Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf domácej cyklistiky Privara: Saganovi chýba posledný diel skladačky

Podobný scenár očakával, ale nie v tak rýchlom tempe. Šéf domácej cyklistiky Peter Privara verí, že Peter Sagan sa rozlúči s fanúšikmi a kariérou na slovenskej pôde.

27.01.2023 18:37
Sagan Tour Foto:
Peter Sagan na Tour de France 2022.
debata

Trojnásobný majster sveta dnes oznámil, že po tejto sezóne končí s profesionálnou cyklistikou na ceste.

„To, že chce ísť na olympiáde v Paríži preteky v horskej cyklistike, bolo verejné tajomstvo. Ale že až tak obmedzí cestnú sezónu 2024 som nečakal. Peter však má v športovom životopise už takmer všetko, čo chcel dosiahnuť, preto jeho rozhodnutiu rozumiem,“ vraví prezident SZC.

Posledným dielikom v skladačke je aj podľa neho chýbajúci triumf na monumente Miláno – San Remo. Sagan bol na Primevere päťkrát štvrtý, dvakrát druhý, ale vytúžené víťazstvo mu zatiaľ uniká.

Posledná šanca príde 18. marca.

Sagan koláž Čítajte viac Nová známosť? Strata motivácie? Sagan prezradil hlavný dôvod, prečo končí

„Má dúhové dresy, zelené tričká, vyhral monumenty a množstvo etáp, ale Miláno – San Remo mu chýba. Verím, že tento rok mu športový pánbožko dopraje a dočká sa. Potom by mal splnené všetko, čo si plánoval,“ myslí si Privara.

Rozhodnutie Sagana zamávať proficyklistike zbohom, venovať sa iným aktivitám a predovšetkým synovi Marlonovi chápe. Aj „Tourminátor“ je len človek, ktorý má limity.

"S výnimkou času, keď bol chorý s covidom, nemal za 13–14 rokov profikariéry výraznejšie výpadky. Neustála mediálna pozornosť, záujem fanúšikov a najmä tlak na výsledky sú ťažoba.

Persóna ako on sa ani nevedel normálne najesť v reštaurácii, aby ho niekto „neotravoval“. Zvoľní tempo, povenuje sa horskej cyklistike a potom sa uvidí, čo ďalej," vraví.

Peter Sagan, Peter Privara a Jozef Metelka na... Foto: ARCHÍV J. METELKU
Jozef Metelka, Peter Privara, Peter Sagan Peter Sagan, Peter Privara a Jozef Metelka na Zlatom pedáli 2015.

Sagan už počas minulej sezóny načrtol, že si vie seba predstaviť v pozícii športového riaditeľa jedného z WorldTour tímov. Podľa Privaru by ho nečakalo nič ľahké.

"Určite by v tom bol dobrý. Peter je perfekcionista. Vždy bol, to sa týka tréningov, výberu materiálu či regenerácie. Keď sa do niečoho pustil, išiel na sto percent.

Športový riaditeľ je náročná práca, byť tri týždne v sprievodnom aute počas Grand Tour tiež. Neustále cestovanie, veľa povinností. Pri cyklistike zostane, ale v tejto pozícii ho v najbližších rokoch nevidím," prognózuje Privara.

Rozlúčka na domácej pôde

Ak všetko do seba zapadne, Sagan by mohol absolvovať veľkolepú rozlúčku na domácej hrudi.

Tour de France je na programe v júli, svetový šampionát v auguste. V septembri by mu zostalo miesto pre účasť na Okolo Slovenska.

Sagan koláž Čítajte viac Všetko najlepšie, šampión! Z tichého chlapca je superhviezda, ktorú uznáva celý svet

"Bolo by krásne, ak by to bol posledný etapák jeho kariéry. Rozlúčil by sa doma, pred fanúšikmi, ktorí ho najviac zbožňujú.

Urobíme všetko pre to, aby sa to podarilo," sľubuje Peter Privara, ktorý je zároveň generálnym riaditeľom Okolo Slovenska.

Sagan tento týždeň štartuje na podujatí Vuelta a San Juan v Argentíne. Pred dnešnou 5. etapu, ktorú sledujeme naživo, mu patrilo v priebežnom poradí druhé miesto.

Fascinujúci príbeh cyklohviezdy Petra Sagana Fotogaléria - 22 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan je trojnásobný majster sveta v...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Peter Sagan #Peter Privara