Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraj je šialený. Rasistom sa smeje do tváre

Bola to smutno-komická scénka. Keď sa Dani Alves, vtedy ešte hráč Barcelony, pripravoval v súboji s Villarrealom na zahratie rohového kopu, pristál mu pri nohách banán.

10.05.2017 13:28
Dani Alves Foto: ,
Dani Alves.
debata (1)

Ovocie, ktoré priletelo z hľadiska, v sebe nieslo rasistický odkaz. Bez diskusie.

Brazílčan na chvíľu zaváhal, vzápätí reagoval. Nenechal sa ovládnuť zlosťou, neprepadol hysterickému plaču, nenadával, nehľadal vinníka. Len zdvihol banán z trávnika, ošúpal ho, natlačil do úst, zjedol a rozohral rohový kop.

„Takéto veci sa skrátka stávajú. Nezostáva vám nič iné, len to vziať s humorom. Ak nepripíšete takémuto skutku dôležitosť, nedosiahne rasista svoj cieľ,“ vysvetľoval pred tromi rokmi svoje konanie jeden z najuznávanejších krajných obrancov.

Futbalová partia ho nenechala v nepríjemnej situácii osamoteného. Vtedajší spoluhráč Neymar uverejnil na jednej zo sociálnych sietí fotografiu, ako konzumuje banán. Rozpútal tým davovú reakciu. Rovnaké obrázky zrazu vešali na facebook či twitter aj ďalší futbalisti. Aj táto príhoda svedčí o tom, že Alves si ani z prejavov, ktoré slušná spoločnosť odmieta, ťažkú hlavu nerobí. Rovnako pôsobí 34-ročný hráč aj na trávniku. Napokon, aj napriek pokročilému futbalovému veku patrí k oporám Juventusu Turín. Bol to práve on, kto zohral kľúčovú úlohu v semifinálovom dvojzápase Ligy majstrov, v ktorom taliansky šampión dva razy zdolal Monaco – 2:0 a 2:1.

Alves bol pri všetkých góloch svojho tímu: na tri prihral, jeden strelil. „Mnohí ľudia si o mne myslia, že som tak trochu šialený. Keď však prídem do práce, viem, čo mám robiť. Všetko, čo som v živote dosiahol, je výsledkom tvrdej driny, ktorú vidí za mojimi výkonmi len málokto,“ hovorí postavou nevysoký (172 cm), no výkonmi veľký futbalista.

Napokon, Alves sa pýši obdivuhodnou zbierkou. Barcelone pomohol k zisku šiestich majstrovských titulov, tri razy v jej drese vyhral Ligu majstrov. Nazbieral 23 trofejí. Napriek tomu sa s klubom z Nou Campu po lanskej sezóne nerozišiel v dobrom.

„Ľudia, ktorí riadia Barcelonu, nemajú potuchy o tom, ako zaobchádzať s hráčmi. Prestali si ma vážiť, neprejavovali mi dostatok rešpektu. Boli falošní a nevďační,“ hovoril o dôvodoch, prečo počas minulého leta opustil po ôsmich rokoch veľkú futbalovú lásku a upísal sa Juventusu. Zadarmo.

V jeho farbách žiari. Patrí k najdôležitejším hráčom, lídrom dobre fungujúcej mašiny. Napokon, Alves je členom obrany, ktorá v Lige majstrov neinkasovala gól 689 minút v rade (dlhú sériu ukončil v utorok večer až monacký útočník Kylian Mbappé). A prináša i nevšedný bonus: ohromnú podporu útoku.

Na Alvesove výnimočné schopnosti sa budú Turínčania spoliehať aj v očakávanom cardiffskom finále. Taliansky gigant sa bude o trofej uchádzať po piaty raz od roku 1997. Po predošlých štyroch pokusoch zakaždým smútil.

Úsmev mu môže prinavrátiť aj šialený Brazílčan…

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Juventus Turín #AS Monako