Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vážený pán Sagan! Známy slovenský spisovateľ posiela šampiónovi odkaz, v ktorom sa nájde každý fanúšik

Spisovateľ a básnik Daniel Hevier je zaujímavý človek. Maľuje, komponuje hudbu, spieva, v publicistických článkoch reaguje na to, čo prináša život a čas.

27.07.2023 09:09
Sagan MS 2022 Foto:
Peter Sagan podpisuje dres fanúšičke pred štartom MS 2022 v Austrálii.
debata (18)

Okrem toho je veľkým fanúšikom cyklistiky. Ako sám píše, prebicykloval celé detstvo i dospievanie. Jeho idolmi boli Anquetil, Merckx, Smolík či Doležel.

Posledné roky platí, že kto má rád cyklistiku, má rád Petra Sagana. Hevier nie je výnimka.

Populárny autor pár dní po skončení Tour de France, ktorá bola pre trojnásobného majstra sveta posledná v kariére, adresoval slávnemu Žilinčanovi „facebookový list“ s veľavravným odkazom.

Sagan Tour Čítajte viac Na také niečo by som ani nesadol! Belgičania zvozili Saganov bicykel pod čiernu zem

"Milý Peter, prepáčte mi toto familiárne oslovenie, akosi mi nedá napísať Vážený pán Sagan, aj keď ste pre mňa i pre nás naozaj pánom. Ale stali ste sa súčasťou našich životov a mnohí z nás si Vás priradili do svojho virtuálneho príbuzenstva. Náš Peťo, náš Sagan.

…Rozospomínal som sa preto, aby som Vám povedal, akí ste pre nás dôležití a aký ste pre naše deti i mladých ľudí dôležitý aj Vy. Ako dokážete zmeniť životné cesty detí a mladých ľudí, ktorí vo vás (aj vo Vás) vidia vzory, idoly, motivátorov," píše Hevier.

Umelec trefne tvrdí, že Sagan vrátil do cyklistiky, ktorá bola pred jeho príchodom pošpinená aj dopingovými škandálmi, „radosť, hravosť, živelnosť, vtip i humor“.

Peter Sagan v drese TotalEnergies. Foto: TASR, Henrich Mišovič
sagan Peter Sagan v drese TotalEnergies.

"Nazývajú Vás tourminatorom, ale pre mňa ste Peťo Inšpirátor. Jedna pani napísala, že ste rozbicyklovali Slovensko. A ja mám tušenie, že nielen túto krajinu, ale kus sveta. Ale mnohí šliapali spolu s Vami do pedálov z bezpečia svojich gaučov pred televíznymi obrazovkami.

Vrátili ste cyklistike, z ktorej sa pomaly stáva sofistikovaná mašinéria a prekombinovaná logistika, radosť, hravosť, živelnosť, vtip, humor, improvizáciu… Boli ste viac než len jedným z cyklistov v tom balíku neznámych mien a tvárí. Boli ste Sagan a už teraz sa toto Vaše priezvisko píše aj s malým „s“. Každý vie, čo to znamená „saganovský.“

Biznismeni by možno vedeli vyrátať, o koľko sa zvýšil predaj bicyklov Vašou zásluhou, ale Vy ste urobili niečo dôležitejšie: vliali ste tomuto bedákajúcemu národu znova optimizmus, nádej, energiu, ukázali ste, že bojovnosť a odhodlanie neznamená agresivitu a podlosť," pokračuje Hevier.

Spisovateľ Daniel Hevier. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Daniel Hevier Spisovateľ Daniel Hevier.

Ako správnemu fanúšikovi Sagana aj jemu vadí, že neprajníci už začali cyklistickú hviezdu posielať do dôchodku.

"Teraz je po Vašej poslednej Tour, a ja čítam komentáre k Vášmu účinkovaniu. Ako Vás začali mnohí odpisovať a posielať do penzie.

V mnohých odkazoch sa odzrkadľuje životná frustrácia svojich pisateľov. Ale oveľa viac ľudí Vám ďakuje a nezabúda na tú fenomenálnu cestu, ktorou ste prešli doteraz," odkazuje umelec šampiónovi.

V jeho novej kariére mu praje všetko dobré.

Peter Sagan Čítajte viac NÁZOR: Svetový Slovák

"Teraz, milý Peťo, presedlávate na iný žáner. Na iné sedlo. Nech bude Vaša kariéra akákoľvek, nech budú či nebudú ďalšie víťazstvá, v mojich očiach – a v očiach tisícov ďalších – ste víťazom už teraz. Víťazom svojho života, ktorý sa stal na dlhý čas aj našimi životmi. A ktorý rozsvietil naše životy.

Ja sa teraz na staré kolená učím znova bicyklovať. A Vám, drahý Peťo, želám okrem zdravia a sily, najmä to, aby ste nikdy na svojej ceste nestratili Petra Sagana. P.S. (čiže Peter Sagan): Ešte raz ďakujem za všetko. S úctou Daniel Hevier," zakončil básnik, ktorý debutoval v roku 1974 zbierkou poézie Motýlí kolotoč.

Saganovi isto bude fandiť aj na blížiacich sa MS v Glasgowe. Slovenská superstar sa predstaví v Škótsku v cestnej i horskej cyklistike.

Nezabudnuteľné momenty Petra Sagana na Tour Fotogaléria - 43 fotiek Všetky fotky
Zaspomínajte si na najslávnejšie momenty Petra...
18 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Tour de France #Peter Sagan #Daniel Hevier