Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Flámsko otvára klasikársku sezónu. Pre Sagana poslednýkrát

Finálny návrat na miesta, kde zažil momenty najväčšej slávy. Belgicko, klasikárske kráľovstvo, krajina ikonických bergov a dlažobných kociek, zamáva na rozlúčku šampiónovi.

25.02.2023 07:37
Sagan Foto:
Peter Sagan v drese TotalEnergies.
debata

Peter Sagan dnes odštartuje jarnú sezónu klasík – pre neho poslednú v kariére. Počas dvoch dní ho čakajú dve flámske jednorazovky, ktoré dôverne pozná a má na ne príjemné spomienky.

Rozdiel bude v predštartovej hierarchii. Kým po minulé roky patril medzi najväčších ašpirantov na triumf, teraz sú favoritmi iné mená a slovenská cyklistická hviezda bude skôr útočiť zozadu.

Návrat na miesto činu

Divácky atraktívne klasiky Omloop Het Nieuwsblad (v sobotu) a Kuurne – Brusel – Kuurne (v nedeľu) už tradične otvárajú cyklistickú sezónu v Beneluxe.

Peter Sagan Čítajte viac Sagan opäť perlil: Dlho som nad tým nerozmýšľal, ale veľa som premýšľal

Obe majú veľkú prestíž a na oboch sa Saganovi darilo.

Na Omloope bol dvakrát druhý, v Kuurne sa tešil po parádnom špurte. Pravda, bolo to v roku 2017, keď mal špičkovú výkonnosť a súperov ničil bez rešpektu.

„Včera som minul veľa energie, stále som bol vpredu a ,robil“ preteky. Dnes som prenechal prácu iným a v správnom momente sa dostal do úniku. Šprint mi sadol, ale cítim, že môžem byť ešte rýchlejší,"

vravel vtedy dlhovlasý Sagan, keď pred šiestimi rokmi vybojoval na otváracom víkende vo Flámsku druhé a prvé miesto.

Taký výsledok sa mu tento rok zrejme nepodarí, ale nebude bez šance.

Do Európy sa vracia po piatich týždňoch v Južnej Amerike, kde najskôr absolvoval vydarenú argentínsku Vueltu a potom aj výživné vysokohorské sústredenie v Kolumbii.

Profilom mu viac vyhovuje nedeľňajšia trať.

V Kuurne zvyknú uspieť odolní špurtéri, najskôr však musia pokoriť takmer 200 pretekárskych kilometrov vrátane trinástich krátkych, ale ostrých stúpaní, tzv. bergov.

Posledný stojí v ceste pelotónu 50 km pred cieľom, čo dáva predpoklad na hromadný dojazd.

Marlon na prvom mieste

Vrcholmi jarnej časti sezóny budú nielen pre Sagana monumenty Miláno – San Remo (18. marca), Okolo Flámska (2. apríla) a Paríž – Roubaix (9. apríla).

Peter Sagan Čítajte viac Sagan nepozná hranice. Čo o ňom vravia súperi, novinári a iní dôležití ľudia z cyklobiznisu?

Líder tímu TotalEnergies by mal následne absolvovať ďalšie vysokohorské sústredenie, kde bude naberať tréningové kilometre pred júlovou Tour de France.

Medzitým má v pláne obľúbené podujatie Okolo Švajčiarska a domáci šampionát, na ktorom zabojuje o deviaty titul národného majstra v kariére. Spoločné MSR a ČR sa tento rok pôjdu v okolí Nitry.

"Ako každý rok, aj teraz si v polovici sezóny sadneme s tímom a rozhodneme sa o zvyšku pretekárskeho kalendára,“ vysvetlil 33-ročný Žilinčan v nedávnom rozhovore pre denník Šport.

V hre je aj účasť na svetovom šampionáte v Glasgowe či na Okolo Slovenska. Ak by sa podarila druhá možnosť, domáce preteky by boli pre neho posledným etapákom v kariére.

Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...

Popri povinnostiach na ceste musí zároveň stihnúť aj niekoľko kvalifikačných pretekov v horskej cyklistike, v ktorej chce štartovať na olympiáde v Paríži 2024.

Aktuálna sezóna je pre trojnásobného svetového šampióna rozlúčkovou s proficyklistikou na ceste. "Rozhodnutie o konci kariéry? Dlho som nad tým nerozmýšľal, ale veľa som premýšľal. Môžem povedať, že to bolo rozhodnutie ľahké i ťažké zároveň,“ zamyslel sa.

Na život po kariére zatiaľ prioritne nemyslí, ale o jednej záležitosti má jasno. "Najdôležitejšia vec, ktorú by som chcel urobiť, je tráviť viac, oveľa viac času, so synom Marlonom,“ dodal Sagan.

Malý Marlon Sagan. Čo všetko o ňom (ne)vieme Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Marlon Sagan, slávny syn ešte slávnejšieho...
debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Flámsko