Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jarolím: Žilina nie je Ajax, ale ja sa teším

Vedúci tím bundesligy Hamburger SV čaká v Žiline otvárací zápas skupinovej fázy Pohára UEFA. Oporou a špílmachrom favorita je český stredopoliar David Jarolím (29), ktorý načal v tomto tíme šiestu sezónu. Pred odletom na Slovensko poskytol Pravde rozhovor.

22.10.2008 06:27
David Jarolím Foto:
Český záložník v službách Hamburgu David Jarolím.
debata

V uplynulom kole bundesligy proti Schalke 04 vás vyhlásili za muža zápasu a zaradili aj do zostavy kola. Zdá sa, že máte formu…
Pre mňa je vždy podstatné, ako obstojí mužstvo. Škoda, že sme nevyhrali.

Váš tím si však aj napriek remíze 1:1 udržal prvé miesto v tabuľke.
Mohli sme sa na čele trochu vzdialiť prenasledovateľom. Najmä v prvom polčase sme hrali výborne, po prestávke už bolo Schalke lepšie, zrodila sa zaslúžená remíza. Boli sme trochu sklamaní, lebo do prestávky sme mali aspoň tri-štyri vyložené šance, mohli sme rozhodnúť.

Spomínate si napriek tomu na lepší štart v súťaži?
Som v klube viac ako päť rokov, ani v niektorých predchádzajúcich sezónach sme nemali zlé začiatky, ale teraz sme odštartovali najlepšie. Podávame najvyrovnanejšie výkony – ak porovnávam so súpermi. To je najpodstatnejšie.

V Hamburgu sa naposledy tešili z titulu pred dvadsiatimi piatimi rokmi. Vyjde to konečne teraz?
To je ešte ďaleko, ale naši fanúšikovia sú veľkí fanatici a každý rok dúfajú, že to vyjde.

Čo chýbalo v predchádzajúcich rokoch k titulu?
Nie veľa, možno kúsok šťastia. Najbližšie sme k nemu boli pred tromi rokmi, hrali sme výborne a štyri kolá pred koncom sme boli druhí bod za Bayernom. Mali sme veľkú šancu. Na rozdiel od Bayernu sme posledné zápasy nezvládli, skončili tretí. Teraz sa zdá, že mužstvo má aj silnú morálku. Aj keď sme už prehrávali v zápase 0:2, dokázali sme ho ešte otočiť.

Dobre odštartoval sezónu aj klub, v ktorom ste začínali s kariérou – Slavia Praha. Navyše v ňom pôsobí ako tréner váš otec Karel. Bola by to rarita, keby sa vám obom, hoci na iných postoch, podarilo naraz vybojovať titul.
To by bola najkrajšia vec, ktorú si viem teraz predstaviť. Musím však dodať, že Slavia to má o trochu jednoduchšie. Netvrdím, že získať český titul je ľahké, ale predsa len ju nenaháňa toľko zdatných súperov ako nás. Uvidíme, v skupinovej fáze Pohára UEFA sa predstavíme aj na jej pôde, bude to pre mňa pikantný zápas.

Vo štvrtok nastúpite v Žiline. Viete niečo o najbližšom súperovi?
Netrúfam si tvrdiť, že som expert na slovenskú ligu, českú sledujem viac. Základný prehľad však mám, výsledky poznám. Žilinčania v predkole vyradili Liberec a v jej tíme hrajú viacerí českí futbalisti. V žilinskom klube vyrástol aj môj kamarát Marek Mintál.

Ak by Hamburger v Žiline nevyhral, považovali by ste to automaticky za neúspech?
Také je rozloženie síl: ak príde popredné bundesligové mužstvo do Česka, Rumunska či na Slovensko, je úplne jedno kam, pokladá sa za favorita a za úspech len víťazstvo. Na druhej strane dobre vieme, že tieto zápasy bývajú ťažké. V predchádzajúcom kole sme narazili na rumunskú Unireu a bol to nepríjemný súper. Predpokladám, že Žilina bude ešte ťažší, diváci sa majú na čo tešiť.

Budete po zápase v Žiline teda spokojný len s tromi bodmi?
Prvý zápas chceme zvládnuť a vyhrať. Do Žiliny pôjdeme skoncentrovaní a v nijakom prípade neprichádza do úvahy, že súpera podceníme.

Tešíte sa na zápas, alebo pre Hamburg je v skupine zaujímavý iba Ajax či Aston Villa?
Klamal by som, keby som tvrdil, že Žilina je pre nás atraktívnejšia ako Ajax. Pre mňa má však tento súboj čaro, teším sa naň. Na Slovensku som hral naposledy na európskom šampionáte do 21 rokov, odvtedy ubehlo viac ako osem rokov.

Patríte aj medzi opory českej reprezentácie, ktorá v kvalifikácii MS 2010 hrá v skupine aj so Slovenskom. Nezačali ste najlepšie. Pookreje vaša futbalová duša, keď sa vraciate do klubu, kde teraz vládne eufória?
Je to tak. V poslednom období sa nestáva, aby som sa vrátil do klubu v dobrej nálade. V Hamburgu vládne pozitívnejšia atmosféra. Verím, že sa opäť vráti aj do reprezentácie.

Myslíte si, že ste na jeseň v kvalifikácii stratili priveľa?
Naposledy sme proti Slovinsku nehrali dobre, ale dôležité je, že sme vyhrali. Takže sa až tak veľa nestalo. Všetkých ťažkých súperov privítame na budúci rok doma. Je to vyrovnaná skupina, všetko je otvorené a momentálne sa nedá povedať, kto je na tom lepšie a kto horšie.

debata chyba