Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Sagan známu klasiku nedokončil. Pozrite si dramatický súboj veľkých postáv

Domáci cyklista Wout van Aert obhájil triumf na 65. ročníku belgickej klasiky E3 Saxo Classic. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa presadil v záverečnom špurte trojice a 204,1 km dlhú trať so štartom i cieľom v Harelbeke zvládol za 4:44:59 hodiny.

24.03.2023 17:29 , aktualizované: 18:09
Wout van Aert Foto: ,
Wout van Aert ( v strede).
debata (3)

Druhý finišoval Holanďan Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) a tretí skončil Slovinec Tadej Pogačar (SAE Team Emirates). Slovák Peter Sagan (TotalEnergies) preteky nedokončil.

Tradičná jarná klasika sčasti kopíruje trasu slávnejších pretekov Okolo Flámska, ktoré sú na programe v nedeľu 2. apríla, a tak sa v štartovom poli predstavilo to najlepšie z klasikárskej špičky.

Nechýbal obhajca vlaňajšieho prvenstva van Aert i ďalší piati niekdajší víťazi, nimi bol aj Sagan (2014). Predpovede varovali pred silným vetrom a dažďom, no našťastie pre cyklistov sa potvrdili len v prvej polovici.

Marlon Sagan Čítajte aj Nechce ísť v Saganových šľapajách. Voľba športu malého Marlona vás prekvapí

Pelotón sa dlho držal spolu a únik sa sformoval až po necelých 40 km. Na čele jazdilo päť pretekárov, no pelotón ich na veľký rozdiel nepustil. Na prudkých flámskych stúpaniach a dlažobných kockách prišlo aj k viacerým pádom.

Útočiť medzi favoritmi sa začalo veľmi skoro a prvý nástup prišiel už 80 km pred cieľom. Postaral sa oň čerstvý víťaz Miláno – San Remo van der Poel, ktorý roztrhal čelo pelotónu.

Držali sa ho van Aert aj Pogačar. O chvíľu prišiel ďalší nástup a na čele išli Nathan van Hooydonck (Jumbo-Visma), Sören Kragh Andersen (Alpecin-Deceunicnk) a Matej Mohorič (Bahrajn Victorious).

Mathieu van der Poel Čítajte aj Skvelý scenár, tešil sa van der Poel po tom, čo ušiel najväčším konkurentom. Sagan o triumf nebojoval

V hlavnom balíku zostalo už len okolo 40 cyklistov. Prichádzali ďalšie útoky a postupne sa na čele vykryštalizovala silná šesťčlenná skupina van Aert, van Hooydonck, van der Poel, Kragh Andersen, Pogačar a Mohorič. Čoskoro mali k dobru 40 sekúnd a ich prenasledovatelia sa na neustálych stúpaniach a kockách nepribližovali.

Na známom kopci Paterberg sa skupina natiahla, no po ňom zostala spolu. Nasledovalo ďalšie slávne stúpanie Oude Kwaremont, ktoré patrí s dĺžkou 2,2 km a sklonom 4,2% medzi najťažšie v programe E3 i Okolo Flámska.

Práve tam si nachystal útoky Pogačar a čiastočne uspel, keď s ním zostali už len hviezdni súperi van der Poel a van Aert. Slovinec ich však svojím nástupom pripravil o pomocníkov.

00 koláž Čítajte aj Mladé, staršie, štíhle, oblejšie - všetky chcú Sagana. Šampión je magnet na nežné pohlavie

Van Aert na oboch stúpaniach výraznejšie strácal, ale dokázal sa vrátiť. Do cieľa stále zostávalo 36 km a ešte dva kopce. Za dvoma trojičkami išli ďalší siedmi prenasledovatelia a ďalej za nimi pelotón. Sagan sa už na čele neobjavil.

Skupiny za vedúcou trojicou sa onedlho spojili, ale na lídrov strácali aj 18 km pred cieľom 1:20 minúty. O víťazstvo si to tak rozdali najväčšie hviezdy zo štartového poľa.

V záverečných 15 km sa o malý zázrak pokúsili ešte Mohorič, Stefan Küng (Groupama-FDJ) a Matteo Jorgenson s Ivanom Garciom z Movistaru, ktorí sa vydali stíhať lídrov, no z ich náskok skresávali len minimálne.

Tour de France, cyklisti Čítajte aj Historický moment. Tour vyvrcholí ďaleko od tradičného Paríža

Tri a pol km pred koncom skúsil zaútočiť Pogačar, ktorý bol papierovo najslabší v špurte, ale dvojica si ho postrážila. Potom sa už začalo taktizovať, Slovinec to skúsil ešte 1,3 km pred koncom, ale ani druhýkrát súperov neodpútal. V záverečnom špurte mal najviac síl van Aert, ktorý zdolal van der Poela.

„Bolo to ťažké. V čelnej skupine sme všetci tvrdo pracovali. V závere som sa sústredil už len na ten špurt. Tento rok som nešiel veľa pretekov na cestnom bicykli, ale myslím si, že som na správnej ceste pred ďalšími pretekmi,“ povedal v cieli van Aert, pre ktorého to bol len deviaty súťažný deň sezóny na ceste a prvé víťazstvo.

65. ročník E3 Saxo Classic

Harelbeke – Harelbeke, 204,1 km: 1. Wout van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 4:44:59 h, 2. Mathieu van der Poel (Hol./Alpecin-Deceuninck), 3. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) obaja rovnaký čas, 4. Matteo Jorgenson (USA/Movistar) +33 s, 5. Ivan Cortina Garcia (Šp./Movistar) +44, 6. Stefan Küng (Fr./Groupama-FDJ) +56, 7. Matej Mohorič (Slovin./Bahrajn-Victorious) rovnaký čas, 8. Valentin Madouas (Fr./Groupama-FDJ) +1:25, 9. Sören Kragh Andersen (Dán./Alpecin-Deceunicnk) +1:31, 10. Filippo Ganna (Tal./Ineos Grenadiers) rovnaký čas

Jedinečné priateľstvo - Peter Sagan a Daniel Oss Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan a Daniel Oss - nielen kolegovia,...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #E3 Harelbeke #Wout van Aert