl jeho zakončenie. Omnoho väčšiu šancu zneškodnil o šesť minút neskôr, keď po kombinácii Begunova s Nikoličom zabránil Chvasčinskému v otvorení skóre.

Slovan a Trenčín v Európskej lige Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Šarvátka medzi hráčmi Slovana a FC Balzan.

Zakrátko Nikolič vybojoval loptu na hranici pokutového územia, netrafil priestor troch žrdí. Tréner hostí Hyballa zareagoval a už v 18. minúte stiahol Koneho, ktorému chvíľu predtým dohováral rozhodca po ďalšom faule, a na trávnik poslal Šatku. Nepomohlo, vzápätí Šitov vysunul Nikoliča, ten sa odpútal od obrancov a prekonal Maceja.

Hráči Dunajskej Stredy sa v prvom polčase dopustili aj ďalších neistých zákrokov, súper ich nepotrestal. Vpredu sa až do 40. minúty prezentovali jedine nedôraznou strelou Herca, ktorý mal potom väčšiu možnosť, jeho hlavičku po centri Koštrnu zblokoval Begunov na roh. Hostia v tom čase prišli o zraneného útočníka Baya, vystriedal ho Divkovič. Pred prestávkou ešte Davis poslal priamy kop v sľubnej pozícii iba do múru.

Fortunaligista inkasoval po zmene strán hneď z prvej akcie. Ivanov predĺžil po autovom vhadzovaní hlavou loptu na Chvasčinského, ktorý zbehol obrancom a prestrelil Maceja.

Ďalší úder prišiel len o niekoľko minút, arbiter nariadil po zákroku Koštrnu na Chvasčinského jedenástku, ktorú premenil Ivanov a v 51. minúte zvýšil na 3:0 pre domácich. Macej síce vystihol smer a dotkol sa lopty, no nedokázal zabrániť gólu.

Bez šance zasiahnuť bol v 58. minúte, keď Nikolič trafil priamy kop ideálne a svojím druhým zásahom v zápase zvýraznil rozdiel. Macej neskôr vyrazil prudký pokus Šitova a nepripustil piaty gól vo vlastnej sieti.

Radosť hráčov z FC Dynamo Minsk počas prvého... Foto: SITA, Foto: Martin Havran
Dynamo Minsk Radosť hráčov z FC Dynamo Minsk počas prvého futbalového zápasu 2. predkola Európskej Ligy medzi FC DAC 1904 Dunajská Streda (SR) - FC Dynamo Minsk (Bielorusko).

Dunajská Streda už po smršti v úvode druhého dejstva nehrala o postup, aspoň kozmetickú úpravu stavu dosiahol v 73. minúte K. Vida. Vyťažil z práce Herca, ktorý sa vrátil po ošetrení a minská defenzíva naňho zabudla. Príležitosť v šestnástke potom zahodil Kalmár.

Dynamo po chvíľkovej strate koncentrácie s pohodlným náskokom dotiahlo dvojzápas do postupového konca, Macej v nadstavenom čase zlikvidoval možnosť striedajúceho Makasa.

Hlasy po zápase:

Sergej Gurenko, tréner Minska: „Po týchto dvoch zápasoch sme si zaslúžili postúpiť a stretnúť sa so Zenitom Petrohrad. Výsledok neznamená, že náš súper bol slabý. Nastúpili vyrovnané tímy, my sme boli rýchlejší, šťastnejší, agresívnejší a preto ideme ďalej. Možno sme chceli hrať proti Zenitu viac ako DAC.“

Peter Hyballa, tréner Dunajskej Stredy: „Opäť gratulujem Dinamu, jeho úroveň počas celého zápasu bola pre nás príliš vysoká. Často sme strácali loptu, hrali sme na riziko, ktoré nám nevyšlo. Po druhom a treťom góle bolo po zápase. V prvom zápase sme mali nejaké šance, v odvete žiadnu.“

Ľubomír Šatka, obranca Dunajskej Stredy: „Pre mňa to bolo zo začiatku ťažké, keďže nie som zvyknutý nastupovať do zápasu z lavičky. Keď som prišiel, hneď sme inkasovali gól po faule na mňa, ale rozhodca nechal pokračovať v hre. Vedeli sme, že stále potrebujeme streliť tri góly a išli sme do maximálneho risku. Nič iné nám nezostávalo, všetci sme vysoko pressovali a tlačili sa dopredu. Po góle na 2:0 už bolo so zápasom ťažké niečo spraviť.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dynamo Minsk #DAC Dunajská Streda