Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan zaskočil Crvenu Zvezdu a dobyl Belehrad - 2:1

Futbalisti Slovana Bratislava si víťazstvom 2:1 v prvom zápase 3. Predkola Európskej ligy na pôde Crvenej Zvezdy Belehrad vytvorili výbornú východiskovú pozíciu pred odvetou, ktorá je na programe o týždeň na Pasienkoch. O góly Slovana sa postarali Ivana so Salátom, za domácich skóroval Trifunovič.

29.07.2010 22:38
Guéde, Ivana, Had Foto:
Na snímke gólová radosť Slovana, uprostred strelec gólu Milan Ivana, vľavo Karim Guédé a vpravo Marián Had.
debata (25)

EL – 3. predkolo:
FK Crvena Zvezda Belehrad – ŠK Slovan Bratislava 1:2 (0:1)

  • Góly: 64. Trifunovič – 43. Ivana, 68. Saláta. Rozhodovali: De Sousa – Braga, Freitas (všetci Portug.), ŽK: 13. Saláta, 45. Dosoudil, 47. Božič, 35.000 divákov.
  • Crvena Zvezda: Stamenkovič – Ninkov, Djordjevič, Vilotič, Tošič Bogdanovič (78. Vešovič), Milovanovič, Cadú, Koroman (82. Jeremič) Jevtič (62. Trifunovič), Perovič
  • Slovan: Putnocký – Jánošík, Saláta, Dosoudil, Had – Božič Bagayoko (90+ Kolčák), Guédé, Grendel (82. Kiss), Ivana Sylvestr (74. Kuzma)

Prvú akciu s prívlastkom nádejná si po šiestich minútach hry na hranici šestnástky vytvorili Grendel so Sylvestrom, no ich útočné snaženie zastavil posledný obranca Crvenej Zvezdy. Úvodnú strelu domácich pred zrakmi približne 35.000 divákov vyslal smerom na Putnockého bránu Perovič v 9. minúte, brankár Slovana však nemusel zasahovať. Do gólovej príležitosti sa dostal srbský tím po tom, čo si Jevtič vo veľkom vápne rukou spracoval loptu, no zoči-voči gólmanovi namieril tesne vedľa ľavej žrde.

Mamadou Bagayoko zo Slovana je faulovaný Duškom... Foto: TASR
Mamadou Bagayoko (Slovan), Duško Tošič (Crvena Zvezda) Mamadou Bagayoko zo Slovana je faulovaný Duškom Tošičom.

O minútu na to mohli otvoriť skóre aj belasí, hrajúci netradične v tmavomodrých dresoch, no brankár Stamenkovič vyrazil Sylvestrovu strelu na rohový kop. Svedkami tejto šance bola už aj početná skupina fanúšikov Slovana, ktorá dorazila na štadión so štvrťhodinovým oneskorením. Slovan bol v prvej polhodine útočnejším mužstvom a niekoľkokrát prinútil obranu domácich stiahnuť sa pred vlastnú šestnástku. Aktivitou v elektrizujúcej atmosfére hýril predovšetkým Sylvestr, ktorý v 19. minúte vystrašil Stamenkoviča prudkou strelou tesne nad brvno. Väčšina ofenzívneho snaženia zverencov Ratka Dostaniča končila na kompaktnej obrane Slovana.

V 33. minúte vyskúšal šťastie ďalekonosnou strelou z priameho kopu Milovanovič, avšak lopta z jeho kopačky sa nevošla do priestoru medzi troma žrďami. S blížiacim sa záverom polčasu zvýšili domáci obrátky, z čoho rezultovala dobre mierená hlavička Jevtiča, opäť však vedľa brány. Keď sa už zdalo, že mužstvá odídu do šatní za bezgólového stavu, udreli hostia. Ivana sa na hranici pokutového kopu dostal v trme-vrme vo veľkom vápne k odrazenej lopte a neomylne ju poslal za chrbát bezmocného brankára 0:1. Šokovaní domáci sa vyrútili do útoku a v nadstavenom čase zachránil vedenie Slovana bleskurýchlym vybehnutím Putnocký proti Jevtičovej strele.

Domáci vstúpili do druhého dejstva o poznanie aktívnejšie a štadión zahučal v 51. minúte pri tutovke Jevtiča, ktorého nepresné zakončenie však bolo z ofsajdovej pozície. O dve minúty na to sa Ivana vrútil do šestnástky, kde mu brankár doslova uchmatol loptu z kopačky. Crvena Zvezda stupňovala tlak a presne po hodine hry si dezorientovaný Saláta takmer zrazil hlavou loptu do vlastnej siete. V 62. minúte poslal domáci kormidelník na ihrisko Trifunoviča, ktorý sa mu za dôveru odvďačil už za necelé dve minúty nádhernou strelou do šibenice 1:1. Radosť domácich však trvala iba štyri minúty, keď Slovanu vrátil vedenie po rohu Grendela obranca Saláta. Otraseným domácim viazla kombinácia a navyše začali kopiť chyby.

Slovanistická radosť. Foto: TASR
Slovan, radosť Slovanistická radosť.

Tri minúty pred koncom riadneho hracieho času mal na hlave vyrovnanie Trifunovič, no namieril nad bránu. V 89. Minúte nariadil hlavný rozhodca prísny priamy kop tesne pred šestnástkou, ale Putnocký si s prudkou strelou Milovanoviča poradil a následne zneškodnil aj ďalší pokus z kopačky Tošiča. V nadstavenom čase už domácim nezostal dostatok síl na vyrovnanie a Slovan si z horúcej belehradskej pôdy odniesol cenné víťazstvo 2:1.

Povedali po zápase:

Ratko Dostanič, tréner Crvenej Zvezdy: „Gratulujem Slovanu. Bol agresívnejší a zaslúžene zvíťazil. Hrali tak, ako bolo treba. My na takejto úrovni nemôžeme robiť také chyby. Nebudem menovať hráčov, ale naša stredová formácia nehrala dobre. Čaká nás však ešte jeden zápas, v ktorom sa pokúsime zvíťaziť.“

Jozef Jankech, tréner Slovana Bratislava: „Som veľmi rád, ako dopadol zápas. Mali sme obavy, pretože Crvena Zvezda je veľmi dobré mužstvo. Som si vedomý toho, že je to ešte len polčas. Určite príde veľa ľudí, čo u nás nebýva celkom zvykom. Atmosféra bola krásna, naši hráči na toto nezabudnú. Spravíme všetko pre to, aby sme obstáli. Vravím však, že aj doma to bude veľmi ťažké.“

25 debata chyba