Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlá správa pre Kremeľ. Ďalší ruský miliardár sa vzdal občianstva

Ruský podnikateľ Oleg Tiňkov sa rozhodol na protest proti vojne na Ukrajine zriecť ruského občianstva. Vyzval ďalších podnikateľov, aby ho nasledovali.

31.10.2022 22:04
Oleg Tiňkov Foto:
Oleg Tiňkov.
debata (64)

„Nemôžem a nechcem byť spájaný s fašistickou krajinou, ktorá začala vojnu s mierumilovným susedom a každý deň zabíja nevinných ľudí,“ napísal na Instagrame Tiňkov, ktorý je tiež občanom Cypru. „Je pre mňa hanbou, že naďalej držím tento pas.“

Tiňkov sa nie prvý raz vyjadril proti vojne na Ukrajine. Minulý rok na jar verejne v rozhovore pre The New York Times odsúdil prezidenta Vladimira Putina a vyhlásil, že po invázii „Rusko ako krajina už neexistuje“.

"Keď generáli vytriezvejú z opice, uvedomia si, že majú posratú armádu. Ako môže byť armáda dobrá, keď všetko ostatné v krajine je na hovno a utopené v pochabosti a servilite?“ rozohnil sa.

Tiňkov v tom čase povedal, že po tom, čo sa vyslovil proti vojne, ho Kremeľ prinútil predať niekoľkomiliardový podiel v jeho banke za tri percentá z toho, čo považoval za jeho skutočnú hodnotu. Napriek jeho protivojnovej pozícii ho britská vláda v marci zaradila na sankčný zoznam.

733972257 Čítajte viac Ty prekliata krysa! Mladý Kanaďan si vyšliapol na hviezdneho Rusa

Tiňkov je nateraz posledným magnátom ruského pôvodu, ktorý sa vzdal svojho občianstva, čo je krok, ktorý podľa kritikov nemusí byť len vyjadrením princípu, ale aj snahou vyhnúť sa sankciám alebo upokojiť potenciálnych obchodných partnerov, ktorí sa obávajú jednania s Rusmi.

Aj Nikolaj Storonskij, spoluzakladateľ finančného start-upu Revolut so sídlom v Londýne, sa vzdal ruského občianstva a považuje vojnu na Ukrajine za „úplne otrasnú“, uviedla nedávno spoločnosť. Jurij Milner, miliardársky technologický investor, zverejnil 10. októbra na Twitteri, že on a jeho rodina „dokončili proces zrieknutia sa nášho ruského občianstva“ po tom, čo v roku 2014 „nadobro“ opustili Rusko.

Oleg Tiňkov je bývalý šéf cyklistickej stajne Saxo-Tinkoff, za ktorú pretekal aj slovenský Tourminátor Peter Sagan. Počas ich spoločného pôsobenia získal Žilinčan dva tituly majstra sveta a vyhral aj preteky Okolo Flámska.

592279003 Čítajte viac Vyber si: Lotyšsko či Rusko? Gymnastka sa rozhodla. A bolo po kariére

Ich cesty sa zišli v roku 2015…

„Som presvedčený, že je to dobrá zmluva pre Petra aj pre mňa. Nezískal som iba skvelého pretekára, ale spojili sme sa aj s armádou výborných fanúšikov a zaistili sme si množstvo marketingových príležitostí,“ vravel Tiňkov tesne po podpise zmluvy so slovenským Tourminátorom.

Sagan jazdil za ruského boháča dve sezóny. A boli to turbulentné roky, ale čo v živote Tiňkova také nie je, všakže? Hoci bol Žilinčan na športovom výslní, rodák z Polysajeva mu to z času na čas poriadne strpčoval.

"Nepodpísal som ťa, aby si vyhrával bodovačku na Okolo Švajčiarska. Chcem Roubaix, Flámsko a Primaveru! V podstate mi dlhuješ svoju marcovú a aprílovú výplatu,“ opísal Sagan správanie svojho šéfa vo svojej autobiografii Môj svet.

Pochopiteľne, Sagan nikomu nič nevracal, vedel, aký je Tiňkov a vedel, ako naňho. „Oleg je v mnohých smeroch komický typ bastarda,“ vravel o ňom.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...

V sezóne 2016 vraj Tiňkov v cyklistike utopil 20 miliónov dolárov, dovedna päťdesiat. Potom sa s profipelotónom rozlúčil.

"Špeciálne poďakovanie patrí mojej manželke, ktorá mi dovolila minúť značné množstvo peňazí a tiež chlapovi vedľa mňa, ktorý sa práve stal najlepším cyklistom roka. Som hrdý na Petra Sagana,“ stálo v jeho rozlúčkovej reči na instagrame.

Peter Sagan v číslach, porovnanie uplynulých sezón Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Sezóna 2011
Výhry: 15
Najazdené súťažné...
64 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Oleg Tinkov