Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajincov v nadstavení nehorázne poškodili, mali kopať penaltu. Čeferinov výrok o Talianoch vyznieva v tejto súvislosti nešťastne

Misia splnená. Výpoveď odovzdaná. Českí futbalisti sa po víťazstve 3:0 nad Moldavskom prebojovali na Euro 2024. Budúce leto sa však na nemeckých trávnikoch predstavia bez trénera Jaroslava Šilhavého. Po triumfe v Olomouci sa rozhodol, že rezignuje.

21.11.2023 13:38
Ukrajina - Taliansko Foto:
Momentka zo zápasu Ukrajina - Taliansko v Leverkusene, kto našli naši východní susedia svoj azyl.
debata (60)

Dôvod? Neúnosný tlak, ktorý cítil v uplynulých týždňoch.

Bolo vraj načase

Pre Čechov to bola kvalifikácia ako na hojdačke. V jej polovici sa zdalo byť všetko jasné, potom však prišli dve nečakané zaváhania s Albánskom (2:2 a 0:3) a začal sa „boj o prežitie“. V piatok ale remizovali v dôležitom zápase v Poľsku 1:1 a v pondelok spravili postupovú bodku.

Keď Šilhavý prichádzal na tlačovú konferenciu, málokto tušil, aký bude jej priebeh. Že na jej konci už de facto nebude trénerom národného mužstva. „Tlak na nás bol chvíľami enormný, niekedy som to ani nechápal. Aj to je vec, ktorá rozhodla,“ priznal.

Výkonný výbor tamojšieho futbalového zväzu sa jeho rezignáciou zaoberal v utorok. V zákulisí sa podľa informácií portálu idnes.cz už skloňujú mená budúceho trénera – predovšetkým Vítězslava Lavičku, ktorý aktuálne pracuje ako šéf mládeže v Sparte Praha a Ivana Haška, ktorý je bez angažmánu.

Video
Zdroj: Ladislav Pecko o slovenskom postupe

Šilhavý tvrdí, že rozhodnutie predčasne skončiť v ňom dozrievalo už dlhšie, dopomohla mu však aj aféra, ktorou si český národný tím prešiel cez víkend.

Trojica hráčov, Coufal, Kuchta, Brabec, si sobotňajší večer spestrila účasťou na diskotéke v Olomouci, čo bolo proti dohodnutým pravidlám reprezentácie.

Na druhý deň tréner Šilhavý zvolal tlačovku a spomínané trio z tímu vylúčil. „Dosť ma to ranilo, trošku som to považoval aj za zradu. Bol to úlet. Ale nemyslím, že to chlapci urobili kvôli mne, aby som skončil. Určite im to je teraz ľúto, ale bohužiaľ,“ doplnil.

Reakcie na jeho krok boli rôznorodé.

822831474 Čítajte viac Nie som váš priateľ, bolelo to. Calzona uzavrel boj s kritikmi prirovnaním k desiatim pivám po záverečnej

„Som prekvapený,“ hľadal slová pre isport.cz bývalý český reprezentačný kapitán Marek Suchý. „Jeseň pre neho nebola jednoduchá, a napriek tomu doviedol tím na Euro. Pri reprezentácii vydržal naozaj dlho a je na mieste mu za jeho pôsobenie poďakovať,“ poznamenal.

„Je to najlepšie rozhodnutie. Jeho čas totiž vypršal,“ dodal redaktor denníka Sport Štěpán Filípek. Za päť rokov Šilhavý v národnom tíme odkoučoval 58 zápasov, na konte má 28 výhier, 10 remíz a 20 prehier.

Podraz Ukrajincom

Zaujímavé veci sa však diali aj inde. O priamom postupujúcom sa napríklad rozhodovalo v zápase Ukrajiny s Talianskom. Obhajca európskeho titulu mal namále – ak si chcel po štyroch rokoch uchovať šancu na zopakovanie veľkého úspechu, nesmel s Ukrajincami prehrať.

Slovensko - Island 16 Čítajte viac Calzona dal dva sľuby. Oba splnil, ale aj tak to má so Slovákmi ťažké

Po výsledku 0:0 sa napokon v Nemecku predstaví, avšak futbalová spravodlivosť si v Leverkusene, kde sa zápas hral, zakryla oči. Ukrajinci mali totiž v nadstavenom čase kopať po zákroku Bryana Cristanteho na Mihajla Mudryka penaltu.

„Bol tu nejaký kontakt? Och, áno, bol!“ kričal britský komentátor zápasu, zatiaľ čo hviezdny Olexandr Zinčenko si šiel pľúca vykričať na štvrtého rozhodcu. Že sa pokutový kop pravdepodobne pískať mal, uznal napokon i taliansky brankár Gianluigi Donnarumma…

Aj spomalené zábery jasne dokazujú, že Cristante sa lopty nedotkol a Mudryka fauloval, rozhodcovia – ani tí pri VARe – však zákrok „nevideli“. Ťažko uveriť, že toho hlavého – Jesusa Gila Manzana – si nezavolal k obrazovke žiadny z kolegov pri videu.

„Správanie VAR ma vôbec neprekvapilo,“ uškrnul sa kouč Ukrajiny Serhij Rebrov. „Ale daný moment radšej nebudem komentovať,“ pokračoval diplomaticky.

Mihajlo Mudryk z Ukrajiny. Foto: ČTK / imago sportfotodienst / UWE KRAFT
Mihajlo Mudryk Mihajlo Mudryk z Ukrajiny.

Web sport.ua celú situáciu videl takto: „Mudryk spadol po kontakte s obrancom. Rozhodca bol vzdialený len meter, napriek tomu sa ale rozhodol pokutový kop nenariadiť a ani sa len nepozrel na video,“ zamýšľal sa najčítanejší športový portál Ukrajiny.

V tejto súvislosti viaceré weby pripomenuli nedávny výrok prezidetna UEFA Aleksandra Čeferina, ktorý naznačil obavy z neúčasti „azúrových“ na ME.

„Taliansko sa na nadchádzajúce majstrovstvá Európy jednoducho musí kvalifikovať, inak by to bola katastrofa. Je až príliš dôležité,“ povedal Čeferin pre LaPresse na konci októbra. Po pondelňajšom zápase môžeme povedať, že to bol dvakrát nešťastný výrok.

Favorit, ktorý chýbal aj na nedávnych MS v Katare, sa v Nemecku napokon predstaví. Avšak spôsobom nehodným fair-play.

Ukrajinci však stále majú šancu ukázať sa v Nemecku. Ich cesta môže viesť už jedine cez play off Ligy národov. O tom, v ktorom výkonnostnom koši budú pri žrebe Taliani nasadení, ešte definitívne rozhodnuté nie je. Pravdepodobne až vo štvrtom.

Slávnostný akt je na programe v sobotu 2. decembra od 18.00 v Hamburgu.

Róbert Boženík Čítajte viac Zloženie prvého koša je známe. Slováci nastúpia na ME proti jednému z týchto gigantov
Partnerky slovenských futbalistov Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
V čase, kedy im státisíce Slovákov vyčítajú...

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Ukrajina #EURO 2024 #kvalifikácia EURO 2024