Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Sagan rozvíri biely toskánsky prach. Má ho veľmi rád, ale medzi favoritov už nepatrí. Čo ho tam čaká a neminie?

Z Belgicka do Talianska. Za lepším počasím. Na prašné cesty, ktoré dajú zabrať.

04.03.2023 06:00
Strade Bianche Foto:
Momentka zo Strade Bianche 2019.
debata

Už dnes je na programe jarná klasika Strade Bianche. Mimoriadne populárna, charakterom jedinečná. Pelotón deň odštartuje aj zakončí v meste Siena, medzitým sa však bude preháňať pomedzi toskánske vinice, ktoré symbolizuje biely prach.

Na podujatí, ktoré sa medzi cyklistami teší veľkej obľube, bude štartovať aj Slovák Peter Sagan. Poslednýkrát v kariére. Tak, ako na monumente Miláno – San Remo, ani na slávnych toskánskych cestičkách nikdy nevyhral. Nedá sa však povedať, že by to na tomto teréne nevedel – dvakrát bol druhý.

Ak podobný výsledok zopakuje aj v sobotu, bude to ohromný úspech. Zdá sa totiž, že Sagan zatiaľ nie je v ideálnej kondícii. A svedčia o tom aj papierové predpoklady – stávkové kancelárie naňho vypísali kurz až 200:1. Najväčším favoritom je podľa nich Mathieu van der Poel (2,8).

Aký kurz má Sagan? Topfavoriti Strade Bianche Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Cyklisti sa z Belgicka presúvajú do Talianska....

Sagan na prelome februára a marca ladí formu na slávne monumenty, ktoré čoskoro odštartujú. Minulý víkend absolvoval belgické „jednodňovky“ Omloop Het Nieuwsblad a o deň neskôr Kuurne – Brusel – Kuurne. V oboch prípadoch prišiel do cieľa v poli porazených.

Keďže po sezóne sa vytratí z profipelotónu, bude to jeho definitívne posledné Strade Bianche.

Preteky merajú 184 kilometrov, viac ako 60 z nich sa ide po nespevnených cestách. Na pretekárov čaká až jedenásť prašných úsekov. Vlani sa tu tešil fenomenálny Slovinec Tadej Pogačar, tento rok však do Sieny neprišiel a prednosť dal etapovému podujatiu Paríž – Nice. Chýbať bude aj nedoliečený Wout van Aert.

Okrem Van der Poela budú medzi favoritov patriť aj Julian Alaphilippe či Tom Pidcock.

Čo nás čaká a neminie?

Počasie

Slnečné, teploty sa v sobotu na severe Talianska vyšplhajú k dvanástim stupňom. Nemalo by ani fúkať. Jednoducho ideálne podmienky na krásne preteky.

Profil trate na Strade Bianche. Foto: Twitter
Strade Bianche Profil trate na Strade Bianche.

Kľúčové body

Trasa je rovnaká ako obvykle, na ceste späť do Sieny je len jedna mierna zmena, ale to je vlastne jedno. Pekné počasie v Toskánsku uvítajú všetci jazdci, lebo posledné týždne im veľmi nepriali.

Kde preteky naberú na intenzite, je vždy ťažké predpovedať, ale malo by sa tak udiať v sektoroch číslo päť a šesť. Prichádzajú v rýchlom slede a merajú takmer 20 kilometrov – nie asfaltu, ale poľnej cesty.

Dôležitý je však predovšetkým ôsmy sektor – Monte Sante Maria začína približne 54 kilometrov pred cieľom. Otvára sa prudkým stúpaním a od tohto bodu sa ide naplno. Po dokončení tohto sektoru nasleduje už iba 20 kilometrov asfaltových ciest. Je to mimoriadne dôležitý bod pretekov, každý tím sa bude snažiť, aby mal niekoho na asfalte medzi prvými.

Monte Sante Marie na Strade Bianche. Foto: Twitter
Monte Sante Marie Monte Sante Marie na Strade Bianche.

Monteaperti je ďalší sektor, krátky, ale vyznačuje sa výrazným stúpaním… A potom je tu zasa Colle Pinzuto, kde Tiesj Benoot šokoval v roku 2018.

Dôležitý sektor na Colle Pinzuto na Strade... Foto: Twitter
Pinzuto Dôležitý sektor na Colle Pinzuto na Strade Bianche.

Záverečný sektor dáva skvelú šancu pre najlepšieho vrchára, aby sa vďaka brutálne strmému stúpaniu na konci zbavil konkurencie. Z hrebeňa je to potom už len dvanásť kilometrov do cieľa.

Strade Bianche ho má v Siene a končí sa 500-metrovým stúpaním Via Santa Caterina s priemerným sklonom dvanásť percent a páskou na ikonickom námestí Piazza del Campo.

Finálové stúpanie na Strade Biance pred cieľom... Foto: Twitter
Strade Bianche Finálové stúpanie na Strade Biance pred cieľom v Siene.

Taktika

Po skvelom predstavení počas úvodného víkendu sa všetky oči budú upierať na Jumbo-Visma, no „Holanďania“ to nebudú mať ľahké. V porovnaní s minulým víkendom nemajú v Taliansku takú ohromnú silu, ale keďže sa zdá, že sú jedným z mála tímov, ktorý dôkladne premýšľa o taktike, stále sa dá očakávať, že niečo predsa len vyskúša. Lebo ak Jumbo budete čakať, kým Van der Poel urobí to, čo má, potom prehrá. Jedno je isté, mnohú jazdci budú tentoraz predvídať.

Ktorý tím priviezol do Toskánska naozajstnú silu? Pohľad na štartovú listinu navráva, že by to mohol byť Alpecin. S výnimkou Van der Poela možno nemá až také veľké mená, ale napriek tomu veľmi solídnych jazdcov, ktorí to na tomto teréne vedia.

Gaze je bývalý horský cyklista, Vermeersch je zasa majstrom sveta na štrku, Gogl tu vždy ide dobre a Riesebeek minulý rok vyhral Dwars door het Hageland. A potom je tam samozrejme Mathieu van der Poel.

Táto sezóna však ukázala, že tímy sú pripravené pretekať už od začiatku. UAE Emirates i Jumbo-Visma s najväčšou pravdepodobnosťou vyskúšajú niečo iné a nebudú čakať až do samotného konca. Majú totiž viacero možností ako vyhrať.

Jedna vec je však istá, napriek tomu, že každý rok sa ide vlastne rovnaká etapa, víťazný scenár sa vždy zdá byť iný. Aj preto sa na Strade Bianche tak dobre pozerá.

Aby sme to teda zhrnuli: niekoľko tímov zaútočí skôr a pokúsi sa vyhrať po dlhom úniku, no Alpecin má mužov, ktorí budú tieto nástupy pokrývať v prospech Van der Poela.

A Sagan? Nechajme sa prekvapiť…

Favoriti

Mathieu van der Poel – v roku 2021 tu vyhral po famóznom predstavení. Toto sú jeho prvé cestné preteky v tomto roku, je to mesiac, čo vyhral majstrovstvá sveta v cyklokrose. Dá sa oćakávať, že bude vo forme.

Mathieu van der Poel, víťaz Strade Bianche... Foto: Profimedia
Mathieu van der Poel Mathieu van der Poel, víťaz Strade Bianche 2021, na poslednom stúpaní v uličkách krásnej Sieny.

Julian Alaphilippe – Minulý rok nebol jeho najlepší, skoré víťazstvo v sezóne 2023 je presne to, čo potrebuje. Julian je sebavedomý jazdec, toto podujatie ovládol už v roku 2019. Vie, že nemôže zaútočiť až v poslednom kilometri, lebo na mušku si ho vezme Van der Poel.

Tom Pidcock – Ako brilantný horský cyklista a crossový jazdec sú to pre Pidcocka preteky ako stvorené. Vo svoj prospech vie využiť nielen stúpania, ale aj zjazdy. Mimochodom, toskánske zjazdové sektory sú pre väčšinu pelotónu nočnou morou, ale práve tu môže Pidcock niečo zmeniť.

Quinn Simmons – miluje preteky na štrku. Po triumfe v argentínskom San Juane odštartoval svoju európsku sezónu vo Francúzsku, kde skončil na 5. mieste na Drôme Classic. Keď sa všetky oči budú upierať na troch veľkých favoritov, môže to byť práve on, kto im skríži plány.

Matej Mohorič – ďalší jazdec, ktorý zaujal počas úvodného víkendu. Bol jedným z mnohých, ktorí preteky vlani nedokončili, tentoraz bude dúfať vo viac šťastia. Keďže ide o výnimočného cyklistu, počíta sa s ním v top 10.

Tiesj Benoot – jeho sebavedomie bude po brilantnom víťazstve v Kuurne veľmi vysoké. Vďaka odvážnemu útoku Strade Bianche ovládol už v roku 2018, prečo si to teda nezopakovať?

Posledných desať víťazov

  • 2022: POGAČAR Tadej
  • 2021: VAN DER POEL Mathieu
  • 2020: VAN AERT Wout
  • 2019: ALAPHILIPPE Julian
  • 2018: BENOOT Tiesj
  • 2017: KWIATKOWSKI Michał
  • 2016: CANCELLARA Fabian
  • 2015: ŠTYBAR Zdeněk
  • 2014: KWIATKOWSKI Michał
  • 2013: MOSER Moreno
Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...
debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Strade Bianche