Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Kruh sa uzatvára, Sagan zvažuje budúcnosť. Pozrite si, čo spôsobil pred prvým štartom

Ak sa pozriete len na čísla, jeho kariéra ide dole vodou. Lenže on si to nemyslí a v novej sezóne je pripravený dokázať, že ešte nepatrí do starého železa.

22.01.2023 11:16
debata (1)
Sagana a spol. vítali v Argentíne davy ľudí Fotogaléria - 5 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan pred fanúšikmi počas prezentácie...

Petra Sagana čaká 15. sezóna v profipelotóne. Slovenská cyklistická superhviezda ju odštartuje dnes večer nášho času v Argentíne, kde na podujatí Vuelta a San Juan bude bojovať v špurtérskej koncovke úvodného dejstva.

„Cítim sa fajn, mám za sebou kvalitné tréningy. Som zdravý, to je najdôležitejšie,“ reagoval žilinský rýchlik po prílete do Južnej Ameriky. Po skončení argentínskej Vuelty na kontinente zostane a absolvuje vysokohorské sústredenie v Kolumbii.

Vysnívaný triumf

Taký tréningový luxus vlani nemal. Hneď skraja roka ho zdrapila korona a následne potrápil postcovidový syndróm.

Plán prípravy v úvodných mesiacoch roka tak skončil v koši a nedostatok tréningových kilometrov vrátane vynechaného vysokohorského sústredenia sa výrazne podpísal na jeho výkonoch počas celej sezóny.

Sagan Čítajte aj Zdravý Sagan má veľké plány. V prestížnom rebríčku zdolal legendy

Dokázal vybojovať len dve víťazstvá, najazdil najmenej súťažných kilometrov za uplynulú dekádu. Výsledok tomu zodpovedal – získal najmenej bodov do rebríčka UCI za posledných 13 sezón.

Ak športovec vyhrá takmer všetko, čo je v jeho disciplíne k dispozícii, motivácia sa už hľadá ťažšie. Sagan však chce fanúšikom i súperom ukázať, že ekrazit z nôh ešte nestratil.

„Robím cyklistiku, aby som vyhrával. Taký je však život – raz ste hore, raz ste dole. Dôležité však je, aby ste bojovali a nikdy sa nevzdávali,“ vysvetľuje. Jarnú klasikársku sezónu by mal odštartovať na belgických podujatiach Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne – Brusel – Kuurne na konci februára.

Vrcholom prvej časti sezóny bude nielen pre neho monument Miláno – San Remo. Na ikonickej šprintérskej klasike bol dvakrát druhý, päťkrát štvrtý, ale vytúžená výhra mu uniká. Osemnásteho marca by to rád zmenil.

„Vyhral som toho dosť, ale Miláno – San Remo zatiaľ nie. Ak by sa mi to podarilo, moje klasikárske úspechy by boli kompletné. Nie sú to náročné preteky, ale vyhrať ich je veľmi ťažké,“ pripomína.

Martin Svrček Čítajte aj Tour Down Under vyhral domáci debutant, Svrček poslednú etapu nedokončil

Nová kariéra

V Argentíne ho čaká aj narodeninová torta, vo štvrtok oslávi Kristove roky. Hoci to nie je pre cyklistu vysoký vek, veď belgická legenda Philippe Gilbert končila nedávno ako 40-ročná, aj Sagana sa novinári čoraz častejšie pýtajú na možný odchod z pelotónu.

Odpoveď na otázku, kedy to bude, možno sám pozná, ale verejnosti ju zatiaľ neprezradí. Ale jedno tvrdí naisto – aj keď skončí s aktívnym súťažením, pri cyklistike zostane.

„S menom, aké som si v cyklistike vybudoval, určite zostanem pri tomto športe. Ale uvidíme, na akej úrovni. Mám na mysli pozíciu manažéra WorldTour tímu alebo niečo podobné. S takou funkciou je samozrejme spojená veľká dávka zodpovednosti,“ vysvetľuje.

Ken Block Čítajte aj Reagoval aj Sagan. Pri nehode zahynul Ken Block, legenda motorizmu

Jediný pretekár cyklistickej histórie, ktorý vyhral titul majstra sveta na ceste trikrát za sebou, sa má od koho inšpirovať. S aktívnym súťažením skončil pred mesiacom jeho brat Juraj a stal sa športovým manažérom novej slovenskej stajne RRK Group – Pierre Baguette.

Mladší zo súrodeneckej dvojice však bude ešte minimálne jeden rok súťažiť a je dosť možné, že potiahne aj nasledujúce dve-tri sezóny. V novom ročníku absolvuje druhú polovicu kontraktu s druhodivíznou stajňou TotalEnergies.

Francúzi mu vlani dovolili aj pôsobenie mimo cestnej cyklistiky, keď si vyskúšal svetové šampionáty v jazde na horských elektrobicykloch či tzv. gravel.

Sám si uvedomuje, že šéfovia tímu mali od neho vyššie očakávania. Tie chce naplniť v novej sezóne. Opäť budú po jeho boku jazdiť dvorní domestici Daniel Oss s Maciejom Bodnarom a rodinná atmosféra v TotalEnergies je niečo, čo Sagan oceňuje.

„Každý jazdec praje druhému a naopak. Celej stajni patrí vďaka, lebo ma podporovala celú sezónu. Chcel som pre tento tím vyhrať viac. Verím, že nová sezóna bude úspešnejšia,“ želá si.

Napriek klesajúcemu počtu výhier zostáva magnetom pre sponzorov a priaznivcov. V júli by nemal chýbať na Tour de France, ktorá je pre vedenie francúzskeho tímu prioritou.

Ďalším vrcholom druhej polovice sezóny bude svetový šampionát v Škótsku. Mužská elita absolvuje preteky s hromadným štartom 5. augusta, trať z Edinburghu do Glasgowa bude merať 277 kilometrov.

Peter Sagan v rebríčku UCI (posledných sedem sezón)
2022 153. 468
2021 57. 923
2020 45. 860
2019 19. 2232
2018 4. 3092
2017 3. 3344
2016 1. 5359
Sezóna, umiestnenie, body.    
Najúspešnejší cyklisti na top týždňových etapákoch Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Tony Martin (Nemecko)
počet výhier: 14
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Vuelta a San Juan