Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zaplatili sme za jedinú chybu, hnevá Conteho. Besiktas trpel fyzicky aj mentálne

V utorňajšom prvom stretnutí osemfinále Ligy majstrov 2017/2018 remizovali futbalisti FC Chelsea s hráčmi FC Barcelona 1:1.

21.02.2018 08:30 , aktualizované: 09:02
Andreas Christensen, Lionel Messi Foto: ,
Obranca Chelsea Andreas Christensen sa snaží zastaviť hviezdu Barcelony Lionela Messiho.
debata (1)

Pred odvetou, ktorá sa hrá v stredu 14. marca na Camp Nou, je tak bližšie k prieniku medzi najlepšiu osmičku „starého kontinentu“ mužstvo z Katalánska.

Spomenutí súperi sú na kontinentálnej pohárovej scéne „starí známi“ – v „pavúku“ LM sa stretávajú už vo svojej šiestej vzájomnej konfrontácii. Doteraz proti sebe stáli dovedna v 13 dueloch o „ušatú trofej“, Londýnčania vedú v počte triumfov 4:3. V utorok boli na Stamford Bridge nebezpečnejší domáci „The Blues“.

Tí sa ujali vedenia v 62. min, keď sa presadil krídelník Willian. Brazílčan mohol dvakrát skórovať už pred prestávkou, ale dvomi strelami spoza šestnástky opečiatkoval iba konštrukciu barcelonskej bránky. Chelsea bola vzadu pevná, avšak v 75. min sa dopustil azda jediného zaváhania v zápase dánsky stopér Andreas Christensen a Lionel Messi po prihrávke Andrésa Iniestu upravil na konečných 1:1.

„Je to taká škoda. Boli sme veľmi dobrí, dodržali sme náš herný plán, boli sme kompaktní, pevní, hrali sme ako tím a utvorili si veľa šancí. Willian mohol pokojne streliť hetrik. Po zápase sme však smutní, pretože fantastický výkon nám nepriniesol fantastický výsledok,“ vyhlásil po stretnutí pre BT Sport stredopoliar domáceho tímu Cesc Fábregas. Pred odvetou sa však nevzdáva.

„Stále je všetko otvorené. Ukázali sme, že sme konkurencieschopní. Na Camp Nou budeme potrebovať ďalší vynikajúci výkon, aby sme prešli ďalej,“ doplnil 30-ročný Španiel, ktorý pred príchodom do Chelsea v roku 2014 strávil tri sezóny v Barcelone.

„Z môjho gólu mám radosť, ale z výsledku sa neteším. Protivník síce častejšie držal loptu, ale mali sme nebezpečnejšie šance. Taký je však futbal, o tri týždne nás čaká druhý duel v Barcelone, pokúsime sa tam vyhrať,“ skonštatoval brazílsky virtuóz Willian.

„Draho sme zaplatili za jedinú chybu. Ako veľmi dobre viete, ak sa proti tomuto súperovi a hráčom ako Iniesta, Messi a Suárez dopustíte zaváhania, zaplatíte zaň. Je to škoda, Willian dvakrát trafil žrď, z konečného výsledku sme sklamaní. Druhý zápas nebude ľahký, hovoríme predsa o Barcelone, ale po tomto výkone si môžeme veriť,“ povedal tréner „The Blues“ Antonio Conte podľa oficiálnej stránky Európskej futbalovej únie (UEFA). Zároveň odmietol haniť Dána Christensena za nepresnú rozohrávku pred vyrovnávajúcim zásahom hostí.

„Tento hráč má 21 rokov, podal neuveriteľný výkon. Keď si odmyslím túto chybu, Barcelona mala veľké ťažkosti, aby si vytvorila nejakú šancu. Pre mňa bol Christensen jeden z najlepších hráčov na ihrisku,“ doplnil 48-ročný Talian.

Argentínčan Messi sa proti Chelsea presadil až v deviatom vzájomnom súboji, mimo Camp Nou skóroval v LM premiérovo od novembra 2016. Lídrovi barcelonskej ofenzívy nemožno uprieť snahu, avšak po futbalovej stránke toho veľa neukázal. Aj pod vplyvom aktívnej defenzívy Londýnčanov pomerne často strácal loptu a domácemu mužstvu sa väčšinou darilo predvídať jeho myšlienky.

„Gól na 1:1 znamená, že doma budeme mať omnoho viac priestoru. Súper bude musieť na Camp Nou skórovať, náš tím je doma silnejší. V útoku som sa necítil osamotený. V takýchto zápasoch musíte hrať inteligentne a hľadať najlepšie riešenie. Keďže Leovi sa nedarilo vytvárať šance, sťahoval sa do hĺbky poľa, aby mal viac miesta,“ poznamenal uruguajský útočník „FCB“ Luis Suárez.

Kouč hostí Ernesto Valverde bol s remízou spokojný. „Zápas hodnotím pozitívne. Bol to súboj dvoch odlišných štýlov hry. Kontrolovali sme hru, mali sme loptu na kopačkách, no v domácej šestnástke a okolo nej bolo väčšinou príliš veľa hráčov. Neutvorili sme si veľa príležitostí, ale podarilo sa nám donútiť protivníka k chybe, po ktorej sme vybojovali remízu,“ povedal 54-ročný odborník podľa webu UEFA.com.

FC Chelsea - FC Barcelona Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi padá na zem po jednom zo súbojov.

Bayern dokonale využil početnú výhodu

Bayern Mníchov sa môže v pokoji sústrediť na štvrťfinálovú fázu futbalovej Ligy majstrov 2017/2018. Hráči bavorského tímu zvíťazili v utorňajšom prvom dueli osemfinále nad tureckým Besiktasom Istanbul vysoko 5:0 a v odvete, ktorá sa pri Bospore hrá 14. marca, ich môže obrať o postup iba nečakaný futbalový zázrak.

Súperi sa predtým v LM stretli iba dvakrát – v skupinovej časti 1997/1998 Bayern triumfoval v oboch dueloch zhodne 2:0. Besiktas tak aj do tretice vyšiel strelecky naprázdno.

Plány hostí na priaznivý výsledok narušil už v 16. min stopér Domagoj Vida. Chorvát pred vlastnou šestnástkou fauloval prenikajúceho Roberta Lewandowského a z rúk hlavného rozhodcu videl červenú kartu.

„Die Roten“ viac ako hodinovú presilovku dokonale využili. V 43. min prvýkrát prelomil „hradby“ Turkov Thomas Müller. Po zmene strán sa do streleckej listiny zapísali ešte Kingsley Coman, opäť Müller a dvakrát sa presadil aj poľský kanonier Lewandowski.

„Červená karta nám pomohla, aj keď v prvom polčase sme to ešte nevedeli využiť. Neboli sme dostatočne agresívni. Ideme ďalej, musíme hrať tak, ako proti Besiktasu po zmene strán, byť odvážni a ofenzívne naladení,“ povedal Müller pri mikrofóne televíznej stanice Sky. Pre nemeckého zástupcu je to 14. osemfinále LM, Besiktas v tejto fáze zažíva premiéru. Mimochodom, je to jediná osemfinálová konfrontácia, v ktorej proti sebe stoja majstri svojich krajín.

„Myslím si, že sme videli dva rôzne polčasy. V tom prvom v našej hre nebolo žiadne tempo, nepresne sme si prihrávali a Besiktasu sme tak umožnili väčšie napádanie. Úvodný zásah tesne pred prestávkou nám dal psychologickú výhodu, v druhej polovici to už bol iný Bayern. Strelili sme skvelé góly a hrali sme dobrý futbal. Samozrejme, s výkonom som spokojný,“ poznamenal tréner Mníchovčanov Jupp Heynckes, ktorý si ešte viac zveľadil svoj osobný rekord, keďže jeho tím vyhral už 14 súťažných duelov po sebe.

Navyše, v LM triumfoval už desaťkrát v rade a v tomto smere sa vyrovnal Louisovi van Gaalovi (2000–2009) a Carlovi Ancelottimu (2014–2015). Skúseného 72-ročného kouča zarmútilo akurát zranenie Jamesa Rodrígueza, ktorý tesne pred koncom prvého dejstva prepustil miesto na ihrisku Holanďanovi Arjenovi Robbenovi.

Hostí mohol mrzieť najmä nedôraz v predbránkovom priestore, až štyrikrát inkasovali po strelách zvnútra „päťky“.

„Po vylúčení nášho hráča sme úplne stratili kontrolu nad zápasom, Bayern sa po prvom góle dostal do pohody. Chceli sme ukázať lepší výkon a možno aj vyhrať, ale po červenej karte sme to mali veľmi ťažké. Trpeli sme fyzicky aj mentálne, Bayern po prestávke dokonale využil početnú výhodu,“ smútil tréner „čiernych orlov“ Senol Günes.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Luis Suaréz #fc barcelona #Antonio Conte #Chelsea FC