Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vraveli mu tučný, písali, že vyrástol ako Sagan - uprostred ničoho. Slovinci majú žijúcu legendu, no nie všetci jej fandia

Ten pohľad bol úžasný. Vždy, keď sa oprel do pedálov, ostatným sa chcelo umrieť. Akoby si vraveli: toto nie je možné. Ten chlap je mimozemšťan.

04.04.2023 06:00
Tadej Pogačar Foto:
Tadej Pogačar na pretekoch Okolo Flámska.
debata

Takto nejako vyzeralo posledných šesťdesiat kilometrov na mačacích hlavách a strmých flámskych vŕškoch. Tadej Pogačar ovládol klasiku, ktorá odjakživa patrí silným a robustným. Odhodlaným a nepoddajným. Slovinec vyhral preteky Okolo Flámska, svoju štvrtú monumentálmu klasiku v kariére.

Žiadny z aktívnych cyklistov ich toľko nemá. Rodák z Komendy má pritom stále len 24 rokov.

Pretekárske zviera

Belgický denník Het Laatste Nieuws ho nechal minulý týždeň zostaviť ideálneho jazdca pre najslávnejšie podujatie v tejto tradične cyklistickej krajine. Ani v jednej z odpovedí nezmienil svoje meno.

Jazdec s najlepším zrýchlením: Van der Poel. Pretekár s najlepším zrýchlením zo sedla: Van Aert. Najlepší špurtér: Philipsen a Merlier. Najlepšie technické zručnosti: Pidcock, Van der Poel, Van Aert, Mohorič a Mezgeč.

Najinteligentnejší pretekár: Van Aert. Jazdec s najväčším bicyklom: Ganna. Cyklista s najlepšími znalosťami trate: Trentin. Jazdec s najkrajším štýlom: Van der Poel. Najvšestrannejší pretekári: Alaphilippe, Van Aert a Evenepoel.

Keď belgický reportér poznamenal, že Pogačar ešte ani raz nespomenul svoje meno, Slovinec zostal skromný. „Myslím si, že som všestranný. Alebo tam napíš o mojej výdrži. Mám rád ťažké trate. Fíha, ja vlastne nič neviem,“ rozosmial sa sympatický mladík.

Po uplynulom víkende môžeme pokojne Pogačara suplovať a s pokojným svedomím napísať, že je najlepším cyklistom tohto tisícročia. Jazdec, ktorého je ťažké zdolať v dlhých stúpaniach, ktorý dominuje ardenským kopcom. Tento cyklista si nájde to svoje na všetkých monumentálnych klasikách. Napokon, už dvakrát vyhral Okolo Lombardska a v sezóne 2021 bol zasa najlepší na Liége – Bastogne – Liége.

Flámsko je jeho tretím monumentom a zvyšné dva sú možno len otázkou času. Pochybuje vari niekto?

Keď si Pogačar niečo zaumieni, potom platí, že nič nie je nemožné. Je to pretekárske zviera. Niekto, kto zbožňuje adrenalín a pod tlakom zo seba dostane to najlepšie.

Nešťastný pád a koniec Sagana na Okolo Flámska Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan bol pred začiatkom pretekov divákom...

„Človek pod tlakom má strach, však? Nuž, Tadej je presný opak. Ale keď sa preteky skončia, adrenalín úplne vypne,“ hovorí jeho osobný tréner Iňigo San Millán.

Michael Matthews, ktorý je jeho susedom a najlepším priateľom v Monaku, pre holandský web WielerFlits o ňom povedal, že do pelotónu vracia zábavu. „Po období, v ktorom boli všetci jazdci v strese a takmer si tento šport neužívali, je v ňom opäť úsmev.“

No vracia oveľa viac. Preteká so srdcom a bez kalkulačky. „V ére naprogramovaných triumfov, v ktorých čísla často určujú kurz, sa odváži súťažiť s otvorenou mysľou. Ako veľkí, starí šampióni,“ dopĺňa WielerFlits.

Belgické denníky zasa o ňom píšu ako o pravom Flámovi, vrchárovi, ktorému nerobia problém dlažobné kocky, časovkárovi, ktorý obstojí v šprinte. Jednoducho o najkomplexnejšom jazdcovi. A nebyť toho, že Eddy Merckx je Flám, hovoria možno o najkomplexnejšom jazdcovi všetkých čias.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Okolo Flámska #Tadej Pogačar