Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Už nielen v bazéne, ale aj v pelotóne... Americkú ženskú cyklistiku drví transgenderka

V minulosti súťažil proti mužom v cyklokrose, teraz potvrdila dominanciu medzi ženami na ceste. Americká trangenderská cyklistka Austin Killipsová ovládla etapové preteky Tour of the Gila.

01.05.2023 11:13
Austin Killipsová Foto:
Austin Killipsová.
debata (48)

Killipsová zvíťazila na podujatí s náskokom 1:29 min pred Mexičankou Marcelou Prietovou a svojou krajankou Emily Ehrlichovou (+1:33).

Jej víťazstvo spôsobilo v USA rozruch a najmä na sociálnych sieťach sa to mnohým komentujúcim nepáčilo. „Biologickí muži v ženských športoch majú nespravodlivú výhodu,“ znel jeden z komentárov na adresu Killipovej triumfu.

Minna-Maaria Antikainenová Čítajte viac Fínska 57-ročná transgenderka otvárala šampionát v krasokorčuľovaní. Z ľadu jej museli pomáhať

Killipsová sa narodila ako muž 30. decembra 1995, ale už niekoľko rokov sa identifikuje ako žena. V súvislosti s jej štartom na Tour of the Gila sa začalo hovoriť o postupnej smrti ženského športu.

Veľa mediálnej pozornosti si v nedávnej minulosti uzurpovala aj iná transgenderka. Americká plavkyňa Lia Thomasová sa stala prvou transgender šampiónkou v histórii univerzitnej série NCAA, potom čo ovládla preteky na 500 yardov.

Za svojim chrbtom nechala ženu, ktorá by pri svojom renomé mala byť za normálnych okolností jasnou favoritkou na prvé miesto.

Emma Weyantová z univerzity vo Virgínii totiž na minuloročných olympijských hrách brala striebornú medailu, čo ale bolo na „iba“ vysokoškolskej úrovni v konkurencii s transgender súperkou evidentne málo.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Austin Killipsová