Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šéf QuickStepu mu hovoril, že je tučný. Šampión symbolizuje novú éru

V časoch, keď sa svetová cyklistika vyrovnáva a rozdiely medzi jazdcami bývajú minimálne, predviedol čosi výnimočné. Navyše sa mu to podarilo v kategórii, v ktorej ani nemal byť.

26.09.2022 20:31
Matthews Evenepoel Laporte Foto: ,
Traja najlepší z MS 2022: strieborný Christophe Laporte, zlatý Remco Evenepoel a bronzový Michael Matthews.
debata

Remco Evenepoel dosiahol ďalší míľnik v úspešne rozbehnutej kariére. Na MS v Austrálii deklasoval konkurenciu a vo veku 22 rokov, 7 mesiacov, 27 dní (vekovo patrí do kategórie U23) sa stal najmladším majstrom sveta medzi elitou za uplynulé tri dekády.

„Neskutočný výkon, veď súperom nadelil viac ako dve minúty. Do pár rokov ho vidím ako šampióna Tour de France,“ chváli mladého krajana legendárny Belgičan Eddy Merckx.

Talentovaný futbalista

Evenepoel má po otcovi, amatérskom jazdcovi, cyklistiku v génoch, ale v detstve u neho vyhral futbal. Malý Remco začínal ako brankár, neskôr ho tréneri presunuli na pozíciu defenzívneho stredopoliara.

Napriek nevysokej postave sa presadil a pravidelne hrával proti starším chlapcom. Neohuroval výnimočnosťou, ale predovšetkým pracovitosťou a líderstvom.

Sagan Alžírsko Čítajte viac Kolosálny trapas. Austrálčania označili Sagana za Slovinca

„Nepamätám si, že by niekedy získal cenu pre najlepšieho hráča zápasu. Jeho hodnota pre tím bola inde, zakaždým strhol spoluhráčov bojovnosťou,“ spomína jeho bývalý mládežnícky kouč Stéphane Stassin.

Rovnaký názor má aj Zorhan Bassong. Kanadský reprezentant, ktorý hrával s Evenepoelom za dorast v Anderlechte Brusel, si ho pamätá ako kľúčového člena mužstva.

„Keď mal 16 rokov, poranil si koleno. Bez neho sme neboli rovnakým tímom ako s ním. Mužstvu chýbala energia a nasadenie, ktorú prinášal na ihrisko,“ tvrdí obranca Montrealu.

Evenepoel skúšal šťastie aj v akadémii PSV Eindhoven, Belgicko reprezentoval na rôznych úrovniach od päť do šestnásť rokov.

725944980 Čítajte viac Majstrom sveta sa stal Evenepoel. Sagan v závere siahal na medailu

Jeho spoluhráčmi boli známe mená ako Youri Tielemans (Leicester), Michy Batshuayi (Chelsea) či Alexis Saelemakers (AC Miláno), ale sľubne rozbehnutú kariéru zastavila zlomenina panvy.

Po zdĺhavej rekonvalescencii sa už nedostal na predchádzajúcu úroveň. V Anderlechte hrával čoraz menej a napokon mu dal zbohom. „Cítil som sa ukrivdený. Nechcel som sa zmieriť s tým, že ma materský klub odkopol. Zachránil ma až bicykel,“ vraví Evenepoel.

Kilogramy navyše

Sklamaného tínedžera podporili rodičia.

Otec mu predstavil čaro súťažnej cyklistiky a cieľavedomému mladíkovi netrvalo dlho, aby začal žiariť v sedle. Výbušnosť z futbalu preniesol na bicykel a rýchlo prišli prvé úspechy.

Jeho talent zaujal aj Patricka Lefevera. Dlhoročný šéf QuickStepu ho pozval na skúšku a krátko na to s ním podpísal prvú zmluvu.

Len dva roky po tom, ako ukončil futbalovú kariéru, Evenepoel ovládol na MS v Rakúsku obe juniorské kategórie – vyhral časovku i preteky s hromadným štartom. Iba on a legendárny Greg LeMond vybojovali zlato medzi juniormi i elitou.

Sagan Maroko Čítajte viac Vyťažený Sagan. Po Austrálii sa zúčastní na ďalšom svetovom šampionáte

Experti sa predháňali v prognózach a Evenepoelovi predpovedali veľké triumfy. Lefevere ich však zabrzdil. „Ešte nemá na to, aby vyhral Tour de France či inú Grand Tour. Je príliš tučný. Potrebuje zhodiť minimálne štyri kilogramy,“ tvrdil.

Vychádzajúcu hviezdu nezastavili jeho slová, ani hororový pád na pretekoch Okolo Lombardie 2020. Prognózy o konci kariéry sa našťastie nenaplnili a Evenepoelovi stačila jediná sezóna, aby sa opäť zaradil medzi elitu.

V tomto roku vyhral nielen monument Liége – Bastogne – Liége, ale aj svoju prvú Grand Tour v kariére – španielsku Vueltu. „Cením si všetky triumfy. Cyklistika je nádherná, stále je čo vyhrávať,“ vravel po nedeľňajšom zlate.

Evenepoel, Tadej Pogačar či Jonas Vingegaard. K slovu sa dostáva nastupujúca generácia a fanúšikovia sa môžu tešiť na dramatické súboje mladých hviezd. Rok 2022 je začiatkom novej éry.

Nový elektrobicykel Petra Sagana Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Elektrobicykel Petra Sagana z MS 2022 -...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #Belgicko #Remco Evenepoel #Wollongong 2022