Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Život v tieni slávneho brata. Sagan by so Saganom aj tak nikdy nemenil

Vyrastali spolu, pretekali bok po boku. Najprv prvý pomáhal druhému a potom druhý prvému. Jednoducho súrodenci na život a na smrť.

21.09.2022 12:00
Juraj Sagan Foto:
Juraj Sagan.
debata

Éra Saganovcov bude po cyklistických majstrovstvách sveta definitívnou minulosťou. Starší Juraj v nedeľu ukončí kariéru. Uplynulých desať rokov nemal jeho brat Peter vo svetovom pelotóne oddanejšieho pomocníka.

Ešte mi aj platili

Medzi parťákmi mal odjakživa povesť neúnavného pracanta.

"Spomínam si, keď sme boli spolu na sústredení a v nohách mali 220 kilometrov, najradšej by sme šli zomrieť na izbu.

Juraj si však chcel najazdené kilometre zaokrúhliť – potiahol teda ešte ďalších tridsať," prezrádza o staršom zo Saganovcov Martin Škopek, bývalý slovenský reprezentant.

Cyklistické hviezdy, ktoré neštartujú na MS 2022 Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Caleb Ewan. Austrálsky rýchlik od začiatku...

Juraj bol jednoducho ťahúň, ktorému tréningový dril nikdy nebol proti srsti.

„Vždy som si ho užíval. Považujem sa za šťastného človeka, lebo môžem robiť to, čo ma veľmi baví. A ešte mi aj za to platia,“ uškrnie sa, keď mu niekto pripomenie jeho odhodlanie.

Množstvo driny, ktoré od detstva do dvoch kolies investoval, sa mu vrátilo inak, ako to zvyčajne býva. Na úspechoch mladšieho brata Petra.

„Víťazstvo na Paríž-Roubaix 2018. Na to sa nedá zabudnúť. Rád si spomeniem aj na MS 2017 v Bergene, kde Peťo zavŕšil majstrovský hetrik. Som vďačný aj za Tour de France. To je vec, ktorú by som si rád zopakoval,“ vravel ešte pred začiatkom aktuálnej sezóny.

Nestalo sa, preto Stará dáma 2017 zostane jeho jedinou Grand Tour v živote. Je to však trpká spomienka, jedna z najhorších.

Peter Sagan Čítajte aj Rozjarený Sagan: Možno v nedeľu vyhrám štvrtý titul a hneď skončím

Petra po konci 4. etapy diskvalifikovali a pre Juraja zostali nasledujúce stovky kilometrov hotovým peklom. O päť dní to vzdal aj on.

„Pred jednou z etáp sa ma nórsky novinár opýtal, aké to je pretekať bez brata. Úplne to na mňa doľahlo. Nedokázal som mu ani odpovedať. Veľmi som chcel pokračovať, ale hlava ma už nepustila – cítil som sa sám. Žiaľ, nedošiel som v časovom limite a musel som odísť. Tour je veľmi náročná, jazdec musí byť psychicky absolútne fit. Petrova diskvalifikácia ma však zlomila,“ priznáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Sagan #Juraj Sagan